fbpx Noen unge får gratis vaksine mot meningokokker, andre får det ikke Hopp til hovedinnhold

Noen unge får gratis vaksine mot meningokokker, andre får det ikke

Illustrasjonen viser meningokokker.

Unge mellom 16 og 19 år anbefales å ta meningokokkvaksine. Men om de får den gratis, avhenger av hvor de bor.

Meningokokksykdom, eller smittsom hjernehinnebetennelse, kan utvikle seg raskt og i verste fall føre til dødsfall. Bakterien smitter via dråper, vanligvis ved tett kontakt, som ved utveksling av spytt gjennom kyssing eller deling av flasker.

Ungdom har høyere risiko for å bli smittet enn andre, og derfor anbefaler helsemyndighetene at ungdom mellom 16 og 19 år vurderer å vaksinere seg mot meningokokksykdom. Men om de får den gratis, avhenger av adresse. I noen fylker er den gratis, i andre koster den 500 kroner.

Sånn mener lederen for helsesykepleierne, Ann Karin Swang, at det ikke skal være.

Hun har tidligere uttalt seg om dette til Dagens Medisin.

– Ikke alle har 500

– Jeg tror mange flere ville tatt vaksinen om den var gratis, sier Swang til Sykepleien.

– Og det at den koster penger for noen er med på å øke de sosiale forskjellene. Det er ikke alle som har penger til å betale 500 kroner for en vaksine.

Hun sier helsesykepleierne i flere år har jobbet for å få vaksinen inn i barnevaksinasjonsprogrammet.

FHI: Nyttig både for den enkelte og for samfunnet

I en ny metodevurdering skriver også Folkehelseinstituttet (FHI) at én dose meningokokkvaksine i barnevaksinasjonsprogrammet vil være nyttig både for den enkelte og for samfunnet. Denne vurderingen ble ferdigstilt i juni, og publisert 11. august.

Om en slik vaksine skal innføres, er det politikerne som må ta stilling til.

I rapporten skriver FHI at vaksinasjonsdekningen av meningokokkvaksine til 18-åringer er høy, men med store geografiske forskjeller som til dels kan forklares med ulike finansieringsløsninger og ulik organisering.

Swang peker på at det for helsesykepleierne vil bli lettere å sette av ressurser dersom vaksinen kommer inn i programmet.

– Sånn som det er i dag, blir det gjort på forskjellige måter, sier hun.

Serotype A, C, W og Y

Den vaksinen helsesykepleierne ønsker inn i vaksinasjonsprogrammet er mot serotypene A, C, W og Y. Det er disse som er vanligst i Norge. Serotype B, som er vanligere i andre land, mener de bør være opp til den enkelte å vurdere om de skal ta, slik det er i dag. Ifølge Swang kan det være aktuelt dersom unge skal til utlandet og delta i aktiviteter der det er tett kontakt med mange andre unge. Som for eksempel store speidertreff med unge fra mange land, på russeturer eller om man skal studere i utlandet.

FHI har heller ikke vurdert å innføre vaksine mot meningokokk serotype B i sin metodevurdering. Men ifølge Dagens Medisin kan den epidemiologiske situasjonen endre seg, og FHI vil følge nøye med på utviklingen og eventuelt endre anbefaling ved vesentlige endringer.

Dødsfall hvert annet år

Meningokokksykdom er sjelden i Norge, men i snitt dør en ungdom annethvert år. I sommer døde en 18 år gammel gutt, som ble syk etter å ha vært i utlandet. Han hadde serotype B, og det er første gang siden 2014 denne serotypen er registrert blant ungdom i Norge.

Ann Karin Swang forteller at helsesykepleierne merker stor pågang siden denne hendelsen. Både ungdom og foreldre har spørsmål.

– Den hendelsen har satt skrekken i folk, sier hun.

Fakta
Vaksine mot meningokokker
  • Beskytter mot meningokokksykdom, også kalt smittsom hjernehinnebetennelse.
  • I Norge brukes to ulike vaksiner. Den ene beskytter mot serotypene A, C, W og Y. Den andre beskytter mot serotype B. 
  • Ungdom mellom 16 og 19 år er først og fremst anbefalt å vurdere å vaksinere seg mot serotypene A, C, W og Y. Denne vaksinen kalles også «russevaksinen».
  • Vaksine mot serotype B anbefales ved reise til land med høyere forekomst av meningokokk serotype B.

Kilde: Folkehelseinstituttet

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse