fbpx Smittsom hjernehinnebetennelse hos russ Hopp til hovedinnhold

Smittsom hjernehinnebetennelse hos russ

Rødruss som feirer 17. mai.

Folkehelseinstituttet er blitt varslet om to tilfeller av smittsom hjernehinnebetennelse hos russ i Bodø og Ullensaker.

Ifølge NTB vet helsemyndighetene hvilken bakterie som førte til smittsom hjernehinnebetennelse hos en russ i helgen. De tilbyr nå vaksine i tillegg til antibiotikabehandling.

Gratis vaksine

Kommuneoverlege Lars Meyer-Myklestad i Ullensaker kommune i Akershus opplyser at de som allerede har vært på en legevakt og fått behandling, vil bli oppringt og tilbudt gratis vaksine. Beslutningen er tatt i samråd med Nasjonalt folkehelseinstitutt, melder NTB.

Russ som er vaksinert, må fortsatt ha forebyggende antibiotikabehandling. Meyer-Myklestad legger til at det aldri for sent å få denne behandlingen.

Oppsøk legevakt

Den smittede fra Akershus har siste uken «rullet» med 3 russebusser. Kommuneoverlege oppfordrer derfor russ som har vært på de samme de siste åtte dagene om å kontakte legevakten for å få forebyggende behandling. De tre bussene det gjelder er: Club House fra Lørenskog, Castle Club fra Skedsmo, Manhatten fra Sørumsand, skriver Ullensaker kommune på sin nettside.

Telefonmøte i dag

Kommuneoverlegene på Øvre og Nedre Romerike vil mandag morgen avholde et telefonmøte for å klargjøre hvor og når vaksineringen skal finne sted. Den smittede russen er innlagt på Akershus universitetssykehus.

Onsdag ble det kjent at også en russ i Bodø var innlagt på sykehus med smittsom hjernehinnebetennelse.

Smitter via spytt og nærkontakt

Smittsom hjernehinnebetennelse forårsakes av en bakterie og behandles med antibiotika. Sykdommen smitter via spytt og nærkontakter som kjæreste og personer man har delt flaske med skal følges ekstra opp med antibiotika og vaksine.

– Russ er særlig utsatt for sykdom. Når mange unge samles øker muligheten for smitte, og den fysiske påkjenningen ved lite søvn, mye alkohol, røyking og stress gjør at motstanden mot sykdommen er redusert. Folkehelseinstituttet anbefaler derfor ungdom som skal delta i russefeiringen å vurdere å vaksinere seg mot hjernehinnebetennelse i god tid før russetiden, sier Didrik Vestrheim, avdelingsdirektør i Folkehelseinstiuttet i en pressemelding.

Fem forebyggende råd

Risikoen for å utvikle meningokokksykdom kan reduseres ved å følge disse rådene fra Folkehelseinstituttet:

  • Forebygg dråpesmitte, blant annet ved å ikke drikke av samme flaske/boks/glass som andre og ikke dele sigaretter.
  • Husk at såre slimhinner er mer mottakelige for infeksjoner. Ta vare på stemmen og halsen din. Unngå aktiv og passiv røyking.
  • Ta deg tid til å sove ut. Kroppen trenger hvile.
  • Unngå for mye alkohol. Når du er beruset vil dømmekraften din reduseres, og symptomer på meningokokksykdom kan forveksles med tegn på for mye alkohol.
  • Skaff lege dersom du tror vennene dine kan være syke. Ta ansvar for hverandre dersom noen er sløve (har nedsatt bevissthet) eller har feber.

Kilder: NTB, Folkehelseinstituttet, Ullensaker kommune.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse