fbpx Norsk jordmorleder om masseoppsigelsene i Stockholm: Bekymringsfullt Hopp til hovedinnhold

Norsk jordmorleder om masseoppsigelsene i Stockholm: Bekymringsfullt

OPPSIGELSER: Det jobbes nå for å få de mange jordmødrene som har sagt opp til å snu og komme tilbake. Åsa Mörner (t.v.), jordmor og og forbundsstyremedlem i Vårdforbundet etterlyser mer konkrete tiltak. Hanne Charlotte Schjeldrup (lite bilde), leder for NSF Jordmorforbundet er bekymret. Foto: Privat/Norsk Sykepleierforbund/NTB Scanpix Montasje: Nils Kr. Reppen/Sykepleien

Hanne Charlotte Schjelderup, leder i NSF Jordmorforbundet, følger godt med på hva som skjer i Sverige om dagen.

Det har vært stor oppmerksomhet i svenske medier etter at nær halvparten av jordmødrene leverte sine oppsigelser ved Danderyds sykehus i forrige uke. 41 av 97 jordmødre har sluttet. 

Danderyds er et av Sveriges største sykehus. 

Til sammen 141 jordmødre har sagt opp i Region Stockholm så langt i år, ifølge svenske Vårdfokus.

Jordmødrene har blant annet rapportert om at de er overarbeidet av underbemanning, sparetiltak og dårlig opplæring av nyutdannede, ifølge svenske medier.

– Du får aldri hvile. Det blir en snøballeffekt, når én slutter vil flere følge, har Dorieth Sone Zidaric, tillitsvalgt på fødeavdelingen på Danderyd, uttalt til Aftonbladet

Også fra legehold har det kommet støtte:

– Jeg har full forståelse for at de ikke orker mer, sier legespesialist Åse Krensler ved Södersjukehuset, der samtlige ledere av fødeavdelingene sa opp, ifølge Läkartidningen.

I går kom Region Stockholm med tiltak for å løse krisen. Noe positivt, men det må være mer konkret, mener Åsa Mörner i Vårdförbundet.

Frykter kollaps

Hanne Charlotte Schjelderup, leder i NSF Jordmorforbundet følger godt med på hva som skjer blant de svenske kollegaene.

– Vi følger denne saken tett. 141 oppsigelser er et veldig høyt tall. Dette er bekymringsfullt, og det helt avgjørende at tiltakene som nå kommer faktisk løser bemanningsutfordringene og øker pasientsikkerheten slik at ikke fødselsomsorgen kollapser, sier Schjelderup.

– De svenske jordmødrene står i mye av det samme som i Norge. De krever en trygg fødselsomsorg, men opplever at de er for få ansatte med for mange oppgaver, og at nyansatte ikke får en god nok opplæring når vaktene er for travle, sier hun.

– En-til-en det viktigste kvalitetskravet

– Et av kravene fra de svenske jordmødrene har vært en-til-en-omsorg for kvinner i aktiv fase av fødselen. Dette fikk Jordmorforbundet i Norge gjennomslag for etter å ha jobbet for det i mange år, og det er det viktigste kvalitetskravet for en trygg fødselsomsorg. Men kvalitetskravet som er innført i Norge, brytes daglig av foretakene, fordi grunnbemanningen er for lav, sier hun.

Forsøk på løsning

Onsdag ettermiddag var det varslet et digitalt krisemøte hvor 450 svenske jordmødre var påmeldt.

Like før møtet startet, kom en pressemelding med et forsøk på å løse situasjonen fra Region Stockholm.

– Vi vil gå medarbeiderne i møte med en rekke tiltak, for at de medarbeiderne som har sagt opp skal overveie å trekke tilbake oppsigelsene i løpet av oppsigelsesperioden, sa Nicole Silverstolpe i en pressemelding.

Silverstolpe er ansatt i en nyopprettet stilling som fødselsstrateg (förlossningssamordnare) i Region Stockholm. Stillingen kom etter oppsigelsene i forrige uke. Oppdraget er å få en løsning på situasjonen som har ført til masseoppsigelsene i Region Stockholm. 

Dette er beskrivelsen av tiltakene regionsledelsen og sykehusledelsen har blitt enige om:

• Arbeide for å nå én jordmor per fødende kvinne.

• Se på arbeidstidsordninger.

• Muliggjøre rotasjonsordninger. Noen virksomheter har fremgangsrikt arbeid med ulike former for rotasjonsordninger. De besta av de løsningene skal vi nå muliggjøre for flere klinikker. Målet er flere jordmødre til fødeavdelingene.

• Muligheter for å benytte legekompetansen på forskjellige måter.

• Arbeide med arbeidsflyten og i mindre grupper for å bruke kompetansen så optimalt som mulig.

• Ved behov vurdere om det kreves forsterkning av administrative oppgaver, rengjøring og andre støttefunksjoner.

Silverstolpe varslet i samme pressemelding at det nå pågår arbeid på flere fronter for å løse situasjonen.

Vårdförbundet: – Mangler konkrete løsninger

Åsa Mörner er jordmor og forbundsstyremedlem i Vårdförbundet.

Hun sier dette om tiltakene som ble presentert i går ettermiddag:

– Det er positivt at Region Stockholm uttaler målet «En jordmor – en fødende». 
Det har vi jordmødre jobbet for i mange år, og det er et viktig spørsmål som Vårdförbundet har forfulgt lenge.

Men hun er likevel ikke beroliget:
 
– Det mangler likevel konkrete forslag til hvordan regionen skal kunna oppnå jordmortetthet som tillater at tjenesten drives på den måten. Vi ser at det er behov for tydelighet på hvordan og hvilke tiltak som skal gjennomføres, sier hun og legger til:

– Det å kunne bistå en fødende om gangen burde være en selvfølge, og noe som burde være en nasjonal retningslinje hvis vi skal ha en likeverdig, personsentrert helsetjeneste i hele Sverige, sier hun.

Hun frykter at dersom det ikke gjennomføres det hun kaller tydelige og konkrete forandringer i nær fremtid, så vil ikke krisen løses. 

Opposisjonen vil gi mer penger

Mörner forteller til Sykepleien at hun deltok på starten og slutten av det digitale jordmormøtet i går. 

– Det er herlig å se så mange jordmødre samlet, men det er vanskelig å holde i et møte med så pass mange deltakere, sier hun. Fordi hun ikke deltok på hele, ønsker hun ikke å gi noen kommentar på hvordan hun oppfattet at stemningen blant deltakerne var.

Ifølge Irene Svenonius fra Moderaterna, som tilsvarer partiet Høyre i Norge, har man satset 54 millioner på økt lønn, og 100 millioner på sykehuset generelt. Moderaterna styrer i Stockholm. Opposisjonen i byen vil gi mer penger til lønn og endre arbeidstider og arbeidsforhold slik at jordmødre og pleiemedhjelpere vil arbeide videre, ifølge Aftonbladet.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.