fbpx Jordmor Elizabeth Hoff får Gunnar Sønstebys pris Hopp til hovedinnhold

Jordmor Elizabeth Hoff får Gunnar Sønstebys pris

Elizabeth Hoff, WHO

– Jeg er rørt og beveget, sier Elizabeth Hoff fra Ålesund. Jordmoren og WHO-toppen blir priset for sin innsats i Syria.

Elizabeth Hoff får i dag, 11. januar, Gunnar Sønstebys pris 2018 for sin innsats for den nødstilte befolkningen i Syria.

«Med fare for sitt eget liv og helse, har hun i mer enn seks lange år ledet innsatsen til Verdens Helseorganisasjon (WHO) i verdens kanskje farligste land», står det i begrunnelsen.

Utdelingen foregår på Akershus festning i Oslo, på dagen 100 år etter at Gunnar Sønsteby ble født.

Var jordmor på Ullevål

Elizabeth Hoff er fra Ålesund, der hun utdannet seg til sykepleier. I Oslo ble hun jordmor og jobbet i flere år på Ullevål sykehus.

Men enda lenger er hennes internasjonale karriere. I over 20 år har hun jobbet i land som Egypt, Zimbabwe, Afghanistan, Somalia, Rwanda og Armenia.

Hoff betegnes som en veteran innen internasjonalt hjelpearbeid.

Jobber i livsfarlige omgivelser

Elizabeth Hoff er blant de nordmenn som har vært utsatt for størst fare over lengst tid siden andre verdenskrig, står det i begrunnelsen for prisen.

Videre står det:

«Hennes omdømme gjenspeiler den respekten, tilliten og takknemligheten omgivelsene føler overfor hennes person, og det arbeidet hun utfører i livsfarlige omgivelser. Hun har over lengre perioder levd med bombardement rundt seg og operert under høyst uklare og uoversiktlige forhold. Elizabeth Hoff har også opplevd å være mål for direkte angrep, men hun har sluppet unna med livet i behold.»

Det blir vist til «en oppofrende innsats og et utvist, sivilt mot for en sak som er større enn en selv».

Les hele begrunnelsen og mer om prisen nederst i saken

Stiller seg til rådighet – når det gjelder

– Jeg er rørt og bevega, sier Elizabeth Hoff til Sykepleien dagen før hun skal bli tildelt prisen. 

Hun har akkurat kommet til Oslo i anledning prisutdelingen.

– Gunnar Sønsteby var en stor mann, og det er en ære å få denne prisen. Han sto for viktige verdier, som det er viktig å formidle som norsk i utlandet.

– Hvilke verdier?

– Å stille seg til rådighet når det gjelder. Være villig til å stå opp. Kjærlighet for landet du kommer fra. Være uredd. Også sivile kan stå opp for landet sitt og representere demokratiske verdier, sier Hoff.

LES Sykepleiens tidligere intervju med Elizabeth Hoff: Norsk jordmor er WHO-topp i Syria

Glad for å få jobbe der

Siden 2012 har hun ledet Verdens helseorganisasjons arbeid i Syria.

– Fortsatt er Syria-krigen den største krisen i verden. Jeg takker WHO for at de vil ha meg der, sier Hoff.

– Hvordan er situasjonen i Syria nå?

– Noen steder er det blitt bedre, andre har det verre. 3-400 000 mennesker er nå beleiret av opprørere i Øst-Ghouta, som ligger utenfor hovedstaden Damaskus. Det er fortsatt mye intern krigføring i landet.

Usikker på om det blir fred

– Det tar tid å skape fred?

– Det er en forferdelig vanskelig konflikt. Jeg vet ikke om det blir fred eller om det går over til geriljakrig.

– Nok å gjøre for deg framover?

– Det er det. En av de største truslene verden står overfor er i Midt-Østen. Det er viktig å engasjere seg som Sønsteby gjorde, og bekjempe ekstreme krefter skal det bli fred i verden. Bakgrunnen er den store forskjellen mellom rik og fattig. Den store fattigdommen må bekjempes før det kan bli fredfylt, sier prisvinneren.

Gir prispenger til syke barns foreldre

Prisen består av en miniutgave av bronseskulpturen av Gunnar Sønsteby med sykkel som står i Studenterlunden i Oslo, pluss 100 000 kroner.

Pengene vil Hoff bruke til et prosjekt i Syria.

– 90 prosent av barna som kommer til barnesykehuset i Damaskus, kommer utenfra. Foreldrene kan ikke overnatte på sykehuset. De eier ingenting, og de sover i parker. Jeg vil gi dem en mulighet for å overnatte trygt på et herberge, forteller hun.

Elizabeth Hoff har fortalt til Sykepleien at hun ikke er redd for å dø i Syria, men at hun er redd for å få et alvorlig fysisk handikap. Eller bli kidnappet og torturert.

Tidligere prisvinnere

Gunnar Sønsteby var Norges høyest dekorerte borger etter at han ble tildelt krigskorset med tre sverd for innsatsen under andre verdenskrig. Sønsteby døde i 2012. 

Prisen ble utdelt første gang i 2015.

Tidligere vinnere av prisen er:

  • 2017: Forsvarets veteraner fra internasjonale operasjoner
  • 2016: Filmregissør Deeyah Khan og teolog Trond Bakkevig
  • 2015: Journalist Kristin Solberg og pressemann Per Edgar Kokkvold.

Prisen gis til «(…) den person eller organisasjon som i handling har fremstått som en modig forsvarer av de grunnleggende verdier i vårt demokrati, herunder holdt forsvarsviljen levende og bidratt til at vårt forsvar trygger landets frihet og uavhengighet».

Olav Dag Hauge, Britt Brestrup, Johan Brun, Jan Åge Fjørtoft, Harald Stanghelle og Petter Ringen Johannessen sitter i innstillingskomiteen til Gunnar Sønstebys pris.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse