fbpx Sigve stiller i dokumentarserie for å rekruttere menn til sykepleien: – Jeg er opptatt av å være et godt forbilde Hopp til hovedinnhold

Sigve stiller i dokumentarserie for å rekruttere menn til sykepleien: – Jeg er opptatt av å være et godt forbilde

bildet viser Sigve Lange

– Det er ikke feminint å ha et omsorgsyrke. At sykepleie passer bedre for jenter, er bare en myte, sier Sigve Morken Lange. Han er en av studentene i Guttastemning, en ny følgedokumentarserie fra NTNU.

– Man føler seg litt som en bartender når man står og «shaker» på det her.

Det sier Sigve Morken Lange i episode fem av følgedokumentarserien Guttastemning, mens han rister energisk på en antibiotika-blanding.

Scenen er fra medisinrommet på kar-endo-kirurgi på Hjerte-lungesenteret ved St. Olavs hospital, hvor han hadde praksis i fjor høst.

I dag er den fotballinteresserte sykepleierstudenten nesten for filmstjerne å regne. Han har blitt intervjuet av lokalavisa Fjell-Ljom og blir gjenkjent i kantina på NTNU i Trondheim.

– Folk kommer bort til meg og sier de synes serien er bra. Jeg har fått utelukkende positive tilbakemeldinger, sier han på telefon til Sykepleien.

– Glad i å hjelpe folk

Lange er fra Ålen, ei lita bygd i Sør-Trøndelag, ikke langt fra Røros. Han vet bare om to andre menn fra samme sted som er sykepleiere, men ingen av dem jobber i bygda.

 Likevel bestemte han seg allerede på videregående for at det var den veien han selv ville gå også. Han har ei tante og et søskenbarn som er sykepleiere og fikk vite litt om yrket fra dem.

– Jeg har alltid vært glad i å hjelpe folk. Jeg liker å være hjelperen i en krisesituasjon. Det er ingen pliktfølelse, men noe som er lystbetont. Jeg blir glad når jeg har gjort en god jobb. Når jeg merker at jeg gjør dagen bedre for noen.

Dermed startet han på sykepleierutdanningen ved NTNU i Trondheim høsten 2021.

Trenden er færre mannlige studenter

Høsten 2022 fikk han beskjed om at han var ønsket som en av seks mannlige studenter i en følgedokumentarserie på åtte episoder.

– De sa jeg hadde et «snilt ansikt». Det tok jeg bare som et komplement, sier han.

Tre fakulteter ved NTNU har fått likestillings- og mangfoldsmidler fra NTNU for å lage følgedokumentarserien som skal nå gutter fra 15 år til menn på 25.

– Vi håper serien skal være med på å bremse og helst snu den stadig nedadgående trenden med lave søkertall for menn til en rekke av NTNUs utdanninger, deriblant bachelor i sykepleie, sier rådgiver Randi Moen Sund ved Fakultet for medisin og helsevitenskap ved NTNU.

I 2020 var andelen menn 13 prosent ved sykepleierstudiet hos NTNU i Trondheim. I 2021 og 2022 var andelen sunket til 9 prosent.

– Guttene har blitt litt glemt

Serien følger to sykepleierstudenter og fire andre. En studerer bioteknologi, en sosialantropologi, en vil bli lærer og en bioingeniør.

Bildet viser Nils David

– NTNU har satset stort på å rekruttere jenter til mannsdominerte utdanninger, noe som er vel og bra. Men guttene har blitt litt glemt. Det håper vi denne dokumentarserien kan være med på å rette opp, sier Sund.

Serien ligger på YouTube og Tiktok, og en episode slippes hver uke frem mot søknadsfristen for opptak til høyere utdanning den 15. april. De har reklameplakater for serien i både Oslo, Bærum og Trondheim, og de ser at sykepleierstudiet foreløpig har flest søkere herfra.

– Forventer dere en økning blant gutta i søkermassen etter serien?

– Ja, det er hovedmålet, men vi får ikke se søkertallene før i juni/juli, og det endelige svaret får vi ikke før til høsten, når vi ser oppmøtetallene. Det blir kjempespennende, innrømmer Sund.

bildet viser Randi Moen Sund

– Hadde vært artig med flere gutter

– Jeg ble med fordi jeg er opptatt av å være et godt forbilde, forklarer Lange.

– Dessuten hadde det vært artig om det ble litt flere gutter på studiet. Det hadde vært godt både for studie- og arbeidsmiljøet og for pasientene.

– Hvordan da?

– Jeg tror vi kommuniserer litt forskjellig.

– Hvordan kommuniserer kvinner og menn forskjellig med pasientene?

– Nja, jeg tror jeg skal være forsiktig med å generalisere her, men for min del så forsøker jeg alltid å få litt humor inn i bildet. Jeg må selvfølgelig se an pasienten, men hvis det passer, forsøker jeg å snakke litt tull også, ikke bare sykdom.

– Gir uendelig med muligheter

I Sigve Morken Langes kull var det 23 menn blant 231 kvinner da de startet i 2021.

– Jeg synes bare det er fint å ha mange kvinnelige studiekolleger. Jeg har fått meg kjæreste fra klassen, så kjærestegarantien på NTNU lever opp til sitt rykte. Det er en fordel å være mann når jeg skal søke jobb også, siden vi er sjelden vare, sier han.

– Hva trenger gutter å vite for å få lyst til å bli sykepleiere?

– Det er et yrke som gir uendelig med muligheter, og sjansen for å få den jobben man ønsker, er stor. Det er ikke feminint å ha et omsorgsyrke. At sykepleie passer bedre for jenter, er bare en myte. Dessuten er det mer aksept for gutter å vise følelser nå mot før.

– Man trenger kanskje ikke vise så mange følelser som sykepleier heller?

– Man må være profesjonell. Men det er ikke feil å felle en tåre, så lenge du ikke står og hylgriner. Uansett: Det er et givende yrke, og det er et stort behov for sykepleiere. Man blir satt pris på. Skulle bare ønske at det ble bedre reflektert gjennom lønna også.

– Hva synes du begynnerlønna bør ligge på?

– Det er vanskelig å si en fast sum, men i kommunen tjener vi sykepleierstudenter 30 kroner mer i timen enn på sykehus, fordi kommunen regner oss som helsefagarbeidere, sier Lange.

Bildet viser Sigve Lange på strandvolleyball

Mest fra generelt studieliv

Sykepleien har sett fem av åtte episoder, og de handler hovedsakelig om studentlivet utenom studiene. Vi får se blant annet hvordan de bor, hvor de fester, og hva de gjør under fadderuka.

– Jenter sitter på gjerdet og lurer på om de skal satse på å studere noe som er mannsdominert, mens guttene sitter ikke engang på gjerdet. Derfor må vi vise guttene hva de kvinnedominerte studiene går ut på, sier Randi Moen Sund.

Likevel er det først i episode fem vi får se litt fra praksisstudiene til noen av studentene.

Hvorfor viser dere ikke noe fra studiesituasjonene før?

– Vi har meldt til filmselskapet at det burde kommet før. Men episodene blir bare bedre og bedre utover i serien, forsikrer Sund.

– Hvorfor snakker ingen om hvordan det er å være i mindretall blant masse jenter?

– Det ønsker vi å ha med, men vi har ikke detaljstyrt filmselskapet, så jeg kan bare håpe at det kommer, sier Sund, som har sett seks av de åtte episodene.

Hun legger til at de snart skal ha en ny anbudsrunde for sesong to, som skal følge nye mannlige studenter.

Måtte filme seg selv

Sigve Morten Lange og de andre fem guttene måtte også filme seg selv i noen sekvenser for dokumentarserien.

– Det ble jeg aldri vant med, i hvert fall ikke i offentligheten. Jeg tror ikke jeg skal bli influenser i hvert fall, slår han fast.

Men han er glad for at han kjente seg selv igjen i serien og synes det hele har vært en god erfaring.

Nå gjenstår det bare å få spredt serien så flest mulig gutter ser den. Når Sykepleien snakker med Lange, har han akkurat holdt et foredrag om serien sammen med den andre sykepleierstudenten for 90 rådgivere fra ungdomsskoler og videregående.

– Skal du tilbake til Ålen som ferdig sykepleier i 2024?

– Nei, ikke med det første. Jeg trives i byen og satser nok på å få jobb i Trondheim. Men som hva, det vet jeg ikke ennå. Jeg har fremdeles noen praksisperioder igjen, blant annet i hjemmetjenesten og i psykiatrien, sier han.

Se serien her.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse