fbpx St. Olavs: Titalls sykepleiere hadde over 400 overtidstimer Hopp til hovedinnhold

St. Olavs: Titalls sykepleiere hadde over 400 overtidstimer

På St. Olavs hospital i Trondheim hadde et titalls sykepleiere over 400 overtidstimer i fjor. En sykepleier hadde over 300 timer på et halvt år i 2023.

På St. Olavs hospital i Trondheim var det 21 ansatte som hadde over 400 timer overtid i 2022. Nær halvparten av dem er sykepleiere, skriver avisen Nidaros [bak betalingsmur].

I helt særskilte tilfeller kan Arbeidstilsynet tillate opptil 400 timer overtid per år.

I oversikten fra St. Olavs viser det seg at en økonomirådgiver jobbet 726 timer overtid i 2022. Altså nesten dobbelt så mange timer som det arbeidstilsynet tillater i særskilte tilfeller per år.

Dette er sykepleierne med over 400 overtidstimer i 2022

  • Sykepleier: 407
  • Sykepleier: 414
  • Sykepleier: 417
  • Sykepleier: 426
  • Jordmor: 429
  • Anestesisykepleier: 439
  • Spesialsykepleier: 460
  • Sykepleier: 462
  • Anestesisykepleier: 470
  • Kardiologisk sykepleier: 488
  • Intensivsykepleier: 582
  • Sykepleier: 597

Foretakstillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund ved St. Olavs hospital, Maiken Isachsen-Hagen, har lenge vært bekymret over den høye overtidsbruken:

– I ytterste konsekvens har noen jobbet så mye og er så sliten at de gjør feil i behandlingen av pasientene. På enkelte avdelinger er jeg bekymret for at noen tøyer grensene for langt, sier hun.

Isachsen-Hagen mener det først og fremst et lederansvar å ha oversikt over overtiden til den enkelte, da det ikke er lov å jobbe overtid uten at den er pålagt av leder.

– Det er ledelsen som står for faglig forsvarlighet og skal ivareta ansattes HMS. Der er jeg usikker på om alle lederne har full oversikt, sier hun til nettavisen Nidaros.

FORETAKStillitsvalgt ved st. olavs hospital

Fortsetter med overtidsbruken i 2023

Nettavisen Nidaros har også fått oversikt over overtidsbruken i 2023.

Den viser at det er 40 ansatte ved St. Olavs hospital som i perioden januar til og med juni har jobbet mer enn 200 timer overtid.

Tre personer har jobbet over 300 timer overtid på et halvt år i 2023:

  • Seksjonsleder merkantil: 313 timer overtid
  • Sykepleier: 315 timer overtid
  • Økonomirådgiver: 342 timer overtid

Grunnbemanningen er problemet, mener Isachsen-Hagen.

– Om noen er syke på ei vakt, er det ikke nok folk til å dekke over. Hvert eneste fravær krever som regel innleie. Det er ingen buffer. Når vi hører at de må leie inn folk på vanlige dagvakter i ukedagene, er det for lav grunnbemanning opp mot pasienttrykket, sier hun.

Dette mener hun kan være løsning på problemet med grunnbemanning:

– Vi har allerede en stor reserve i dem som er ansatt på St. Olavs, nesten 50 prosent av de ansatte jobber deltid. Det påstås at om flere får hel stilling, vil det bli for mange på jobb på dagtid i ukedagene, og det koster penger. Men det koster å ha folk på overtid også, det er dobbelt så dyrt, sier hun til avisen Nidaros.

HR-direktøren ved St. Olavs hospital, Heidi Magnussen, skriver i et svar til avisen at det er en lav andel ufrivillig deltidsansatte:

«Gjennomsnittlig stillingsandel ved St. Olavs hospital er på 87 prosent for sykepleiere. En begrensning i muligheten for å tilby 100 prosent stilling til alle er behovet for arbeidskraft på helg. I dag har 119 av 1476 sykepleiere i deltidsstilling meldt inn ønske om full stilling. Andelen ufrivillig deltid er altså svært lav».

Helseplattformen får noe av skylden

I november 2021 ble det registrert 4000 brudd på arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser ved St. Olavs. I 2022, etter innføringen av Helseplattformen, ble det registrert 14 547 brudd. Hovedårsaken var da innføringen av det nye journalsystemet.

3 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Giftig maskulinitet

Sykepleier
8 måneder 1 uke siden

Yes! Jeg slo hele ST. Olavs. Over 400 timer til og med juni!

Maria

Sykepleier
8 måneder 1 uke siden

Vi må ikke glemme at også hver enkelt helsearbeider også har ansvar for seg selv og kan si nei! Man MÅ ikke jobbe så mye overtid. Jeg ofrer ikke familietid og egen fritid for å jobbe en hel drøss overtid. Nei takk! Det er ikke mitt problem at ikke arbeidsgiver har nok folk. Jeg skal søren ikke ta noe del av noe kake og være med på den såkalte dugnaden. Niks. Husk å si nei for egen helse, familien deres og husk også at ingen takker dere for disse overtidstimene. En ting er om man ønsker det og trenger pengene, men en annen ting er når man gjør det av dårlig samvittighet ovenfor arbeidsplassen og kollegaer. Sorry, men husk da at samvittigheten ovenfor de hjemme kommer først. Det er lov å si nei!

Ann-Elisabeth

Psyk. Sykepleier
8 måneder 1 uke siden

Overtid blant helsepersonell, og også sykepleiere og leger, har alltid eksistert. I perioder når det ikke er noe overtid å få tak i, finner vi oss en eller to ekstra-jobber. Vi har jo regninger som må betales og lønna er ikke akkurat på nivå med en del andre yrkesgrupper med like mye utdanning. Ikke mange sykepleiere som har råd på egen lønn å skaffe seg egen bolig, for eksempel.
Jeg tenker at i dagens samfunn er det nok ikke så mange som føler seg tvungen eller ikke tør å si nei til å jobbe ekstra. Det meste er nok frivillig overtid. Vi er voksne folk med kunnskap om både helse og egen helse. Om vi ønsker å jobbe 500 timer overtid, ser jeg ikke problemet så lenge man ikke blir unormalt mye syk og man skjøtter jobben sin. Hva med en kirurg som står og opererer i 15-20 timer? Er han/ hun anderledes skapt slik at det ikke er noe problem? Om arbeidsgiver ønsker å gi faste arbeidstakere overtid, er jo det faktisk bedre for arbeidstager da en « slipper unna med» halvparten så mange vakter for å tjene til livets opphold.
Nei, la oss få slippe denne barnevakt-mentaliteten!

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse