fbpx Lærerstreiken: – Helsesykepleierne er på skolen, men elevene er borte Hopp til hovedinnhold

Lærerstreiken trappes opp: – Helsesykepleierne er på skolen, men elevene er borte

Ann Karin Swang
BEKYMRET: Ann Karin Swang har denne høsten fått mange tilbakemeldinger fra bekymrede helsesykepleiere, spesielt fra Vestlandet og i Nord, hvor streiken har rammet hardest. Foto: Kristin Henriksen / NSF

Helsesykepleierne er alvorlig bekymret for de mest sårbare skoleelevene. – Vi gruer oss til å se resultatene på sikt, sier lederen for helsesykepleierne.

Ann Karin Swang er leder av Landsgruppen for helsesykepleiere (LaH). Selv om hun sier hun støtter streiken blant lærerne, mener hun konsekvensene nå er så alvorlige for de mest sårbare barna, at det kanskje er på tide å avslutte.

– Vi har akkurat kommet ut av en pandemi. Da hadde barna i det minste et digitalt tilbud – nå er det ingenting, sier hun og legger til:

– Vi bør grue oss til å se resultatene av dette.

Tomme skoler

Swang forteller at det finnes mye kunnskap om at overganger i barn og unges liv er sårbare, for eksempel det å gå over fra barneskole til ungdomsskole.

– Helsesykepleieren og elevene har mistet den vanlige starten med «bli-kjent-tid» og «bli-trygg-tid».

Swang sier det er flere ting rundt streiken som er annerledes enn under covid-19, og som gjør det vanskelig for helsesykepleierne å nå de unge.

– Nå er helsesykepleierne på skolene, men elevene er borte, sier Swang.

Hun mener det er et ekstra hinder for de som trenger det mest å oppsøke de nå tomme skolebyggene som har streikevakter utenfor.

Verst i Vest og Nord

– Helsesykepleierne forteller om tomme skoler som minner om «spøkelsesbygg». Det er ikke vanskelig å forstå at det er lite innbydende for sårbare unge å oppsøke skolene for å snakke med helsesykepleier.

Swang har denne høsten fått mange tilbakemeldinger fra bekymrede helsesykepleiere, spesielt fra Vestlandet og i Nord, hvor streiken har rammet hardest.

– Sosialt eksperiment

Ann Karin Swang mener det som nå skjer er et sosialt eksperiment som vi ikke ser konsekvensene av på kort sikt.

– De sterke elvene vil alltid klare seg. Det er de som slet før pandemien, under pandemien og nå gjennom en streik, som bekymrer oss som faggruppe sterkt. Jeg tør ikke spå hvordan frafallsprosenten av unge som ikke fullfører videregående vil se ut etter hvert, sier hun.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.