fbpx Mange krever erstatning, få alvorlige skader Hopp til hovedinnhold

Norsk pasientskadeerstatning: Mange krever erstatning, få alvorlige skader

Bildet viser et skilt som det står covid-19 Vaksine på.
KRAV: Ifølge NPE skyldes økningen i erstatningskrav i hovedsak koronavaksinen. Foto: Nina Hernæs

Seks prosent flere har søkt om pasientskadeerstatning i første halvår 2022 sammenliknet med samme perioden i 2021, melder Norsk pasientskadeerstatning (NPE).

I 2020 gjaldt koronasakene i hovedsak smitte, nå er det flest vaksinesaker.

– Mange små skader

– Det er mange av vaksinekravene som gjelder forbigående og små skader. I noen saker er det grunnlag for å erstatte et økonomisk tap, men så langt ser vi ikke mange store skader. Det har vært noen saker der vaksinen har fått svært tragiske konsekvenser, men det er heldigvis få, sier direktør Rolf Gunnar Jørstad i en pressemelding.

NPE opplyser at de følger med på forskning på årsakssammenheng mellom koronavaksinene og innrapporterte bivirkninger.

Kan ta tid

– Jussen er klar i vaksinesakene. Men foreløpig finnes det ikke nok medisinsk kunnskap om alle bivirkningsskader som kan skyldes vaksinen. Dette er sentralt for å avgjøre om en person har rett til erstatning eller ikke. Det betyr at vi må avvente å gi svar i en del saker. I noen tilfeller kan det også hende at vi må se på sakene på nytt, når vi får ny medisinsk kunnskap, sier Jørstad i pressemeldingen.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.