fbpx Fra sykepleie til elektriker og tilbake igjen: – Glad jeg tok det valget Hopp til hovedinnhold

Fra sykepleie til elektriker og tilbake igjen: – Glad jeg tok det valget

22 år gammel sa Eva-Helen Fossum opp jobben som sykepleier og startet som elektrikerlærling. Det tok tid før hun ble glad i sykepleieryrket igjen.

– Nå kan jeg se for meg å jobbe som sykepleier til jeg går av med pensjon, sier hun.

Veien dit har ikke vært rett frem.

Ville bli sykepleier

Fossum hadde tidlig et ønske om å bli sykepleier. Jubelen var stor da hun kom inn på bachelor i sykepleie ved Diakonhjemmet i Oslo.

Under utdanningen kom noen tanker om at det kanskje ikke var helt riktig, men hun var opptatt av å fullføre.

Yrkeslivet sto for tur.

Etter et halvt år som sykepleier begynte hun virkelig å tenke. Arbeidstider, stress, arbeidsmiljø. Det var mange faktorer som begynte å tale mot yrkesvalget. Hun trivdes ikke.

Var det sånn livet skulle bli de neste 50 årene?

Helomvending

– Til slutt ville jeg ikke være i yrket i det hele tatt, og jeg bestemte meg bare for å prøve noe helt annet.

Hun sa opp den faste stillingen og startet som voksenlærling i elektrikerfaget.

– Jeg er glad for at jeg stoppet i tide. Det er nok mange som ikke gjør det, og som til slutt møter veggen. Så langt gikk det ikke, forteller hun.

– Hvorfor elektriker?

– Noen jeg kjenner, er elektrikere, og det hørtes ut som et fint yrke. Jeg liker å gjøre noe hele tiden, ikke sitte for mye stille, sier hun.

Bildet viser Eva Helen Fossum i elektrikerhyre

Livet som elektrikerlærling var spennende. Men fordi hun hadde fullført videregående skole, var hun såkalt voksenlærling, noe som innebærer en lærlingtid på fire og et halvt år.

– Det er absolutt bra at man får lønn som lærling, men det var for lite å leve av for meg i Oslo. Jeg var innstilt på å ta ekstravakter som sykepleier for å få det til å gå rundt, ettersom jeg hadde boliglån, sier hun.

Var gresset virkelig grønnere?

– Jeg trivdes med arbeidsoppgavene som elektrikerlærling, og jeg kunne egentlig fortsatt. Men det måtte kombineres med ganske mye jobbing ved siden av, sier hun.

Og det var i denne prosessen ting snudde for henne.

– Ettersom jeg jobbet ekstra, var jeg ikke primærkontakt for noen av pasientene, og jeg kunne derfor ikke følge dem opp fast over tid. Mange sykepleierprosedyrer ble utført på dagtid, ikke når jeg var på vakt.

– Man ser så mange forskjellige livssituasjoner i en slik jobb. Man treffer mennesker og hører historier man ellers aldri ville visst om.

Gleden ved det pasientnære arbeidet begynte å komme tilbake. Fossum kunne kjenne på et savn etter å gjøre flere av sykepleierprosedyrene.

Hadde hun trodd at gresset var grønnere på andre siden av gjerdet?

– Jeg fikk en følelse av at jeg ikke visste hva jeg hadde før jeg hadde gitt slipp på det. Etter litt over et halvt år som lærling fikk jeg tilbud om en fast stilling i bydel Bjerke, i hjemmesykepleien på Veitvet. 

Hun valgte å si opp lærlingplassen. Stillingen på Veitvet var nemlig 100 prosent.

– Fantastisk fint arbeidssted

Magefølelsen denne gangen var god. Og det holdt stikk.

– Jeg stortrivdes. Det var et fantastisk fint sted å jobbe. De gode erfaringene fra denne arbeidsplassen førte til at jeg bestemte jeg meg for å gå fullt og helt tilbake til sykepleieryrket.

Nå har hun akkurat flyttet til Trondheim og startet i ny jobb der. Også denne gangen ble det hjemmesykepleien.

– Jeg har funnet ut at jeg liker hjemmesykepleien veldig godt, sier hun.

Lærdom: Det går an å prøve noe annet

– Hva sitter du igjen med av lærdom etter de første årene som sykepleier, elektrikerlærling og så sykepleier igjen?

– Jeg har lært at jeg alltid må alltid stole på magefølelsen. Jeg er glad jeg tok det valget jeg tok, for hadde jeg ikke sluttet, så hadde jeg ikke havnet på det stedet jeg trivdes så godt og funnet ut hva jeg virkelig liker ved sykepleieryrket. Jeg har lært at om man virkelig føler man har fått nok, så går det an å ta en pause og prøve å jobbe med noe helt annet en periode.

– Hvordan ser du på fremtiden nå?

– Nå ser jeg for meg å bli i yrket til jeg blir pensjonist. Og så blir det sikkert noe videreutdanning etter hvert. Sykepleie er et trygt og godt yrke. Man kan få mye fint ut av jobben. Selv er jeg veldig glad i relasjoner og å bli kjent med nye mennesker. Det er det jo mange muligheter til, sier hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse