fbpx Bakterieutbruddet har spredd seg til 28 sykehus Hopp til hovedinnhold
Pseudomonas aeruginosa:

Bakterieutbruddet har spredd seg til 28 sykehus

Pseudomonas aeruginosa

Det pågående utbruddet av bakterien Pseudomonas aeruginosa er oppdaget ved 28 sykehus fordelt over hele landet. Så langt er det varslet om 160 smittetilfeller.

For ett par uker siden meldte Folkehelseinstituttet (FHI) om at ti sykehus var rammet av bakterien Pseudomonas aeruginosa. Tre koronapasienter ved UNN døde i november etter å ha blitt smittet av bakterien.

I dag, mandag, melder FHI om at utbruddet har spredd seg. Nå er 28 sykehus rammet og 160 pasienter smittet.

Fakta
Bakgrunn

Ifølge informasjonen fra FHI ble utbruddet oppdaget i november 2021. Tre pasienter ble da innlagt ved UNN i Tromsø for covid-19. Alle tre ble alvorlig syke og døde av blodforgiftning med identiske bakteriestammer.

For å finne ut hva som skjedde opprettet Helse Nord en utbruddsgruppe.

Ikke funnet svaret

Folkehelseinstituttet (FHI) koordinerer en utbruddsgruppe med fagpersoner fra alle helseregioner for å finne smittekilden. Ifølge FHI jobber denne gruppen systematisk for å få en best mulig oversikt over smittesituasjonen, og å begrense utbruddet.

Da sykepleien kontaktet FHI i februar, var det fremdeles uklart hvordan smitten har oppstått og om alle smittetilfellene er fra kilde.

– Det er sannsynligvis en kombinasjon av smitte mellom personer og mellom personer og miljø. Derfor leter vi også etter en mulig felles smittekilde som medisinsk utstyr eller andre produkter, sier overlege Kirsten Gravningen ved FHI i en pressemelding.

Ifølge informasjon fra FHI gjennomgår nå hvert smittetilfelle nøye, og informasjonen sammenstilles og analyseres. Sykehusene har systemer for å ivareta smittede personer, og de færreste er blitt alvorlig syke.

FHI: Alvorlig

FHI opplyser at de anser utbruddet som alvorlig.

Bakterien er en vanlig forekommende bakterie som ofte trives i sykehusmiljø. Den forårsaker sjelden sykdom hos friske, men kan gi alvorlig infeksjon hos intensivpasienter og pasienter med svekket immunforsvar, ifølge FHI.

Sykepleien spurte overlege Kirsten Gravningen i et tidligere intervju om det er mulig å bli kvitt bakterien fra sykehusene.

– Det er vanskelig å fjerne denne og liknende bakterier fra sykehusmiljøet. Det viktigste er at sykehusene har gode smittevernrutiner på plass for å hindre smitte til pasienter, svarte hun.

Ny stamme

Analyser FHI har gjort, viser utbruddsstammen som er oppdaget ved norske sykehus, ikke er blitt beskrevet i Norge eller noen andre land tidligere.

De tre pasientene som døde i begynnelsen av november, ble intensivbehandlet for koronaviruset, men døde av blodforgiftning og akutt sirkulasjonssvikt som følge av bakterieinfeksjon med bakterien Pseudomonas aeruginosa.

Bakterien er svært motstandsdyktig mot antibiotika og er ikke sjelden årsak til sykehusinfeksjoner, opplyser FHI.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse