fbpx Helseministerens statssekretær vil gjenopprette tilliten etter gamle innlegg i sosiale medier Hopp til hovedinnhold

Raljerte over sykepleiere i sosiale medier: Dette sier han nå

Intervju med Bjørkholt i HOD 18.11.21.

Helseministerens statssekretær ble på rekordtid beryktet i Helse-Norge da pressen avslørte hans gamle, bryske innlegg i sosiale medier. Nå vil Ingvild Kjerkols høyre hånd gjenopprette tilliten.

Statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (42) i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) har bitt seg fast og beklaget alle innlegg på sosiale medier som journalister har gravd frem fra fortiden, både ett og fem år tilbake i tid.

Vi fikk 20 minutter på kontoret til sekretæren til helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) torsdag i forrige uke.

Doktor Bjørkholt beklager et rotete kontor, han er en travel mann. Sykepleien var ikke ute etter flere beklagelser, vi lurer på hvem han er og hva han har tenkt å gjøre for sykepleiere og andre ansatte i norsk helsevesen.

Tøff tone i sosiale medier

Innvandringspolitikk, sykepleierlønn og økningen av psykisk sykdom blant unge kvinner er blant sakene han har raljert over i sosiale medier, ifølge Dagens Næringsliv.

– Hvorfor har du hatt en så tøff tone i sosiale medier?

– Jeg blir engasjert og rives med, det har ikke alltid slått heldig ut og det er synd. Opp som en løve og ned som en fell. Er det en ting jeg har lært, så er det at vi alle har et ansvar for det gode debattklimaet, også jeg, svarer han.

Det ene etter det andre eldre innlegget på sosiale medier har statssekretæren måttet beklage og forklart at han ikke står for lengre. Noen innlegg er slettet.

Tusenvis av innlegg

– Kommer det flere overraskelser? Er det mer som må slettes?

– Jeg har skrevet tusenvis av innlegg i sosiale medier, så det er ikke umulig, sier Bjørkholt.

– Syns du pressen bør undersøke hva personer som havner i maktposisjoner har sagt og gjort i sosiale medier tidligere?

– Ja, pressen skal gå maktpersoner etter i sømmene, svarer han raskt.

– Men det er ikke min rolle å si hva pressen skal gjøre og ikke.

Bjørkholt beskriver seg selv som energisk, omgjengelig og faglig engasjert.

Tilliten skal gjenopprettes

Lederen i Norsk Sykepleierforbund (NSF) sa til Sykepleien at tilliten til helseministeren og Bjørkholt var kraftig svekket etter hans eldre innlegg på sosiale medier. I forrige uke hadde han forsoningsmøter med Lill Sverresdatter Larsen i NSF, og også Tove Gundersen, lederen i Rådet for psykisk helse.

– Det var på mitt initiativ, vi har diskutert videre samarbeid og funnet en god tone. Tilliten skal gjenopprettes, sier han.

Han har mye makt som helseministerens høyre hånd, og han befinner seg på høyresiden av Arbeiderpartiets politikk i noen saker.

– Du har sagt at du fortsatt er for en streng innvandringslinje, hva skiller deg og statsministeren her?

– Jeg er en systematiker, innvandringspolitikk handler ikke om enkeltindivider, men om hvordan systemet skal se ut. Arbeiderpartiets kompromiss fra 2019 stiller jeg meg helt bak, sier han.

København, Bolivia og Tønsberg

Bjørkholt er utdannet i København og har blant annet drevet medisinsk bistandsarbeid i Bolivia. Han har jobbet på distriktspsykiatrisk senter og nå sist ledet han allmennlegetjenesten i Tønsberg kommune.

Det er mye helsefolk i familien. Faren er lege, storesøsteren er operasjonssykepleier på Ullevål. Moren er sosionom, de siste 15 årene har hun jobbet som lærer før hun ble pensjonist.

Han vokste opp utenfor Arendal, som et av seks barn. Uten at vi rekker å tenke så langt, så sier han at han ikke er fra noen sekt.

Bjørkholt er tidligere fastlege i Drammen, han solgte seg ut etter stort arbeidspress, som ga lite tid til barn og familie. Kona er fortsatt fastlege i byen.

Sykepleiere hos fastlegen

Fastlegekrisen er en åpenbar oppgave som han skal arbeide med.

I 2019 leverte han og Nils Kristian Klev, en masteroppgave om «Sviktende rekruttering av fastleger – hva gjør kommunene og hvilke virkemidler tar de i bruk».

– Er det en løsning å få sykepleiere inn i fastlegeordningen?

– Ja, pilotene for primærhelseteam som har vært gjennomført har vært meget effektive. Vi må jobbe tverrfaglig, det er fremtiden. Helsesekretærer og andre yrkesgrupper er også viktige å få med i fastlegeordningen, svarer han.

Oppgaveglidning 

– AKS-sykepleierne har fått spesialistgodkjenning, på linje med leger og tannleger, bør de få ytterligere henvisnings- og forskrivningsrett?

– Jeg heier på AKS-sykepleierne, bare så det er helt klart!

– Spesialistgodkjenning er et bra og etterspurt tiltak, oppgaveglidning er en av flere løsninger, både i kommunehelsetjenesten og på sykehusene, dette vil vi jobbe videre med, svarer Bjørkholt.

Når vi spør om hva en sykepleier bør tjene får vi standardsvaret fra politikerhold. Dette må partene i arbeidslivet avgjøre, han syns NSF gjør en viktig og god jobb.

– Du gikk ut i Dagsavisen like etter utnevnelsen og var kritisk til bruken av privat helseforsikring. 670.000 personer i Norge har dette nå, 90 prosent gjennom jobb. Utarmer dette det offentlige helsevesenet?

– Jeg ønsker ikke amerikanske tilstander i Norge med et todelt helsevesen, jeg vil ha et offentlig helsevesen som er bra og for alle.

– Også statlig eide bedrifter kjøper disse forsikringene i dag, er det ok?

– Det er opp til hver enkelt å avgjøre og ikke min sak, jeg mener ikke at forsikringsselskapene gjør noe feil her, sier Bjørkholt.

Livet er travelt med jobb og familie. Fotballinteressen er fortsatt aktiv. Han vokste opp med Start og er trofast supporter, alle barna holder med Strømsgodset, og han har et hjerte for Arsenal.

– Martin Ødegaard i Arsenal er Godset-gutt så det er en bra kombinasjon, sier Bjørkholt.

Han har tre barn hjemme i Drammen.

Det første vi diskuterte var psykisk helse

– Det er en økning i psykiske plager hos unge kvinner. Hvilke tiltak kan hjelpe dem?

– Psykisk helse var det første vi diskuterte når jeg startet. Her må det jobbes forebyggende på kommunenivå. Helsesykepleien er en av tjenestene vi ønsker å styrke i opptrappingsplanen vi har varslet i Hurdalsplattformen og som vi er i gang med.

Han kommer stadig tilbake til tverrfaglighet og samarbeidet mellom profesjonene, han vil alle vel, og alle skal med.

Vil ha Pink Floyd

Bjørkholt vil mye og har energien til det, ser det ut som. Tjue minutter går raskt, statssekretæren skal videre til neste møte, med NRK Radio mistenker vi. Han diskuterer med tre andre kolleger, og det siste vi hører er at han ønsker seg progrock som pausemusikk i programmet.

– Jeg vil ha Pink Floyds «Atom Heart Mother» fra 1970, 25 minutter lang, de kommer aldri til å spille den, hahaha.

Før vi forlater statssekretæren i Helse- og omsorgsdepartementet er det én sak som avklares.

– Fint om dere kan gi oss til uken å kommentere intervjuet, vi forsøker å holde helgen hellig her, sier Ingvild Kjerkols politiske rådgiver, Kai Steffen Østensen, som har bivånt intervjuet, også han fra Sørlandet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse