fbpx Sykepleierstreiken i Danmark trappes opp Hopp til hovedinnhold

Sykepleierstreiken i Danmark trappes opp

Streik Danmark
STREIK: Også danske sykepleiere vil ha høyere lønn. 10. august trappes streiken opp. Foto: DSR

Siden 19. juni har rundt 4750 danske sykepleiere vært i streik. 10. august tas ytterligere 750 sykepleiere ut i streik.

Det danske sykepleierforbundet varslet i en pressemelding at de 10. august trapper opp streiken og tar ut 702 nye sykepleiere i streik. Det skriver Dansk Sygeplejeråd (DSR) i en pressemelding.

Sykepleiere innen kirurgi, anestesi, intensiv og som innehar IT-funksjoner, er de som i størst grad tas ut, ifølge Dansk Sygeplejeråd.

Vil ha høyere lønn og mer oppmerksomhet

I Danmark, som i Norge, er det høyere lønn som er målet med streiken. Ifølge nyhetskanalen DR har streiken fått begrenset oppmerksomhet. Ifølge DR skyldes det konkurranse med fotball-EM, sommerferie og fortsatt mye oppmerksomhet rundt koronasituasjonen.

– Vi er nødt til å gjøre noe for å få politikerne og arbeidsgiverne i tale og gjøre dem oppmerksomme på at vi mener dette alvorlig, sier formann i Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, i en pressemelding.

Dansk Sygeplejeråd viser til tjenestemannsreformen fra 1969. Reformen plasserte ifølge det danske sykepleierforbundet sykeleiene på et lavere lønnstrinn enn sammenliknbare mannsdominerte yrker.

– Hvis det ikke blir gjort noe med lønn og arbeidsvilkår, så kommer vi i fremtiden til å mangle enda flere sykepleiere, og det vil gå hardt ut over helsevesenet, hevder Christensen.

– Planlagte operasjoner vil bli utsatt

Grete Christensen sier i pressemeldingen at en opptrapping av streiken vil merkes. Danskene må regne med at planlagte operasjoner blir utsatt, og at enkelte avdelinger blir delvis eller helt lukket.

Så langt er ikke sykepleiere i kommunehelsetjenesten tatt ut i streik.

Sykepleiernes lønnskamp får noe kritikk i danske medier. Det hevdes at de har betalt for rapporten «Kvindefag i historisk skruetving», som viser hvor dårlig de kom ut av reformen fra 1969. Forbundet hevder det har vært full forskningsfrihet, ifølge Emma Tram, kommunikasjonsmedarbeider i DSR.

Les også: Danske sykepleiere streiker på tredje uken

Grunnlønnen er ifølge forbundet på 25 114 danske kroner. Etter åtte år stiger den til 29 023, og etter ti år opp til 30 414 danske kroner. Lønnen etter ti år tilsvarer 41 560 norske kroner med dagens kurs (6. juli).

Danske sykepleiere streiker på tredje uken

VIL IKKE GRIPE INN: Danmarks statsminister (rundt bilde) er tydelig på at hun ikke vil gripe inn i konflikten mellom sykepleiere og deres arbeidsgivere. Foto: NTB/DSR

Danske sykepleiere har streiket siden 19. juni. 5400 medlemmer ble tatt ut i streik. Tvungen lønnsnemnd er ikke et alternativ i Danmark, enn så lenge.

3950 sykepleiere i de regionale områdene og 1450 i de kommunale helseforetakene var opprinnelig tatt ut. I dag er litt over 600 av dem tilbake i jobb fordi nødberedskapen må opprettholdes.

Forbundsledelsen sa ja – medlemmene sa nei

De danske sykepleierne stemte tidligere i juni nei til en lønnsavtale som deres eget forbund anbefalte å si ja til.

I dag er 4750 sykepleiere i streik. Sykepleierne hevder at over 15 600 operasjoner og andre hendelser er blitt utsatt på grunn av streiken.

Det er foreløpig ingen tegn til at streiken skal utvides.

Vil ikke streike

– Sykepleierne ønsker ikke å streike, og vi kunne ha unngått denne situasjonen hvis man hadde løst problemene langt tidligere, sier leder Grete Christensen, på fagforeningen Dansk Sygeplejeråds hjemmeside.

Motpartene i konflikten er Danske Regioner, som forvalter sykehusene, og Kommunenes Landsforbund, som organiserer sykepleiere som jobber i kommunehelsetjenesten.

Politikerne holder seg unna

Danmarks statsminister sa i et tv-intervju med TV 2 News den 18. juni: 

Jeg kommer slett ikke til å å gå inn i denne diskusjonen. Dette er en konflikt på arbeidsmarkedet, da skal man som regjering ta et skritt tilbake.

Mette Fredriksen, Danmarks statsminister

I motsetning til i Norge ønsker Dansk Sygeplejeråd (DSR) at myndighetene skal gripe inn og gi sykepleierne den lønnen de historisk har gjort seg fortjent til.

Kamp for likelønn

Etterslepet i lønnen er på 15–20 prosent, ifølge sykepleierne. Det er den danske Tjenestemandsreformen fra 1969 som er årsaken. Selv 50 år etter reformen belønnes menn høyere enn kvinner.

Menn får 100, kvinner 87 kroner

Kvinner i Danmark tjener i snitt 12,7 prosent mindre enn menn. Det vil si at når menn tjener 100 kroner, tjener kvinner 87,3 kroner, ifølge fagforeningens utregninger.

Sykepleiernes lønnskamp får noe kritikk i danske medier. Det hevdes at de har betalt for rapporten «Kvindefag i historisk skruetving», som viser hvor dårlig de kom ut av reformen fra 1969. Forbundet hevder det har vært full forskningsfrihet, ifølge Emma Tram, kommunikasjonsmedarbeider i DSR.

Grunnlønnen er ifølge forbundet på 25 114 danske kroner. Etter åtte år stiger den til 29 023, og etter ti år opp til 30 414 danske kroner. Lønnen etter ti år tilsvarer 41 560 norske kroner med dagens kurs (6. juli).

Vi er ikke en part i denne konflikten. Og jeg kommer ikke til å si et ord om den.

Mette Fredriksen, Danmarks statsminister, til TV 2 News.

I går publisert DSR tall fra SIKRA/Særydelsesstatistikken og KRL på bruken av overtid blant sykepleiere på danske kommunale institusjoner og offentlige sykehus. Akkurat som i Norge øker bruken, og i 2020 ble det brukt over 710 millioner norske kroner i overtid i Danmark, en økning fra 2019 med 157 millioner.

– Det er mye penger. Og det viser at det er penger i systemet til å honorere sykepleierne bedre, sier Grete Christensen, leder i Dansk Sygeplejeråd, på fagforeningens hjemmesider.

Tidligere sykepleierstreiker i Danmark
  • 1973–74: Seks ukers streik fra desember 1973 til januar 1974. Endte med forlik.
  • 1995: Streik og lockout for 7000 sykepleiere. Varte i 3,5 uke. Tvungen lønnsnemnd. Ingen økt lønn.
  • 1999: Streik i litt over en uke. Tvungen lønnsnemnd. Ingen økt lønn.
  • 2008: Streik i åtte uker. Inngikk et forlik. Fikk en halv prosent over tidligere tilbud.
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.