fbpx Bakterieutbruddet: Funn av Pseudomonas aeruginosa på Ahus og Kalnes Hopp til hovedinnhold

Bakterieutbruddet: Funn av Pseudomonas aeruginosa på Ahus og Kalnes

Bildet viser Pseudomonas aeruginosa.

Flere sykehus leter etter bakterien i en type prefuktede vaskekluter. Nå er den funnet i kluter fra flere batcher.

Smittevernoverlege Astri Lervik Larsen på Sykehuset Østfold Kalnes opplyser at det er dyrket frem Pseudomonas aeruginosa fra vaskeklutene Oasis Bedbath også her.

– Foreløpig er det samme LOT som tidligere er påvist ved Oslo universitetssykehus, sier hun.

LOT er det samme som batch, og beskriver den mengde produkter som produseres ved, eller materialene som trengs til, en arbeidsoperasjon. Ved å produsere i batcher eller LOT'er, lager man avgrensbare mengder som lar seg spore tilbake til én produksjonsrunde.

I flere LOT på Ahus

På Akershus universitetssykehus (Ahus) er også bakterien påvist i de prefuktede vaskeklutene. Ifølge sykehuset er det funnet Pseudomonas aeruginosa i samme LOT som Oslo universitetssykehus (OUS) tidligere har funnet bakterien i. I tillegg er bakterien påvist i to andre LOT.

Funnet er meldt videre til Folkehelseinstituttet (FHI) og Mattilsynet, som er tilsynsmyndighet for denne typen ikke-sterile kosmetiske produkter.

Jakt på kilden

Siden november har det pågått en omfattende jakt på smittekilden, etter at tre pasienter på Universitetssykehuset i Nord-Norge fikk påvist blodbaneinfeksjon med en type Pseudomonas aeruginosa som ikke er beskrevet tidligere.

Det viste seg at disse var en del av et større utbrudd, som nå omfatter 254 pasienter på 36 sykehus.

Under etterforskningen har prefuktet utstyr, som vaskeklutene er eksempel på, vært under mistanke. Det er fordi bakterien trives i fuktig miljø.

Fredag 18. mars klarte smittevernoverlege Egil Lingaas og hans team på OUS å påvise Pseudomonas aeruginosa i disse vaskeklutene. Samme kveld ble helsepersonell bedt om å stanse bruken av dem umiddelbart. Mattilsynet trakk så batchen det var gjort funn i, fra markedet.

– Har robuste testprosedyrer

Produsenten er i tett dialog med norske myndigheter og smitteverneksperter for å bidra til oppklaringen.

Global kategoridirektør Rachel Downham understreker at deres produkter er under robuste testprosedyrer før de frigis. Prosedyrene er i henhold til internasjonale standarder (ISO).

Hun opplyste til Sykepleien mandag at selskapet også har satt i gang egne undersøkelser etter bakteriefunnene i Norge. 

Tidligere har Downham minnet om at etterforskningen pågår, og at konklusjon ikke er trukket.

Kan gi alvorlig sykdom

Pseudomonas aeruginosa er en bakterie som sjelden gir sykdom hos friske, men den kan gi alvorlig sykdom hos pasienter på intensivavdeling og mennesker med nedsatt immunforsvar.

På verdensbasis har det vært flere utbrudd med bakterien, særlig i intensivavdelinger.

Fakta
Utbruddet med Pseudomonas aeruginosa
  • I november 2021 reagerte klinikere på at tre pasienter på Universitetssykehuset i Nord-Norge fikk blodbaneinfeksjon med Pseudomonas aeruginosa.
  • Ved hjelp av helgenomsekvensering ble det oppdaget samme bakteriestamme hos alle tre. Denne bakteriestammen var ikke tidligere beskrevet i Norge eller andre land.
  • Det ble satt i gang jakt på smittekilden. En utbruddsgruppe med fagpersonell fra alle fire helseregioner ble opprettet, koordinert av Folkehelseinstituttet.
  • Fredag 18. mars oppdaget teamet til smittevernoverlege Egil Lingaas på Oslo universitetssykehus bakterien i en engangs vaskeklut.
  • Bakterien oppdages i ytterligere åtte kluter, alle fra samme batch.
  • Mandag 28. mars ble Pseudomonas aeruginosa oppdaget i en klut fra en pakke i en annen batch. Det er ennå ikke klarlagt om bakteriestammen er den samme som i utbruddet.
  • Tirsdag 29. mars bekrefter Ahus og Sykehuset Østfold Kalnes at bakterien er funnet også her. På Sykehuset Østfold Kalnes i samme batch som på OUS, på Ahus i flere batcher, blant andre den samme som på OUS.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse