Mange luftveissyke: Det strammer seg til i Finnmark
Finnmarkssykehuset har aldri hatt så mange koronapasienter innlagt før, og er gått i gul beredskap. – Denne gangen må vi klare oss selv, sier fagsjef Harald Gunnar Sunde. Men han er ved godt mot.
Økt koronasmitte, RS-virus som herjer og en kommende influensasesong som står for døren: Sykepleien har tatt noen telefoner for å høre hvordan de nordligste fylkene er forberedt på situasjonen.
– De siste to–tre ukene har vi hatt ganske mye koronasmitte, men toppene for smitte og innleggelser er ikke synkrone. Nå har vi fått en innleggelses-topp, sier fagsjef ved Finnmarkssykehuset helseforetak, Harald Gunnar Sunde til Sykepleien.
Stopp i elektiv kirurgi
Vi snakket med ham på fredag ettermiddag den 12. november. Da var det seks koronapasienter innlagt.
Det var det høyeste antallet de hadde hatt siden pandemien startet.
Men i dag, mandag 15. november, har tallene allerede steget til ni koronapasienter, sju ved Hammerfest sykehus og to ved Kirkenes sykehus. Ingen av dem ligger på respirator.
Hammerfest sykehus økte til gult beredskapsnivå på lørdag som følge av positiv koronatest på tre inneliggende pasienter ved medisinsk avdeling. Det er bestemt å stoppe elektiv kirurgi for inneværende uke
Ukjent smittekilde
«Smittekilden er foreløpig ukjent, og det pågår et stort smittesporingsarbeid», skriver helseforetaket Finnmarkssykehuset, som Hammerfest sykehus ligger under, på sine egne nettsider.
To av de smittede pasientene er nå utskrevet fra sykehuset.
Mens denne saken skrives, tikker det inn en e-post fra Harald Sunde: «Gul beredskap i Kirkenes også, på grunn av belastningen ved å ha covid-19-pasienter innlagt».
Gul og grønn beredskap
Finnmarkssykehuset har fra fredag vært i gul beredskap på foretaksnivå.
Det betyr forberedelse til opptrapping av pandemidrift, får Sykepleien vite fra kommunikasjonsavdelingen til Finnmarkssykehuset.
Klinikk Alta er lokalt i grønn beredskap, som betyr at det er en økt oppmerksomhet rundt smittesituasjonen.
To dødsfall i Hammerfest
På fredag ettermiddag hadde Hammerfest kommune en pressekonferanse der de annonserte at kommunen i løpet av uken hadde fått sitt andre koronarelaterte dødsfall. Det første var i oktober i fjor. Den siste døde var en eldre person med underliggende sykdom.
Men Finnmarkssykehuset har så langt ikke hatt noen dødsfall på grunn av korona.
UNN er presset på intensiven
Samtidig som antall innleggelser øker i Finnmark, er situasjonen ved intensivavdelingen på Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) prekær.
«Arbeidspresset på intensivavdelingen ved sykehuset i Tromsø er nå så stort at pasienter i respirator ikke alltid blir snudd så ofte som de burde», sa gruppeleder for intensivsykepleierne på Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN), Rita Paulsen, til NRK på lørdag.
Da var det 12 koronapasienter innlagt i Tromsø, fire av dem lå i respirator.
– Må klare oss selv
I vår var Hammerfest sykehus nedstengt en periode, og da ble pasientene fraktet til UNN og Kirkenes.
– Det fungerte greit. Vi klarte det, og vil kunne klare det igjen, sier Jon Mathisen, klinikksjef ved akuttmedisinsk klinikk ved UNN, når Sykepleien spør om hvordan de er rustet for å takle et eventuelt økt smittetrykk i Finnmark.
Men Sunde fra Finnmarkssykehuset er ikke så sikker på at det vil gå like smertefritt som sist:
– Da hadde ikke UNN det samme trykket på intensiven som de har nå. Denne gangen må vi nok klare oss selv, sier fagsjefen.
Ved godt mot
Harald Gunnar Sunde merker at de har litt mindre å spille på, og hevder de er litt ekstra skjerpet og ekstra forsiktig.
– Vi har iverksatt ulike tiltak, sier han og lister opp:
- Kommunene må ta hjem alle utskrivningsklare pasienter.
- De vurderer fra dag til dag om de skal ta ned elektiv aktivitet.
- De har også iverksatt økt bruk av personlig beskyttelsesutstyr, blant annet hos dem som jobber prehospitalt. De må ha hansker og munnbind. Alle uvaksinerte må også ha munnbind.
Sunde legger til at de har en god vaksinedekning: 98 prosent for legene og over 90 prosent for alle ansatte i helseforetaket.
– Så du er ved godt mot?
– Ja. Vi har klart oss i et og et halvt år med pandemi, og nå har vi mange vaksinerte – en helt annet situasjon enn for bare ett år siden, så jeg tenker vi skal komme oss fint gjennom dette.
– Eneste risiko: sykt personell
Ved UNN sier klinikksjef Jon Mathisen at de har beredskap for å håndtere situasjonen med økt smittetrykk.
– Den største risikoen jeg vil påpeke, er risikoen for sykt personell, eller dersom personell blir identifisert som nærkontakter og må være hjemme. Men foreløpig har vi god kontroll på det gjennom god testing og daglig monitorering.
Han legger til at hvis det blir økt fravær, har ambulansen en avtale med frivillige organisasjoner som stiller med personell.
– Vi har også noen reservebiler som er tatt ut av tjeneste, men som kan brukes ved behov, sier han.
– Har mange ansatte fra utlandet
Statsforvalteren i Nordland, Tom Cato Karlsen, sier til Sykepleien at han er bekymret for om det er nok helsepersonell til å takle den økte smitten.
– Helse Nord og spesielt Finnmark har mange ansatte fra utlandet. Vil de fortsatt få tilgang på dem hvis det blir reiserestriksjoner? I nord er det også vanlig med kannibalisering mellom kommunene: At kommuner henter sykepleiere fra nabokommunen, sier han.
– Men min største bekymring er alle kommunene som ikke har fylt alle sykepleierstillingene. Sykepleiere som står i dette over tid blir slitne. Her er jeg veldig spent på utviklingen, sier Karlsen og legger til:
– Helse Nord har også uttrykt at om det blir mange innlagte pasienter nå, kan det bli reduksjon i planlagte operasjoner. Der har vi jo et etterslep fra før, på grunn av koronaen. Dette er en situasjon som ikke vil være positiv for pasientbehandlingen i nord.
0 Kommentarer