fbpx Krever ekstra studiestøtte under praksis Hopp til hovedinnhold

Krever ekstra studiestøtte under praksis

Tredjeårsstudent og fylkesrepresentant i NSF Student Caroline Marie Bøe Olsen mener mange sykepleierstudenter sliter ekstra med økonomien i praksisperioden. 

Caroline Marie Bøe Olsen er sykepleierstudent ved NTNU Gjøvik og fylkesstyrerepresentant for NSF Student Innlandet.

Tidligere denne uken ble hun intervjuet i NRK Innlandet, hvor hun krevde ekstra studiestøtte til sykepleierstudenter.

– Man blir utbrent, og det er noe man kunne ha sluppet hvis det hadde vært bedre finansiering av utdanningen, sa hun til NRK.

I saken svarer Kunnskapsdepartementet slik:

– Det er ikke aktuelt fra statens side å legge opp til betalt praksis, uttaler Oddmund Løkensgard Hoel (Sp), statssekretær i Kunnskapsdepartementet til NRK, og legger til:

– Vi vil bruke 50 millioner kroner til å dekke utgifter til reise og bosted for studenter som får praksisplass langt unna studiestedet.

Pengene skal dekke utgiftene for at det skal kunnes ta i bruk flere praksisplasser i kommuner som ligger langt fra campus.

Caroline Marie Bøe Olsen er kjent med dette, men mener det er for lite.

– Den summen dekker jo ikke hele leia en gang for studentene. Og med dobbel leie kommer jo også strømpriser man må doble, sa hun til NRK.

Mye respons

Når Sykepleien kontakter Caroline Marie Bøe Olsen, forteller hun at hun har fått mye respons etter at NRK-saken ble publisert.

– Sykepleierstudenter forteller om at de kjenner seg igjen i det jeg sier om økte utgifter. Økonomisk går det ikke rundt for mange, og det er spesielt praksisperioden som kan være utfordrende.

– Flere forteller at de har måttet låne penger av familie under praksis, sier hun.

De som får praksisplass langt unna campus må i mange tilfeller betale dobbel husleie mens de har praksis. Med økte strømutgifter blir det rett og slett veldig stramt.

Hun har også fått enkelte tilbakemeldinger fra noen som mener det er egoistisk å kreve mer støtte til sykepleierstudenter, og at studiestøtten heller må økes for alle.

Studentkrav

Når Sykepleien kontakter Caroline Marie Bøe Olsen, understreker hun at kravet ikke kommer på grunn av egen situasjon, men at det er et krav fra NSF Student Innlandet, som hun representerer.

– Studiestøtten bør helt klart økes, og i alle fall bør den dekke de reelle ekstrautgiftene ved å måtte reise langt unna campus i praksis. Halvparten av sykepleierstudiet er praksis, så dette har mye å si for vår økonomi som studenter, sier hun.

Har tre jobber

Selv bor hun på et hybelhus i Gjøvik og har tre forskjellige jobber ved siden av studiet for å få det til å gå rundt økonomisk. En fast stilling hver tredje helg et stykke utenfor byen, samt tilkallingsvakt ved et sykehjem og ved akuttmottaket ved sykehuset i Gjøvik.

Hun skal på kveldsvakt i akuttmottaket denne kvelden:

– Jeg har måttet gjøre det slik for å få regnestykket til å gå opp. Første studieår hadde jeg bare ett arbeidssted, og da endte jeg med å sende meldinger og spørre om de hadde ledige vakter hele tiden. Det stresset meg veldig at jeg ikke hadde nok penger, og jeg ville ikke spørre om støtte hjemmefra, heller. Jeg har flyttet og ville vise at jeg kunne klare meg, sier hun.

Ønsker ikke lønnet praksis

– Jeg og NSF Student mener at det ikke skal være lønnet praksis. Da blir du arbeidstaker og det er ikke sikkert at du får øvd på de oppgavene som har størst læringsutbytte for akkurat deg, sier hun.

Gruer seg til ovnene må på

Caroline Marie Bøe Olsen sier det er slitsomt psykisk når tankene hele tiden kverner på om man får endene til å møtes og kan fullføre på normert tid på grunn av økonomien.

– Selv gruer meg allerede til det blir kaldere. Jeg kan bruke ullgenser og pledd, men på et tidspunkt må ovnen på. Jeg sparer det jeg kan til de ekstra strømutgiftene. Det blir mange doble vakter. Og dette er altså uten at jeg har en ekstra husleie og et ekstra sted å betale strøm for akkurat nå, sier hun. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse