fbpx St. Olavs hospital: 8000 overtidstimer for sykepleierne på intensivavdelingen Hopp til hovedinnhold

St. Olavs hospital: 8000 overtidstimer for sykepleierne på intensivavdelingen

KRITISK: St. Olavs hospital har aldri hatt flere innlagte covid-pasienter enn nå. Innfelt NSFs foretakstillitsvalgt ved St. Olavs hospital, Gro Lillebø. (Foto: St. Olavs hospital / Kristin Henriksen. Fotomontasje: Sissel Vetter)

Et nytt smitteutbrudd har sprengt kapasiteten og alle planlagte operasjoner utsettes. – Sykepleierne er slitne, sier Gro Lillebø

– Sykepleierne er slitne. Siden juni har sykepleierne på intensiv jobbet 8.000 timer overtid eller merarbeid, sier NSFs foretakstillitsvalgt ved St. Olavs hospital, Gro Lillebø til Sykepleien.

Les også: Mange luftveissyke: Det strammer seg til i Finnmark

Smitteutbrudd

I går ettermiddag, mandag, la St. Olavs hospital ut en pressemelding hvor de kunngjorde at de utsetter alle planlagte operasjoner som krever innleggelse, og som kan vente. 

I tillegg til operasjonene utsettes en del polikliniske konsultasjoner og dagkirurgiske inngrep.

– Antall koronainnlagte er rekordhøyt med 20 pasienter i dag tirsdag. I tillegg er 21 barn innlagt med RS-virus. Samtidig vet vi at influensasesongen ikke har startet enda, sier Lillebø.

Hun er bekymret over situasjonen, men ikke overrasket.

– I Trondheim arrangerte vi til og med åpningsfest for å feire. Jeg skjønner behovet for markere at samfunnets åpnes, men er usikker på om å arrangere storfest var lurt, sier Lillebø.

Politisk ansvar

Gro Lillebø har ikke selv fått noen telefoner fra bekymrede pasienter som har fått utsatt sin operasjon.

– Men det er klart mange der ute er bekymret. Problemet er at helsevesenet ikke er dimensjonert for en pandemi. Vi er presset selv i en normalsituasjon. Sykehusene bygges for små, intensivkapasiteten er for lav og vi mangler intensivsykepleiere spesielt og sykepleiere generelt, sier hun.

Lillebø legger til at kommunehelsetjenesten også er presset og klarer ikke å ta unna utskrivningsklare pasienter.

– Dette er et politisk ansvar å gjøre noe med.

I dag, tirsdag opplyste Trondheim kommune at det er registrert 112 nye koronatilfeller i Trondheim kommune i løpet av det siste døgnet.

Nær halvparten av smittetilfellene er personer mellom 10–20 år, opplyser kommunen i en pressemelding.

Mye ord, trenger handling

– Har du hørt den nye helseministeren komme med uttalelser som gir håp om bedring?

– Vi trenger handling – ikke prat, jeg synes det er mye prat, sier hun og legger til:

– Jeg vet de skal sette ned en helsekommisjon. Det er bra, det, men har ingenting med situasjonen vi står i nå. Grunnbemanningen må opp.

Ifølge Lillebø er det nærmest blitt normalt at sykepleiere går doble vakter samtidig som det er nærmest umulig å få tak i vikarer.

– Vi merker det er blitt vanskeligere å mobilisere vikarer blant egne ansatte. Folk er slitne. Det går en grense for hva folk kan klare. Vi må ha flere faste ansatte, sier hun.

Ledelsen er også bekymret

Lillebø er tydelig på at situasjonen er alvorlig. I går, mandag, hadde de tillitsvalgte et møte med sykehusledelsen.

– De deler vår bekymring for situasjonen vi står i nå, sier Lillebø og legger til at de samarbeider godt.

Sykehusdirektør Grethe Aasved sier i pressemeldingen at det de står i en svært presset driftssituasjon.

– Sykehuset har vært i gul beredskap i to uker nå, men til tross for de tiltakene vi hittil har satt inn, er driftssituasjonen blitt enda mer krevende, sier administrerende direktør Grethe Aasved i pressemeldingen.

Hun sier videre at ledelsen nå har full oppmerksomhet på å sikre en trygg driftssituasjon for pasienter og ansatte.

– Krevende

Allerede i forrige uke var sykehusdirektøren svært bekymret over situasjonen, fordi også mange av de ansatte er smittet.

– Vi har aldri vært i en sånn driftssituasjon som dette siden jeg kom hit. Dette er absolutt det mest krevende jeg har stått i som sykehusdirektør, sa Grethe Aasved da til Adresseavisen.

De siste sju dagene hadde 42 ansatte fått påvist korona.

– Dette er veldig krevende for de ansatte og jeg er bekymret for deres situasjon. De strekker seg veldig langt. Vi har så høyt sykefravær og vi har ikke mange ansatte å ta av, sier Aasved mandag til TV 2.

Syke barn

Hun sier sykefraværet er skyhøyt og forklarer det med at det er mye smitte i Trondheim, og at mange av de ansatte er småbarnsforeldre. Mange har luftveisinfeksjoner, eller de må være hjemme med syke barn.

Allerede sist uke ble 100 operasjoner utsatt. En-meteren ble gjeninnført ved sykehuset, og alle sosiale arrangementer avlyst. Samtidig ble de ansatte oppfordret til å redusere sosialt samvær på fritiden.

Helt fullt på intensiven på Ahus

Det er ikke bare St. Olav og i Finnmark smittetrykket øker. Også ved Ahus er kapasiteten nå sprengt.

Ahus har ti intensivplasser, men hadde mandag 18 intensivpasienter. Postoperativ og medisinsk overvåkning har overtatt de minst akutt syke pasientene, melder VG.

– Det er et hardt press inn mot sykehuset nå, så vi er spent på utviklingen med covid og andre typer pasienter de neste ukene, sier seksjonsleder Sylvi Vullum til avisen.

Bemanner opp

Vullum forteller at antall innlagte på intensiven kan forandre seg på kort tid. Tirsdag er det elleve koronapasienter på intensiven, hvorav fem får respiratorbehandling.

Sykehuset har ikke etablert flere permanente intensivsenger, men bemanner nå opp for å ta unna den nåværende bølgen på intensiven.

– Vi bemanner opp etter pasientbelegget, men som i andre helseforetak er det mye press på faste ansatte. De jobber ekstra og det er basert på frivillighet. Vi henter også inn folk med innleie, sier Vullum.

Tiltak satt i gang ved St. Olavs hospital 15. november
  • Planlagte operasjoner som krever innleggelse og kan vente, utsettes.
  • En del dagkirurgiske inngrep som kan vente, utsettes.
  • En del polikliniske konsultasjoner som kan vente, utsettes.
  • Opprettelse av nye sengeposter for å øke kapasiteten for infeksjonspasienter og andre indremedisinske pasienter.
  • Flytting av personell på tvers av avdelinger for å sikre tilstrekkelig bemanning der det trengs.
  • Økt overvåkningskapasitet.
  • Utsettelse av noen permisjoner og kursdeltakelse for å frigjøre personell.
  • Leger som delvis jobber på NTNU fristilles fra universitetet for å bistå i klinisk virksomhet.
  • Videreføring av tiltak for å mobilisere personell utenfor sykehuset.
Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.