fbpx Jordmoren «Aisha» evakuert til Sør-Gaza Hopp til hovedinnhold
115 angrep på helseinstitusjoner i Gaza:

Jordmoren «Aisha» evakuert til Sør-Gaza

Jordmoren i Gaza, som Sykepleien skrev om i forrige uke, har nå reist lenger sør på Gaza-stripen. Israelske missiler treffer stadig flere sykehus på Gaza-stripen.

Verdens helseorganisasjon sier det har vært 115 angrep på helseinstitusjoner på Gazastripen som følge av den eskalerende krigen mellom Hamas og Israel.

Søndag kveld fikk Sykepleien nye meldinger fra «Aisha», jordmoren i Gaza, som vi skrev om i forrige uke.

«Aisha» er et fiktivt navn, gitt av sikkerhetsgrunner. Sykepleien kjenner til jordmorens egentlige navn og bakgrunn.

Da hun beskrev situasjonen for en jordmor i Gaza, startet missilene å treffe området hun befant seg i.

Du kan høre lydklippet her:

15. oktober klokka 19.29 får vi nye meldinger fra «Aisah». De har blitt fortalt at de skal forflytte seg til det sørlige Gaza.

Når hun tekster denne gangen, er det via FN-staben i et FN-beskyttet område i Khan Younis. Bare få kilometer fra grensepasseringen til Egypt.

Hun beskriver situasjonen som forferdelig. Hun har ikke tilgang til internett.

I dag, tirsdag 17.10., meldes det om luftangrep nettopp mot Khan Younis og grensebyen Rafah i natt, og ifølge Al Jazeera er over 70 døde.

Går tom for drivstoff i dag

Gazas sykehus er overfylt og i ferd med å gå tom for medisiner, utstyr og drivstoff som gir dem strøm. I dag, tirsdag, vil sykehusene gå tom for drivstoff, noe som setter tusenvis av pasienter i ytterligere fare, advarer FN.

WHO sier minst 11 000 palestinere er såret i israelske luftangrep de siste ti dagene. Over halvparten av dem er kvinner og barn. Organisasjonen sier det er viktig å være forberedt på et sykdomsutbrudd som følge av konflikten og de dårlige sanitære forholdene.

1000 pasienter daglig

Tilgang på nødvendig medisin anses som faretruende lav ved alle sykehusene i den beleirede og tett befolkede enklaven. Om lag 1000 pasienter behandles hver dag, ifølge FN.

En halv million israelere evakuert

Rundt 500 000 israelere har blitt evakuert og fordrevet på de ti dagene siden Hamas angrep Israel, ifølge det israelske militæret.

– Det er omtrent en halv million internt fordrevne israelere per nå, sier talsperson for det israelske militæret (IDF), Jonathan Conricus.

Han sier alle israelske landsbyer rundt Gazastripen er evakuert, i tillegg til over 20 landsbyer ved Israels nordlige grense til Libanon.

Evakueringene følger Hamas' overraskelsesangrep på Israel 7. oktober, som tok livet av over 1400 mennesker på israelsk side. Israelske luftangrep på Gazastripen har siden tatt livet av over 2800 palestinere, melder NTB.

Fakta
Krigen mellom Hamas og Israel
 • Hamas-soldater fra Gaza angrep det sørlige Israel 7. oktober.
 • 1162 mennesker ble drept i angrepet, blant dem 332 israelske soldater og 57 politifolk. De øvrige var sivile, blant dem 33 barn.
 • Minst 22 722 palestinere er siden drept i israelske angrep på Gazastripen, og rundt 7000 er savnet og fryktes å ligge under ruiner av bombede bygninger (pr 7. januar 2024).
 • 70 prosent av ofrene i Gaza er ifølge palestinske helsemyndigheter barn og kvinner.
 • Rundt 58 000 palestinere er såret i angrepene, mange har fått skader for livet.
 • Minst 326 helsearbeidere, 144 FN-ansatte og 106 journalister er blant de drepte.
 • 173 israelske soldater er drept i kamp med militante palestinske grupper eller har mistet livet i ulykker i Gaza, og 1020 er såret.
 • De israelske angrepene har drevet over 85 prosent av Gazas 2,3 millioner innbyggere på flukt fra sine hjem.
 • Israels blokade har gjort situasjonen for internt fordrevne kritisk, og rundt hver fjerde opplever ifølge FN katastrofal hungersnød.
 • 23 av Gazas 36 sykehus og over 370 skoler har måttet stenge etter angrep.
 • Over 60 prosent av alle boliger i Gaza er ødelagt.
 • Over 330 palestinere er drept i israelske angrep på den okkuperte Vestbredden siden 7. oktober, rundt 80 av dem barn. Over 3800 er såret på Vestbredden.
 • Åtte israelere er drept i angrep fra palestinere på Vestbredden og i Jerusalem.
 • Hamas og Islamsk hellig krig (Jihad) bortførte om lag 240 israelere og utlendinger under angrepet 7. oktober.
 • Mange er siden frigitt i fangeutveksling og 23 av gislene antas å være døde. Israel anslår at minst 123 soldater og sivile fortsatt holdes fanget i Gaza.
 • Israel hevder å ha drept rundt 8000 militante palestinere i løpet av krigen, opptil 1500 av dem under angrepet 7. oktober.
 • Cirka 250.000 israelere er evakuert fra byer og kibbutzer nær grensa til Gaza, samt fra landsbyer nær grensa mot Libanon.

Kilder: NTB, FNs nødhjelpskontor (OCHA), AFP, IDF, UNRWA, palestinske myndigheter, Haaretz, The Times of Israel, Al Jazeera

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse