fbpx Førstehjelpslåten deres har gått viralt og reddet liv Hopp til hovedinnhold

Førstehjelpslåten deres har gått viralt og reddet liv

Ambulansearbeidere og samboere

En låt om hjerte- og lungeredning har slått kraftig an og inspirert til over tusen Tiktok-videoer i sommer. Bak fenomenet står blant annet sykepleier og ambulansearbeider Carina Iselin Hansen.

Få dager etter at låten «Push Pust» ble sluppet, tikket det inn en melding til teamet bak. En kvinne kunne rapportere om en dramatisk hendelse:

Nylig hadde hun vært og handlet, da en annen kunde falt om med hjertestans foran henne i køen. I bilen på vei til butikken hadde kvinnen sunget på nettopp «Push Pust» sammen med sønnen sin.

Med låtens budskap friskt i minnet gjennomførte hun hjerte- og lungeredning i rundt ti minutter mens de ventet på ambulansen.

«Du må holde hodet kaldt, ja
Huske det du har blitt fortalt
Ikke la deg knekke når stresset bikker
Og blodet pumper og klokka tikker»

Personen med hjertestans overlevde.

Det startet med et ønske om å gjøre en forskjell
Carina Iselin Hansen, sykepleier og ambulansearbeider

Vil inspirere

Førstehjelpslåten som denne sommeren har gått sin seiersgang i sosiale medier, ble til etter initiativ fra ambulansearbeiderne og samboerne Carina Iselin Hansen og Kennet Jensvold Markussen.

– Det startet med et ønske om å gjøre en forskjell, forteller Hansen til Sykepleien.

– Vi ville inspirere i hovedsak barn og unge til å lære seg førstehjelp, men det er ikke alltid så lett å nå gjennom til denne gruppen med pdf-er og tavleundervisning.

Paret jobber på ambulansen i Gratangen, en distriktsstasjon underlagt Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). De har selv mange ganger sett hvor viktig det er med oppdatert førstehjelpskunnskap ute i befolkningen, ikke minst hos unge.

– Vi ville bruke litt andre virkemidler enn det som vanligvis benyttes, forteller Hansen, som er utdannet sykepleier og i tillegg har fagbrev som ambulansearbeider.

Fengende sangtekster har en tendens til å feste seg i hjernen bedre enn kulepunkter på en storskjerm. Virkemidlene Hansen og Markussen gikk for var altså musikk, samt videospredning og eventer der målgruppen selv kan prøve seg på kompresjoner og innblåsinger.

Brannbansen Bjørnis i Trondheim er en av svært mange som har latt seg inspirere og laget video til «Push Pust». (Musikk: Ar0n & Gaaseby + Daskeladden. ℗ 2023 Tylden, distributed by Universal Music AS, Norway)

Profesjonelle artister

Låten er laget av artistene Aron Myre-Svenningsen (Ar0n), Marius Gaaseby (Gaaseby) og Andreas Bogen Holt (Daskeladden) i tett samarbeid med Hansen og Markussen.

– Jeg kjenner til viktigheten av å drive HLR, uttalte Marius Gaaseby til Pingvinavisa i forbindelse med lanseringen tidligere i sommer.

– Jeg har selv en liten gutt på sju, og i tilfelle noe skulle gå galt, er det bra om han vet hva han skal gjøre.

Og det forteller teksten:

«Du må sjekke opp personen for å se om pusten går
Før du ringer 113 og hører rådene du får
Du tar 30 kompresjoner før du puster, ganger 2
Og så gjentar du prosessen, for da, da kan du redde noen»

Tempoet i låten følger anbefalt rytme for hjertekompresjoner, og den kan dermed erstatte diskolåten «Staying Alive», som brukes i HLR-undervisning, som mentalt akkompagnement.

Tusen Tiktok-videoer

Tiktok er det populært blant brukerne å lage egne videoer til sanger, og det er først og fremst her «Push Pust» har tatt av.

– Det har vist seg å være en veldig god måte å spre budskapet på, forteller Hansen.

Hennes makker Markussen kan opplyse at det i skrivende stund har blitt laget over tusen Tiktok-videoer med låten deres. Taggen #pushpust har over 1,8 millioner visninger, mens låten nærmer seg 400 000 Spotify-avspillinger.

UNN la dessuten ut en video med låten på sin Facebook-side, og innlegget har til nå drøyt 700 000 visninger og er delt mer enn 10 000 ganger.

Jeg føler at vi har klar å ufarliggjøre et viktig tema
Carina Iselin Hansen, sykepleier og ambulansearbeider

– Det er jo laget noen temmelig kleine låter til holdningskampanjer tidligere der godt voksne forsøker å «nå ungdommen» med rap eller rock. Var dere engstelige for å gå i den fella?

– Vel, vi var ganske trygge på at artistene visste hva de holdt på med, sier Hansen.

– De er tydelige og flotte folk, og responsen har jo vært kjempegod. Jeg føler at vi har klar å ufarliggjøre et viktig tema.

Flere låter

Suksessen og erfaringene så langt har gitt mersmak. Det som begynte som et frittstående prosjekt, er nå en godt etablert organisasjon, med formaliteter og hjemmeside på plass.

Med på satsingen har de, foruten artistene og plateselskapet Tylden, fått både UNN, Norsk førstehjelpsråd og klesmerket Zu4r.

Etter alt og dømme blir det flere låter.

– Vi får mange forespørsler, og det er mange gode ideer der ute, så vi går ikke tomme for tema. Nå skal vi først ha noen flere eventer med hjerte- og lungeredning først, så får vi se, sier Hansen.

Nøyaktig hva disse kommer til å ta for seg og hvilke artister som vil være med, er ennå ikke avklart, men dialog med plateselskapet skal love godt.

– Dette er bare starten.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse