fbpx Astrazeneca skrinlegger koronavaksine i form av nesespray Hopp til hovedinnhold

Astrazeneca skrinlegger koronavaksine i form av nesespray

Bildet viser covid-19-vaksine

Legemiddelgiganten Astrazeneca og forskere ved Oxford-universitetet avvikler utviklingen av en koronavaksine som skulle gis i nesen. Effekten viste seg å være for dårlig.

Muligheten til å gi covid-19-vaksinen i form av nesespray i stedet for injeksjon, har vakt stor interesse etter at forskningsresultater har vist hvor stor betydning det lokale infeksjonsforsvaret i de øvre luftveiene har for covid-19. 

Tanken er også at en nesespray er mindre smertefull og lettere å håndtere en injeksjoner.

Både Kina og India godkjente nylig hver sin covid-19-vaksine som gis i nesen, henholdsvis fra Bharat Biotech og CanSino Biologics.

Kliniske studier skuffet

Men nesesprayen Astrazeneca har jobbet med å utvikle sammen med Oxford universitet, viste seg å ikke gi den ønskede effekten i slimhinnene. Sprayen førte heller ikke til utvikling av noe sterkt systemisk immunsvar i de kliniske studiene som ble gjort. Det skriver svenske Läkemedelsvärlden.

Effekten var altså ikke god nok til å kunne forsvare videre utvikling av en nesesprayvaksine, konkluderer forskerne.

Utfordringer med vaksine i nesen

Målet var å videreutvikle Astrazenecas eksisterende koronavaksine Vaxzevria slik at den kunne brukes som nesespray i stedet for injeksjon med sprøyte i overarmen. Men etter å ha testet nesesprayen på mennesker, var resultatet en skuffelse.

– Å gi vaksinen via nesen og lungene er fortsatt en lovende mulighet, men denne studien viser at det trolig vil være utfordringer ved å gjøre nesesprayer til et pålitelig alternativ, sier Sandy Douglas, som ledet studien ved Oxfords Jenner institute, i et uttalelse til Reuters.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse