fbpx Sykepleierstudent vant i retten Hopp til hovedinnhold

Sykepleierstudent vant i retten

Grafisk fremstilt paragrafsymboler
FIKK MEDHOLD: – Retten viser til at dommene er relativt gamle, gitt studentens alder, og svært gode attester fra blant annet avrusning, opplæring og arbeidsgivere, skriver Forskerforum. Foto: Mostphoto

Sykepleierstudentene ble utestengt fra studiet på grunn av to tidligere dommer knyttet til rusmisbruk. 

Studiestedet gikk inn for at studenten skulle få fortsette og gå ut i praksis, men Klagenemda og Felles Klagenemd fattet vedtak om utestengelse på grunn av strraffbare forhold knyttet til rusmisbruk. Sykepleierstudenten hadde vært rusfri i tre og et halvt år da saken ble behandlet i fjor høst, ifølge Forskerforum.

Sykepleieren tok saken for retten og har nå fått medhold i Oslo tingrett.

Historikk

Sykepleierstudenten startet sitt utdanningsløp i fjor høst. Politiattesten hennes viste at hun var dømt for to forhold i 2013 og 2014. Hun var på den tiden rusavhengig, så lovbruddene gjaldt narkotika og annen kriminalitet begått i forbindelse med misbruket.

Felles klagenemnd mente det ikke var forsvarlig å sende henne ut i praksis, så hun ble utestengt fra studiet.

Nå har Oslo tingrett besluttet at studenten likevel får fortsette.

– Retten viser til at dommene er relativt gamle, gitt studentens alder, og svært gode attester fra blant annet avrusning, opplæring og arbeidsgivere, skriver Forskerforum.

Retten la i sin avgjørelse også vekt på at sykepleiepraksisen i liten grad innebærer kontakt med utsatte unge og at legemiddelhåndtering skjer i kontrollerte former. Ut fra dette mente retten at det er lite som tilsier at det er uforsvarlig å la studenten gjennomføre praksis.

Ikke avklart om studiestedet anker

Studentens advokat skriver til Forskerforum at de er fornøyde med resultatet. De stiller likevel spørsmål rundt studenters rettssikkerhet. Ifølge advokaten snakket ingen i klagenemndene med studenten selv. Studenten snakket kun med skolens ledelse, som i utgangspunktet mente sykepleierstudenten burde få fortsette i studiet.

Kunnskapsdepartementet, som var den saksøkte, har mottatt dommen. Eter det Sykepleien kjenner til har de ikke avgjort om de vil anke den.

Studiestedet sier til Forskerforum at om dommen blir stående, får studenten tilbake studieretten sin.

Sykepleierstudent utestengt fra Universitetet i Agder i ett år

Student på eksamen
JUKS: I april konkluderte Oslo byfogdembete at gjenbruk av egen tekst fra tidligere eksamensoppgaver er fusk når det ikke oppgis som kilde på en ny eksamen. Foto: Mostphotos

Det er sakens sum som er grunnlaget for klagenemndas vedtak, ikke selvplagieringen alene, ifølge Universitetet.

Studenten plagierte 194 ord av sin egen, tidligere eksamensoppgave, skriver Agderposten. Det tilsvarte 3,9 prosent av den nye besvarelsen.

Selvplageringen førte til utestengelse siden 21-åringen ikke oppførte sin tidligere oppgave som kilde på den nye eksamenen.

– Det var så lite, og hvis jeg hadde skrevet rett av fra pensumboka, hadde jeg skjønt det, men det var jo mine ord fra forrige gang jeg hadde eksamen, sier hun.

Belyser ikke hele saken

Universitetet i Agder ønsket i utgangspunktet ikke å kommentere den konkrete saken, men onsdag kveld skriver kommunikasjonsdirektør Øivind Eskedal i en epost at saken slik den er fremlagt ikke belyser hele sakens bredde, men er basert på kun deler av saksgrunnlaget.

I oppfølgingssak publisert av Agderposten, opplyser studentens advokat at selvplagieringen kun er del av saken som klagenemnda bestående av to studenter, to forelesere og en tingrettsdommer har behandlet.

Det kan vi derfor nå bekrefte, opplyser Eskedal.

– Det er også mangelfulle referanser til andre kilder. Det er sakens sum som er grunnlaget for klagenemndas vedtak, ikke selvplagieringen alene, understreker han.

Gjenbruk av egen tekst er juks

I april konkluderte Oslo byfogdembete at gjenbruk av egen tekst fra tidligere eksamensoppgaver er fusk når det ikke oppgis som kilde på en ny eksamen. Saken gjaldt en student på Universitetet i Oslo som hadde brukt 18 prosent av en tidligere eksamensbesvarelse da han tok et nytt fag.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.