fbpx Danske sykepleiere streiker på tredje uken Hopp til hovedinnhold

Danske sykepleiere streiker på tredje uken

VIL IKKE GRIPE INN: Danmarks statsminister (rundt bilde) er tydelig på at hun ikke vil gripe inn i konflikten mellom sykepleiere og deres arbeidsgivere. Foto: NTB/DSR

Danske sykepleiere har streiket siden 19. juni. 5400 medlemmer ble tatt ut i streik. Tvungen lønnsnemnd er ikke et alternativ i Danmark, enn så lenge.

3950 sykepleiere i de regionale områdene og 1450 i de kommunale helseforetakene var opprinnelig tatt ut. I dag er litt over 600 av dem tilbake i jobb fordi nødberedskapen må opprettholdes.

Forbundsledelsen sa ja – medlemmene sa nei

De danske sykepleierne stemte tidligere i juni nei til en lønnsavtale som deres eget forbund anbefalte å si ja til.

I dag er 4750 sykepleiere i streik. Sykepleierne hevder at over 15 600 operasjoner og andre hendelser er blitt utsatt på grunn av streiken.

Det er foreløpig ingen tegn til at streiken skal utvides.

Vil ikke streike

– Sykepleierne ønsker ikke å streike, og vi kunne ha unngått denne situasjonen hvis man hadde løst problemene langt tidligere, sier leder Grete Christensen, på fagforeningen Dansk Sygeplejeråds hjemmeside.

Motpartene i konflikten er Danske Regioner, som forvalter sykehusene, og Kommunenes Landsforbund, som organiserer sykepleiere som jobber i kommunehelsetjenesten.

Politikerne holder seg unna

Danmarks statsminister sa i et tv-intervju med TV 2 News den 18. juni: 

Jeg kommer slett ikke til å å gå inn i denne diskusjonen. Dette er en konflikt på arbeidsmarkedet, da skal man som regjering ta et skritt tilbake.

Mette Fredriksen, Danmarks statsminister

I motsetning til i Norge ønsker Dansk Sygeplejeråd (DSR) at myndighetene skal gripe inn og gi sykepleierne den lønnen de historisk har gjort seg fortjent til.

Kamp for likelønn

Etterslepet i lønnen er på 15–20 prosent, ifølge sykepleierne. Det er den danske Tjenestemandsreformen fra 1969 som er årsaken. Selv 50 år etter reformen belønnes menn høyere enn kvinner.

Menn får 100, kvinner 87 kroner

Kvinner i Danmark tjener i snitt 12,7 prosent mindre enn menn. Det vil si at når menn tjener 100 kroner, tjener kvinner 87,3 kroner, ifølge fagforeningens utregninger.

Sykepleiernes lønnskamp får noe kritikk i danske medier. Det hevdes at de har betalt for rapporten «Kvindefag i historisk skruetving», som viser hvor dårlig de kom ut av reformen fra 1969. Forbundet hevder det har vært full forskningsfrihet, ifølge Emma Tram, kommunikasjonsmedarbeider i DSR.

Grunnlønnen er ifølge forbundet på 25 114 danske kroner. Etter åtte år stiger den til 29 023, og etter ti år opp til 30 414 danske kroner. Lønnen etter ti år tilsvarer 41 560 norske kroner med dagens kurs (6. juli).

Vi er ikke en part i denne konflikten. Og jeg kommer ikke til å si et ord om den.

Mette Fredriksen, Danmarks statsminister, til TV 2 News.

I går publisert DSR tall fra SIKRA/Særydelsesstatistikken og KRL på bruken av overtid blant sykepleiere på danske kommunale institusjoner og offentlige sykehus. Akkurat som i Norge øker bruken, og i 2020 ble det brukt over 710 millioner norske kroner i overtid i Danmark, en økning fra 2019 med 157 millioner.

– Det er mye penger. Og det viser at det er penger i systemet til å honorere sykepleierne bedre, sier Grete Christensen, leder i Dansk Sygeplejeråd, på fagforeningens hjemmesider.

Tidligere sykepleierstreiker i Danmark
 • 1973–74: Seks ukers streik fra desember 1973 til januar 1974. Endte med forlik.
 • 1995: Streik og lockout for 7000 sykepleiere. Varte i 3,5 uke. Tvungen lønnsnemnd. Ingen økt lønn.
 • 1999: Streik i litt over en uke. Tvungen lønnsnemnd. Ingen økt lønn.
 • 2008: Streik i åtte uker. Inngikk et forlik. Fikk en halv prosent over tidligere tilbud.

Danske sykepleiere ut i streik

STREIK FRA LØRDAG: Danske sykepleiere går ut i streik for høyere lønn. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Et flertall, 65,5 prosent, av de danske sykepleierne organisert i Dansk Sygeplejeråd sa mandag nei til lønnsforslaget som var lagt frem. 5350 danske sykepleier tas dermed ut i streik.

Dansk Sygeplejeråd (DSR) tar ut nærmere ti prosent av medlemmene i streik fra den 19. juni. De har rundt 77 000 medlemmer. Sykepleiere, studenter og ledere i danske helsevesen er medlemmer.

Avdelinger med korona-, kreft- og barne- og psykiatripasienter er unntatt streiken.

Nødberedskap

Danskene opererer med det de kaller for nødberedskap under streiken om liv og helse er truet.

Tilbudet til de danske sykepleierne er:

 • Generell lønnsøkning på 5,02 prosent over tre år.
 • Nytt tillegg etter fire år.
 • Økning av tillegg for de med ti års ansiennitet.
 • Bedre pensjon.
 • Endringer i arbeidstid og styrking av arbeidsmiljø for visse grupper.

– Arbeidsgiverne og politikerne må finne penger til både bedre lønn og bedre arbeidsforhold, hvis de skal få lettet på frustrasjonene hos sykepleierne, sier Grete Christensen, leder for Dansk Sygeplejeråd, på fagorganisasjonens nettsted.

Forbundet anbefalte ja

De danske sykepleierne stemte nei til en lønnsavtale som deres eget forbund anbefalte å si ja til.

– Både hovedstyret og kongressen i Dansk Sygeplejeråd har anbefalt et ja til meklingsforslaget. Det er likevel ingen tvil om at alle vil gå 100 prosent med på medlemmenes ønske om å gå i streik, påpeker Christensen.

STREIKE-SJEFEN: Leder for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen, er utdannet intensivsykepleier. Hun har ledet organisasjonen siden 2009. FOTO: DSK.
Dette tjener danske sykepleiere
 • Nyutdannet sykepleier: Cirka 33 000 NOK, inkludert fire sentrale tillegg. 
 • Etter åtte års ansiennitet stiger lønnen til 39 000 NOK uten tillegg.
 • Etter ti års ansiennitet øker den ytterligere til 41 000 NOK inkludert ett tillegg.

(NB! omregnet med dagens valutakurser, den 14. juni 2021)

Kilde: Dansk Sygeplejeråd

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.