fbpx Helsetjenesten har utlyst 18.000 sommerjobber Hopp til hovedinnhold

Helsetjenesten har utlyst 18.000 sommerjobber

Sauherad Bygdeheim

Behovet for ferievikarer er rekordstort, og det er i helsetjenesten det er utlyst flest stillinger. Hele 18 100 jobber ble lyst ut i årets første fire måneder. Det er 81 prosent flere enn i 2019.

Sommerferien ved St. Olavs hospital i Trondheim er preget av at sykehuset i lengre tid har vært i gul beredskap – fra november til mars.

– Folk trenger ferie

Høyt pasientbelegg og høy tilstrømning av pasienter er fortsatt normalen ved St. Olavs hospital.

– Vi har hatt svært høye overtidstall i vinter og dette preger naturlig nok alle ansatte nå som vi skal inn i sommerferien, sier NSFs foretakstillitsvalgte ved St. Olavs hospital, Gro Lillebø.

Hun sier at folk trenger ferie og mange er slitne.

– Men det vi dessverre ser flere steder er at det er vanskelig å fylle turnusene og noen avdelinger har veldig mange udekkede vakter.

For å løse dette har St. Olavs valgt innført administrative stimuleringstillegg for ekstravakter.

– Frem til nå ikke vært tatt noe initiativ fra arbeidsgivers side for å inngå avtaler med NSF. Det er stor variasjon i klinikkene. For noen ser det greit ut, men mange spesialavdelinger sliter, som intensiv- og overvåkningsavdelinger, sier Lillebø.

Hun legger til at hun ikke har full oversikt over ferieavviklingen, fordi de nå sitter og jobber med dette.

Rekordstort behov for ferievikarer

Statistikk fra Nav viser at det i år er lyst ut rekordmange sommerjobber, og det er i helsetjenesten det er utlyst flest stillinger. Hele 18 100 jobber ble lyst ut i helsevesenet i årets første fire måneder. Det er 81 prosent flere enn i 2019.

Det er flest utlysninger av sommerjobber for sykepleiere, vernepleiere og helsefagarbeidere.

Ifølge arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte er det ikke uvanlig at helse og omsorg topper listene, men behovet i år er ekstra stort.

– Noen virksomheter kan tillate seg å ha litt lavere aktivitet i sommermånedene, men det gjelder i mindre grad for helsesektoren. Helse- og omsorgssektoren har store utfordringer med å fylle faste stillinger, og har derfor færre å fordele sommervaktene på. Dermed øker også behovet for sommervikarer kraftig, sier han i en pressemelding.

Fra januar til april ble det totalt lyst ut 38 400 sommerjobber. Det er 63 prosent flere enn i fjor og nesten dobbelt så mange som i 2019, som var året før pandemien, melder Nav på sine nettsider.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse