fbpx Jordmor Elizabeth Hoff får St. Olavs Orden for «fremragende innsats for menneskeheten» Hopp til hovedinnhold

St. Olavs Orden til jordmor Elizabeth Hoff

jordmor Elizabeth Hoff, WHO
ÆRES: Elizabeth Hoff mottok Sønsteby-prisen i 2018 for sin uselviske og langvarige hjelpeinnsats i konfliktområder. 28. august mottar hun nok en fin utmerkelse. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Jordmor og WHO-representant Elizabeth Hoff er utnevnt til kommandør med stjerne av den kongelige norske St. Olavs Orden.

63 år gamle Hoff mottar utmerkelsen for sin fremragende innsats for menneskeheten, skriver Kongehuset.

I 30 år har Hoff viet livet sitt til de svakeste og jobbet i de mest utsatte krigsområdene verden over. Blant annet jobbet hun som stedlig representant for Verdens helseorganisasjon (WHO) i Syria fra 2012 til 2019, og hun har senere overtatt som stedlig representant i Libya. Hoff har mottatt en rekke priser for sitt arbeid.

Har ikke vært hjemme på to år

Hoff kom til Ålesund for to dager siden og Sykepleien når henne på telefon.

– Gratulerer. Hva er din kommentar?

– Jeg er først og fremst veldig ydmyk over å ha fått den. Og jeg er stolt og glad. Jeg hadde aldri trodd dette.

Elizabeth Hoff, leder for Verdens helseorganisasjon i Syria. Sykepleier og jordmor
HJELPER I NØD: Sykepleien traff Elizabeth i Oslo i 2016, da hun fortalte at hun gledet seg til å reise tilbake til Syria for å hjelpe mennesker syrere i nød. Foto: Marit Fonn

Hoff vil bli overrakt dekorasjonen St. Olavs Orden, kommandør med stjerne, på et arrangement i hjembyen Ålesund lørdag 28. august.

– Jeg har to uker ferie, så det var en dato som passet, sier hun.

Det er to år siden hun har vært hjemme, både på grunn av koronaen og mye arbeid, så nå er hun glad for å kunne være sammen med familien.

Blitt anbefalt av Gro Harlem Brundtland

– Takk til Kongehuset og til dem som har fremmet meg og verdsatt meg så høyt, sier hun.

Hun forteller at tre generaldirektører i WHO har anbefalt henne for hennes arbeid for menneskeheten: Gro Harlem Brundtland, Margaret Chan og dagens direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus.

– Jeg er særlig stolt over at det er orden med stjerne. Det er mer enn jeg kunne forvente. Takk også til dere som har skrevet om arbeidet og gjort det kjent.

Sykepleien har intervjuet Hoff flere ganger under hennes opphold i Syria:

Norsk jordmor er WHO-topp i Syria

Tilbake til krigen – og folket hun elsker

Libya er gjennomsyret av korrupsjon

Siden 2019 har Hoff hatt base i Tripoli i Libya.

– Der et det mye å få orden på, ikke minst på grunn av koronapandemien.

– Hva gjør du i Libya?

– Jeg jobber for å skaffe helsetjenester til de svake gruppene. Libya er gjennomsyret av korrupsjon. Landet var ledet av Gaddafi i 40 år, og det har vært krig etter det. Utenlandske krefter har sterke interesser i landets oljeressurser, sier hun.

Nå er det et visst håp om stabilitet, og det pågår en gjenforeningsprosess mellom øst og vest, ifølge Hoff. Sør er den fattigste og mest lidende delen av landet.

– Det er nå 650 000 migranter i landet, og mange har store helseproblemer. Båtflyktninger vender tilbake med sine store problemer. Det er veldig mye å ta tak i.

– Minst like krevende som i Syria

Hun trodde det skulle bli mindre å gjøre enn det var i Syria.

– Men det er minst like krevende i Libya.

Elizabeth Hoff, Syria
STOPPET POLIOSMITTEN: Elizabeth Hoff gir poliovaksine under WHOs kampanje i Aleppo i Syria da hun ledet WHOs arbeid i landet. Foto: WHO

Hjertet hennes var i Syria, og selv om hun var stasjonert der lenger enn noen andre, og lenger enn anbefalt i et så ustabilt område, var det trist å forlate landet.

– Men det tok ikke lang tid – da jeg fikk kontakt med dem som lider i Libya, fikk jeg dem under huden, og jeg blir jo fort engasjert i det jeg holder på med.

– Så hjertet flyttet seg?

– Jeg sier ja takk, begge deler.

– Tragisk for dem i Afghanistan

– Vil krisen i Afghanistan bety mer arbeid også for WHO?

– WHO har vært der i alle år, men nå må det trappes opp, ja.

Hoff har selv jobbet i Afghanistan for Den internasjonale Røde Kors-komiteen.

– Så du følger med på nyhetene nå?

– Klart det, det gjør jeg alltid. Problemene blir større og større, og forskjellene mellom rik og fattig øker, det vil vi se mer og mer av i verden. Og miljøkriser vil føre til flere flyktningkatastrofer. Det er tragisk for dem i Afghanistan, sier Hoff.

– Hjertet blør for kvinnene

– Du har hjertet ditt der og?

– Hjertet blør for dem, spesielt for kvinnene, sier hun.

– Det samme gjelder Libya, det er så mye undertrykkelse av kvinner, det er vanskelig å forstå for oss som har vokst opp med likestilling. Jeg har aldri tenkt at vi ikke har samme rettigheter, det gjelder både skole og arbeidsliv. Å jobbe mot kvinneundertrykkelsen har vært gjennomgående i arbeidet mitt i både Midtøsten og i Afghanistan, sier Elizabeth Hoff.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.