fbpx – Vi får ikke søkere til sykepleierjobbene Hopp til hovedinnhold

– Vi får ikke søkere til sykepleierjobbene

Risør kommune har utlyst flere stillinger som sykepleier. Lederen for hjemmesykepleien lurer på hvor alle søkerne er blitt av?

Ingeborg Hemminghytt Morka sier til lokalavisen Aust-Agder Avis, som skrev om saken først, at de for to år siden fikk et tosifret antall søkere hver gang de søkte etter sykepleiere.

Morka er enhetsleder i hjemmesykepleien i kommunen og selv sykepleier, med tilleggsutdannelse i ledelse.

De lyste først ut en stilling på 85 prosent, ingen søkte. Så ble den gjort om til 100 prosent, én søkte.

Til sommeren blir det et problem.

– Vi har 25 sykepleiere i hjemmetjenesten i kommunen, men er avhengig av flere for å få avviklet ferie, kurs, studier, fri og barselpermisjoner, forteller hun på telefon til Sykepleien.

Skjønner ikke hvor alle har blitt av?

– Hvorfor får dere ikke rekruttert nå tror du?

– Jeg vet ikke. Jeg skjønner ikke hvor alle sykepleierne blir av. Går de til andre jobber, i det private? Alle kommunene her i Aust-Agder har samme problem. Sykehusene også, fortviler Morka.

Sykepleien spør om lønnen kan ha betydning og minner om kommuner ikke langt unna, som Siljan, som Sykepleien skrev om i 2022. Der spesialsykepleierne fikk 650 000 i lønn for å bli i jobben. Se saken under.

– Vi har valgt å ikke hoppe på den karusselen. Gjør vi det er vi redd for å miste de ansatte vi har. De må jo i så fall få samme lønnsøkning, sier Morka.

Hun syns denne balansegangen er vanskelig.

– Vi har gjort noen grep, vi har ansatt en sykepleier i 40 prosent stilling som skal jobbe med rekruttering blant studenter, både hos oss og på utdanningsinstitusjonene.

«Plutselig» vanskelig

Enhetslederen understreker at det er nå det siste året det plutselig har blitt vanskelig å få tak i sykepleiere.

– Ikke engang rene nattvaktstillinger, som lønnes med ti års ansiennitet, får vi ikke søkere til, sier hun.

Hun forteller at de jobber internt med å beholde tre helsefagarbeidere som er under utdanning til sykepleiere.

– De tre helsefagarbeiderne har to års bindingstid til kommunen, og alle tre er i faste stillinger.

– Er det vanskelig å rekruttere helsefagarbeidere?

– Det har ikke vært et problem, og vi skal snart gjøre det fordi flere av våre ansatte helsefagarbeidere har signalisert at de vil bli pensjonister snart, jeg er veldig spent på dette, sier Morka.

Fagdager, årshjul og VAR

– Har dere spesielle ting å tilby nye sykepleiere?

– Et høyt faglig nivå, med egne fagdager to ganger i året. Intern undervisning satt i system med et årshjul, og VAR healthcare for å kvalitetssikre prosedyrer.

– Tjenesten er organisert i team både basert på geografi, men også i forhold til områder: For eksempel team som jobber med demens, rehabilitering, psykosomatisk problemstillinger, i tillegg skal vi teste ut et rent sykepleierteam.

Morka forteller at de tidligere har kunnet velge mellom flere søkere til sommerjobb, i fjor var det 15–20 søkere, i år var det seks søkere til sommerjobbene.

– Lønn kan være et virkemiddel

Sykepleien spurte Arbeiderparti-ordfører i Risør kommune, Per Kristian Lunden, om lønn vil være et virkemiddel om de ikke får rekruttert, han svarte slik: 

– Det har vi ikke vurdert. Flere tiltak for å få flere søkere kan være aktuelle. Lønn og lønnspolitikk kan være ett virkemiddel, uttaler ordføreren.

– Vi har ikke har behandlet dette politisk eller administrativt i vår kommune, skriver han til Sykepleien.

5 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Serena Norheim

Sykepleier
1 år siden

Blir en bismak når det blir kaldt å ikke hoppe på den "karusselen". Den karusselen er det minste sykepleier bør ha, og selvfølgelig skal allerede ansatte sykepleiere få samme lønnsøkning. Sykepleiere gjør en fenomenal jobb, og er et så essensielt yrke. Lønn som virkemiddel burde være første pri.

Jane Hermstad

Sykepleier med videreutdanning.
12 måneder siden

Helt enig, lønna må opp betraktelig.

Som svar på av Anonym (ikke bekreftet)

Jane Hermstad

Sykepleier med videreutdanning.
12 måneder siden

Det er klart lønna må opp, det er den vi lever av. Sykepleier yrket er ikke lengre et bare et kall. Det er en bachelor utdanning hvor det kreves at man tar ansvar. Da må en kunne kreve noe tilbake.
Unge sykepleiere i dag drar dit de blir verdsatt i form av lønn såklart. 😊

Nina Sevik

Spesialsykepleier
12 måneder siden

Jeg tror lønn absolutt er et virkemiddel… Det vises til at det er spesielt det siste året hvor problemet har vært betydelig. Spekter gjorde en god jobb for kollegaene våre på sykehuset, i kommunen klarte ikke KS å heve lønnen nevneverdig i forhold.

Geir Hagen

Sykepleier
12 måneder siden

Fagdager to ganger i året, årshjul og VAR. Dette er vel ikke et lokkemiddel for å få fler til å søke jobb? Desverre er det lønn og avtaler om ulike tillegg som er det viktigste. Det er dette vi lever av. Dyktige sykepleiere er interessert i fag og fagutvikling, men det blir ikke noe mer til å ha på brødskiva av det.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse