fbpx Ahus: En av fem pasienter får delirium på sykehus Hopp til hovedinnhold

Ahus: En av fem pasienter får delirium på sykehus

Delirium kan få pasienter til å tro at sykepleiere er romvesener, og er svært vanlig. Men få har kunnskap om tilstanden, ifølge Akershus universitetssykehus.

– Det er ikke uvanlig å tro at helsepersonellet er spøkelser, romvesener eller fangevoktere, sier Leiv Otto Watne, som er overlege i geriatri ved Ahus og delirium-ekspert, i en pressemelding.

Oppmerksomhetssvikt

Delirium er et kognitivt problem som oppstår akutt. Tilstanden utløses av akutt sykdom, som for eksempel infeksjon eller operasjon, og fører til at pasienten får oppmerksomhetssvikt og feiltolker informasjon.

Ifølge tall fra Ahus får en av fem pasienter på sykehus delirium. Det finnes heller ingen medisin mot tilstanden.

– Det er veldig viktig at kunnskapen om delirium øker. Mange går ut fra sykehuset uten å vite hva som rammet dem, og plages av minnene i etterkant, sier Watne.

Briller og høreapparat

De mest sårbare pasientene er dem over 75 år eller mennesker med demens. Den beste behandlingen for tilstanden er forebyggende tiltak og tidlig identifisering.

Helsepersonell kan gi pasienten hjelp ved å bidra til at de kan orientere seg ved å sørge for at personen har på seg briller eller høreapparat, og jevnlig orientere om tid og sted. Det er også viktig med riktig ernæring og væskebalanse, god søvn og smertelindring, samt regelmessige toalettbesøk.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse