fbpx Kvinnehelseutvalget utvides Hopp til hovedinnhold

Kvinnehelseutvalget utvides

Hanne
SUPPLERER: Hanne Charlotte Schjelderup skal representere jordmødrene i kvinnehelseutvalget. Foto: NSF

– Vi er glad for at regjeringen lyttet til våre innspill, sier Jordmorforbundets leder, Hanne Charlotte Schjelderup.

Den forrige regjeringen satt i vår ned et Kvinnehelseutvalg. Utvalget skal lage en ny utredning om kvinners helse og helse i et kjønnsperspektiv.

Skrev et brev

– Selv om det er tatt med mange dyktige personer til å sitte i utvalget, reagerte både vi og Jordmorforeningen på at ikke ingen jordmødre var tatt med. Sammen sendte vi et brev hvor vi påpekte dette, sier leder i Jordmorforbundet NSF, Hanne Charlotte Schjelderup.

I dag kom gla'meldingen: Den nye regjeringen utvider utvalget.

Tre nye medlemmer

– Vi fikk beskjed om at regjeringen supplerer kvinnehelseutvalget med lege Ståle Sagabråten fra Legeforeningen, sykepleier Ingvar Skjerve fra Fagforbundet og meg, sier Schjelderup.

Det er jordmorlederen fornøyd med.

– Jordmødre er spesialister på fødselshjelp ved normale fødsler, og vi er med å fremme det fysiologiske forløpet med spesiell vekt på familiedannelsen. Her blir også far inkludert, sier hun.

Om kvinnehelseutvalget

Kvinnehelseutvalget skal lage en ny utredning om kvinners helse og helse i et kjønnsperspektiv. Utvalget ble oppnevnt 5. mars 2021 og ledes av Christine Meyer.

Målet er å få en oppdatert oversikt over kvinners helse i Norge og kjønnsforskjeller i helse. Utvalget skal se på utfordringer blant kvinner når det gjelder risiko og forekomst av sykdom og bruk av helse- og omsorgstjenester. De skal også undersøke hvordan kjønnsforskjeller og kjønnsperspektivet blir håndtert i arbeidet med folkehelse, i helse- og omsorgstjenestene og i forskning og utdanning. Utredningen leveres som en NOU innen 8. mars 2023.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.