fbpx Korona: Å kombinere vaksiner gir god beskyttelse Hopp til hovedinnhold

Korona: Å kombinere vaksiner gir god beskyttelse

Bildet viser Lill Margareth Eide Tørresvold som trekker opp en sprøyte med en dose koronavaksine.
TREKKER OPP VAKSINE: Bedriftssykepleier og helsesykepleier Lill Margareth Eide Tørresvold trekker opp en dose med koronavaksine på Ahus i mars. Hun forteller at mange ansatte på sykehuset har fått første dose med vektorvaksinen fra Astrazeneca og andre dose med en mRNA-basert vaksine fra enten Biontech/Pfeizer eller Moderna. Foto: Heiko Junge/NTB

Å kombinere én dose koronavaksine fra Astrazeneca med en mRNA-basert vaksine, gir bedre beskyttelse mot covid-sykdom enn to doser med Astrazeneca, viser ny studie.

Mange sykepleiere hadde fått én dose med vaksinen fra Astrazeneca før den ble satt på pause og senere tatt ut av det norske vaksineprogrammet.

Som dose to ble disse sykepleierne tilbudt en mRNA-basert vaksine, enten fra Biontech/Pfizer eller Moderna.

Nå viser en studie fra Sverige at en kombinasjonsvaksine gir bedre beskyttelse mot korona enn to doser med vaksinen fra Astrazeneca.

Signifikant bedre beskyttelse

Sammenliknet med uvaksinerte hadde de som var vaksinert med Astrazeneca og Biontech/Pfizer, 67 prosent lavere risiko for å bli covidsyke. De som var vaksinert med Astrazeneca og Moderna, hadde 79 prosent lavere risiko.

Mens de som var vaksinert med to doser Astrazeneca, hadde 50 prosent lavere risiko for å bli covid-syke, sammenliknet med uvaksinerte.

«Alle vaksiner er mye bedre enn ingen vaksiner, og to doser er alltid bedre enn én dose, uansett hvilken dose man får. Men vår studie viser at man får en signifikant bedre beskyttelse dersom man får en mRNA-vaksine etter en vektorbasert vaksine, sammenlignet med om begge dosene er vektorbasert», sier Peter Norström i en pressemelding fra Umeå universitet.

Han er professor i geriatri og førsteforfatter av studien, som er publisert i The Lancet.

Risiko for å bli syk

Studien viser også at effekten av vaksinen holdt seg ved infeksjoner med deltavarianten, som var den dominerende koronatypen under studien.

Alvorlige bivirkninger var svært sjeldne ved alle vaksinasjonskombinasjoner.

Ifølge forskerne bak, har tidligere studier vist god immunrespons når man har kombinert to vaksinetyper.

Men man har manglet kunnskap om hvordan kombinasjonsvaksinen påvirker risikoen for å bli syk. Det er om dette den nye studien, som omfatter 700 000 mennesker, gir ny kunnskap.

Kan påvirke strategi

Marcel Ballin, doktorand og medforfatter til studien, mener resultatene kan få betydning for vaksinestrategien i ulike land. 

«WHO har påpekt at det til tross for lovende resultater på hvordan immunforsvaret reagerer på kombinasjoner av vaksiner, så kreves det større studier som ser på effektivitet og sikkerhet», sier Ballin ifølge pressemeldingen fra Umeås universitet. 

«Nå har vi en sånn type studie», fremholder han.

Vaksinen fra Astrazeneca
  • Koronavaksinen fra Astrazeneca ble satt på pause i Norge fra 11. mai, og senere tatt ut av vaksineprogrammet
  • Årsaken var sjeldne, men svært alvorlige bivirkninger med mangel på blodplater i kombinasjon med blodpropp
  • Rundt 130 000 hadde frem til da fått vaksine fra Astrazeneca i Norge
  • De som hadde fått én dose, fikk fra april tilbud om å få dose nummer to med en annen type vaksine, basert på mRNA
Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.