fbpx Bombing av sykehus i Gaza: – Dette berører oss hardt Hopp til hovedinnhold

Bombing av sykehus i Gaza: – Dette berører oss hardt

Sykepleierforbundet oppfordrer helsepersonell over hele landet til å ta på seg sørgebånd for å vise støtte til kollegaer etter sykehusbombing. 

Tirsdag meldte Hamas om at 500 mennesker er døde etter et angrep mot Al-Ahli Arabi-sykehuset på Gaza. 

Som en reaksjon på angrepet, har Norsk Sykepleierforbund (NSF) onsdag startet en støttekampanje, som går ut på at helsepersonell over hele landet tar på seg sørgebånd. 

Tanken er å skape oppmerksomhet rundt den sårbare situasjonen man har som helsepersonell. Det er helt uakseptabelt å angripe helseinstitusjoner, sier Bård Eirik Ruud, fylkesleder for NSF i Oslo. 

Håper kampanjen sprer seg

Ruud forteller at de håper flest mulig helsepersonell i Norge deltar i kampanjen. I tillegg håper de at kampanjen sprer seg internasjonalt. 

– Det er et klart signal på at dette finner vi oss ikke i, sier han. 

– Har dere fått noen reaksjoner så langt?

– Så langt har vi fått veldig positive reaksjoner fra våre medlemmer. De er opptatt av at vi skal støtte kollegaer som jobber i krigsutsatte områder, sier Ruud.

Hjelpesløshet

Tom Ole Hagen er operasjonssykepleier og hovedtillitsvalgt for NSF ved Oslo universitetssykehus. Han tror dette er en sak sykepleierne står samlet om. 

– Dette berører oss hardt. Som sykepleiere kan vi alle føle på hvordan det er å være hjelpeløs, når hjelperen må hjelpes. Dette er fullstendig uakseptabelt, uansett hvem som står bak, sier han. 

Han understreker at prinsippet om medisinsk nøytralitet gjelder for alle tider overalt, uansett om det er krig. 

– Vi ønsker på vegne av NSF at regjeringen er klar og tydelig når det gjelder beskyttelse av helsepersonell over hele verden, sier han. 

Står samlet

Hagen mener saken er unik på den måten at det ikke er noen motstridende parter. 

– Folk er engasjert. Dette er noe man uavhengig av bakgrunn, etnisitet eller tro kan stå bak. Vi ønsker at denne kampanjen skal spre seg og skape bevissthet om det som har skjedd, sier han og legger til at de også ønsker å påvirke politisk, både i inn- og utland. 

Det er fortsatt uklart hvem som står bak angrepet på sykehuset i Gaza. På den ene siden anklager Hamas israelske styrker for å stå bak. På den andre siden hevder Israels militære at 'Islamsk hellig krig' er skyldig, etter et mislykket rakettangrep.

7 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Yara

Sykepleier
1 year 2 months siden

Hva med Ukrainske sykehus? Når rusland har ødelagt flere titalls sykehus i Ukraina i drepte frele tusen!

Tone Tviberg

Pensjonert psyk.sykepleier
1 year 2 months siden

Støtter helhjertet om solidaritetskampanje!
Men hvor kan man få tak i sorte sørgebånd?

Ida

Sykepleier
1 year 2 months siden

Viktig sak. Jeg stiller meg allikevel undrende til hvor ble av sørgebåndene da Hamas bombet Barzilai sykehus i Ashkelon. Eller slaktet helsepersonell sammen med sivile i Israel 7. oktober. Det er hypokritisk, er ikke alle liv like mye verd?

Isabelle

Sykepleierstudent
1 year 1 month siden

Så du mener de som døde 7. okt er viktigere enn alle andre 10000 menneskene som døde som følges av at en «stat» har bombet de non-stop? Sørgebåndet symboliserer alle angrep. Som sykepleier kan du ikke ha sånne holdninger, da står du hvertfall ikke for liv.

Marta

Sykepleier
1 year 2 months siden

Sykepleien bør stå fra å spre Hamas propaganda. Det har blitt bekreftet av flere kilder at det var Hamas som avfyrte en rakket i mot Israel, men landet på en parkeringsplass i nærheten av et sykehus. Dessuten er det en stor forskjell mellom en rakket og en bombe. Israel har bedt Palestinerne utallige ganger å evakuere, men de er ikke tillatt av Hamas å flykte. Hamas bruker befolkningen i Gaza som "human shields".

1 year 2 months siden

Utrolig bra jobbet, NSF! Men hvor kan vii kjøpe disse sørgebåndene henn?

Marianne

Psykiatrisk Sykepleier
1 year 2 months siden

Alle mennesker er like mye verdt, så det undrer meg at det først nå kommer ønske om å gå med sørgebånd og ikke da uskyldige ble slaktet ned i Israel i fredstid. Og hva med sykepleieren i Ålesund som oppfordrer Hamas til å renske Palistina " for disse sionistiske jævlene og deres hykleriske støttespillere"? Hvor er reaksjonene på denne ytringen? Kan vi som sykepleiere akseptere en slik uttalelse? Yrket vårt handler om å redde liv uansett etnisitet og religion. Hadde jeg vært pasient og jøde hadde jeg følt meg utrygg der han jobber. Det bor tross alt omkring 1500 jøder i Norge.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse