fbpx Helsedepartementets nye statssekretær angrer Facebook-innlegg Hopp til hovedinnhold

Helsedepartementets nye statssekretær angrer Facebook-innlegg

HELSETOPPEN: To statssekretærer og en politisk rådgiver skal jobbe tett med landets nye helseminister i tiden fremover. 

Lege Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap), som forrige uke ble utnevnt til statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, har siden valgt å slette en rekke gamle Facebook-innlegg om innvandringspolitikk.

– Jeg angrer på at jeg uttalte meg som jeg gjorde og ville ikke ha skrevet det samme i dag.

Det sier nyutnevnt statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) Ole Henrik Krat Bjørkholt (42) til Dagens Næringsliv.

I en artikkel datert 23. oktober, publiserer avisen sitater og skjermdumper av ulike innlegg primært relatert til innvandringspolitikk som Bjørkholt la ut på Facebook i årene 2015 til 2018.

Etter at innvandringskritiske Dansk Folkeparti gjorde et godt valg i 2015, skrev for eksempel Bjørkholt følgende:

«Dette tror jeg appellerer til mange. For så vidt litt samme oppskrift som Sverigedemokraterna. Vi ser samme tendens i Norge. Når Jonas Gahr Støre gjør generaltabben å trekke Ap til venstre innvandringspolitisk, går de ned på meningsmålingene.»

Han skrev i samme innlegg at norsk politikk «skriker på et sosialdemokratisk parti med restriktiv innvandringspolitikk, slik som Dansk Folkeparti».

Ap-medlem siden 2011

Bjørkholt skal ha vært medlem av Ap siden 2011. Han har tidligere jobbet som fastlege i Drammen, for fylkeslegen i Oslo og Viken og som leder for legetjenesten i Tønsberg kommune. I 2019 ble han valgt inn som vararepresentant i bystyret i Drammen. Han skal ellers, ifølge Dagsavisen, ha skrevet masteroppgave i helseadministrasjon om sviktende rekruttering av fastleder.

På spørsmål fra Drammens Tidende [krever innlogging] om hvorfor han, som relativt ukjent politiker, endte opp med å bli tilbudt en såpass sentral stilling, viser Bjørkholt blant annet til at han i flere år har kommunisert med sentrale helsepolitikere via sosiale medier, Messenger og direkte.

– Jeg har i mange år vært politisk interessert, og har vært engasjert spesielt i helsepolitikken. Jeg har vært aktiv og har kommet med innspill og refleksjoner til politikerne basert på mine erfaringer fra helsevesenet, uttaler han til avisen.

Selv om jeg tilhører den delen av Arbeiderpartiet som er for en strengere innvandringslinje, har jeg flyttet meg politisk på området siden den gang
Ole Henrik Krat Bjørkholt, statssekretær i HOD

Sykepleien har siden fredag bedt HOD om å få tilsendt en CV for den nye statssekretæren, men får opplyst fra kommunikasjonsavdelingen at de ennå ikke har denne tilgjengelig. Vi har også forsøkt å få en kommentar fra helseminister Kjerkol om hvorfor nettopp Bjørkholt ble utnevnt til statssekretær, men heller ikke fått svar på dette spørsmålet. Informasjonsavdelingen i HOD viser til statsrådens kommentarer i DN, og sier hun ikke ønsker å gi noen kommentarer ut over dette.

Angrer

I et annet Facebook-innlegg enn de ovennevnte reagerte Bjørkholt på at et forlag valgte å trekke en planlagt religionskritisk bok. Han hadde da blant annet denne kommentaren: «[g]ratulerer til IS og deres brødre for strategisk seier over det sekulære demokratiet».

Ifølge DN har Bjørkholt slettet disse og flere andre innlegg etter at avisen tok kontakt med ham fredag.

– Selv om jeg tilhører den delen av Arbeiderpartiet som er for en strengere innvandringslinje, har jeg flyttet meg politisk på området siden den gang, sier han til avisen.

– Jeg angrer på at jeg uttalte meg som jeg gjorde og ville ikke ha skrevet det samme i dag, sier Bjørkholt, som også understreker at han nå stiller seg fullt og helt bak politikken i Hurdalsplattformen.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol sier til DN at hun er glad for statssekretærens snuoperasjon, og påpeker at han i sin nye stilling uansett ikke skal jobbe med innvandringsfeltet.

Sykepleien har forsøkt å få en direkte kommentar fra Bjørkholt om saken, men politisk rådgiver i HOD, Kai Steffen Østensen, svarer via SMS at det ikke vil bli gitt ytterligere kommentarer enn dem som er gitt til Dagens Næringsliv.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse