fbpx Sykepleierstreiken i Danmark trappes opp Hopp til hovedinnhold

Sykepleierstreiken i Danmark trappes opp

Streik Danmark

Siden 19. juni har rundt 4750 danske sykepleiere vært i streik. 10. august tas ytterligere 750 sykepleiere ut i streik.

Det danske sykepleierforbundet varslet i en pressemelding at de 10. august trapper opp streiken og tar ut 702 nye sykepleiere i streik. Det skriver Dansk Sygeplejeråd (DSR) i en pressemelding.

Sykepleiere innen kirurgi, anestesi, intensiv og som innehar IT-funksjoner, er de som i størst grad tas ut, ifølge Dansk Sygeplejeråd.

Vil ha høyere lønn og mer oppmerksomhet

I Danmark, som i Norge, er det høyere lønn som er målet med streiken. Ifølge nyhetskanalen DR har streiken fått begrenset oppmerksomhet. Ifølge DR skyldes det konkurranse med fotball-EM, sommerferie og fortsatt mye oppmerksomhet rundt koronasituasjonen.

– Vi er nødt til å gjøre noe for å få politikerne og arbeidsgiverne i tale og gjøre dem oppmerksomme på at vi mener dette alvorlig, sier formann i Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, i en pressemelding.

Dansk Sygeplejeråd viser til tjenestemannsreformen fra 1969. Reformen plasserte ifølge det danske sykepleierforbundet sykeleiene på et lavere lønnstrinn enn sammenliknbare mannsdominerte yrker.

– Hvis det ikke blir gjort noe med lønn og arbeidsvilkår, så kommer vi i fremtiden til å mangle enda flere sykepleiere, og det vil gå hardt ut over helsevesenet, hevder Christensen.

– Planlagte operasjoner vil bli utsatt

Grete Christensen sier i pressemeldingen at en opptrapping av streiken vil merkes. Danskene må regne med at planlagte operasjoner blir utsatt, og at enkelte avdelinger blir delvis eller helt lukket.

Så langt er ikke sykepleiere i kommunehelsetjenesten tatt ut i streik.

Sykepleiernes lønnskamp får noe kritikk i danske medier. Det hevdes at de har betalt for rapporten «Kvindefag i historisk skruetving», som viser hvor dårlig de kom ut av reformen fra 1969. Forbundet hevder det har vært full forskningsfrihet, ifølge Emma Tram, kommunikasjonsmedarbeider i DSR.

Les også: Danske sykepleiere streiker på tredje uken

Grunnlønnen er ifølge forbundet på 25 114 danske kroner. Etter åtte år stiger den til 29 023, og etter ti år opp til 30 414 danske kroner. Lønnen etter ti år tilsvarer 41 560 norske kroner med dagens kurs (6. juli).

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse