fbpx Sykepleiere best på hygieneregler – legene dårligst Hopp til hovedinnhold

Sykepleiere best på hygieneregler – legene dårligst

håndvask

En ny rapport fra Sverige viser at jordmødre og sykepleiere er best på å følge basale hygienerutiner blant yrkesgruppene i helse- og omsorgssektoren.

Det store bildet viser imidlertid at alle som jobber med helse i Sverige har blitt litt mer slurvete med å følge hygienereglene de seneste to årene. Tidligere undersøkelser viste at 79 prosent fulgte basale hygienerutiner. I årets måling sank andelen til 77 prosent.

Det er organisasjonen Sveriges kommuner och regioner (SKR) som har gjennomført undersøkelsen. Totalt 17 100 personer ble observert under våren 2023, skriver tidsskriftet Vårdfokus.

57 000 infeksjoner i året

Hvert år får 57 000 personer en infeksjon i møtet med helse- og omsorgspersonell i Sverige. Det er en tredjedel av alle skader som er registrert i sektoren.

Undersøkelsen viser at jordmødre og sykepleiere er best på å etterfølge hygienerutinene, 78 prosent av de innen denne gruppen følger rutinene.

56 prosent av kommunelegene følger regelverket

Deretter kommer hjelpepleiere. I kommunene følger 61 prosent av hjelpepleierne rutinene, mens tallet for denne hruppen på sykehusene er 76 prosent.

Legene havner helt på bunn i undersøkelsen. Blant kommunelegene er det bare 56 prosent som følger regelverket. Blant sykehuslegene er tallet 67 prosent.

– Verdens lengste sekunder

Avisen har spurt lederen for helse- og omsorg på SKR om hvorfor legene kommer så dårlig ut på statistikken.

 – Det som pleier å være utfordringen for leger er å ha korrekt hånddesifiseringsmiddel både før og etter at man har hansker på seg i det pasientnære arbeidet. Det tar 30 sekunder for hendene å tørke med håndsprit og jeg vet av egen erfaring av det er verdens lengste sekunder.

Dette er hygienetiltakene som ble observert: 

  • Hånddesinfeksjon.
  • Bruk av hansker.
  • Bruk av engangsforkle.
  • Korrekte arbeidsklær.
  • Ingen ringer, klokker eller armbånd, bandasjer eller støtteskinner.
  • Korte negler og uten neglelakk.
  • Håret oppsatt eller kortklipt.

Kilde: SKR

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse