fbpx Staten anker ikke: Sykepleierstudent får tilbake studierett Hopp til hovedinnhold

Staten anker ikke: Sykepleierstudent får tilbake studierett

BLIR STÅENDE: Dommen fra Oslo tingrett blir stående.  Foto: Stian Schløsser Møller / Samfoto

Sykepleierstudent med rusdommer vant mot staten.

En sykepleierstudent ble utestengt fra studiet på grunn av to tidligere dommer knyttet til rusbruk. 

Studiestedet gikk inn for at studenten skulle få fortsette og gå ut i praksis, men Klagenemda og Felles Klagenemd fattet vedtak om utestengelse på grunn av straffbare forhold knyttet til rusmisbruk. 

Sykepleierstudenten hadde vært rusfri i tre og et halvt år da saken ble behandlet i fjor høst, ifølge Forskerforum.

Får tilbake studieretten

Sykepleieren tok saken for retten og fikk medhold i Oslo tingrett. 

Les også: Sykepleierstudent vant i retten

Nå er det kjent at Kunnskapsdepartementet, som er den saksøkte, ikke anker dommen. 

Studiestedet har tidligere uttalt at dersom dommen blir stående, får studenten studieretten sin tilbake.

Kan komme endringer

Studentens advokat er Odd Arild Helland. Han mener at dommen vil få konsekvenser for hvordan klagekomiteene behandler saker, ifølge VG, som først meldte at staten ikke anker.

Studenten fikk ifølge Helleland ikke anledning til å forklare saken for studiestedets komité.

– Et minstekrav må være at klagenemndene snakker med studenten selv. Klagenemndene lener seg i for stor grad på standardiserte formuleringer og går nesten aldri inn i selve saken, sier sykepleierstudentens advokat til VG.

Helleland mener det må åpnes for at studentene får forklare seg ordentlig og at det også bør åpnes opp for å føre et begrenset antall vitner for å belyse saken om nødvendig.

Henrik Asheim (H) er forsknings- og høyere utdanningsminister. Til avisen sier han at det kan komme endringer i bestemmelsene om utestenging og klagebehandling i et nytt forslag til universitets- og høyskolelov.

Sykepleierstudent vant i retten

Grafisk fremstilt paragrafsymboler
FIKK MEDHOLD: – Retten viser til at dommene er relativt gamle, gitt studentens alder, og svært gode attester fra blant annet avrusning, opplæring og arbeidsgivere, skriver Forskerforum. Foto: Mostphoto

Sykepleierstudentene ble utestengt fra studiet på grunn av to tidligere dommer knyttet til rusmisbruk. 

Studiestedet gikk inn for at studenten skulle få fortsette og gå ut i praksis, men Klagenemda og Felles Klagenemd fattet vedtak om utestengelse på grunn av strraffbare forhold knyttet til rusmisbruk. Sykepleierstudenten hadde vært rusfri i tre og et halvt år da saken ble behandlet i fjor høst, ifølge Forskerforum.

Sykepleieren tok saken for retten og har nå fått medhold i Oslo tingrett.

Historikk

Sykepleierstudenten startet sitt utdanningsløp i fjor høst. Politiattesten hennes viste at hun var dømt for to forhold i 2013 og 2014. Hun var på den tiden rusavhengig, så lovbruddene gjaldt narkotika og annen kriminalitet begått i forbindelse med misbruket.

Felles klagenemnd mente det ikke var forsvarlig å sende henne ut i praksis, så hun ble utestengt fra studiet.

Nå har Oslo tingrett besluttet at studenten likevel får fortsette.

– Retten viser til at dommene er relativt gamle, gitt studentens alder, og svært gode attester fra blant annet avrusning, opplæring og arbeidsgivere, skriver Forskerforum.

Retten la i sin avgjørelse også vekt på at sykepleiepraksisen i liten grad innebærer kontakt med utsatte unge og at legemiddelhåndtering skjer i kontrollerte former. Ut fra dette mente retten at det er lite som tilsier at det er uforsvarlig å la studenten gjennomføre praksis.

Ikke avklart om studiestedet anker

Studentens advokat skriver til Forskerforum at de er fornøyde med resultatet. De stiller likevel spørsmål rundt studenters rettssikkerhet. Ifølge advokaten snakket ingen i klagenemndene med studenten selv. Studenten snakket kun med skolens ledelse, som i utgangspunktet mente sykepleierstudenten burde få fortsette i studiet.

Kunnskapsdepartementet, som var den saksøkte, har mottatt dommen. Eter det Sykepleien kjenner til har de ikke avgjort om de vil anke den.

Studiestedet sier til Forskerforum at om dommen blir stående, får studenten tilbake studieretten sin.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.