fbpx Lønnsoppgjøret: Datoene for tvungen lønnsnemnd er klare Hopp til hovedinnhold

Lønnsoppgjøret: Datoene for tvungen lønnsnemnd er klare

Unio i streik
STREIK: Fredag 4. juni ble det brukt tvungen lønnsnemnd mot de streikende i Unio kommune. Foto: Erik Sundt

De to tvungne lønnsnemndene blir behandlet av Rikslønnsnemnda 16. og 27. september. Men først behandles den frivillige lønnsnemnden den 23. august.

Nå er datoene for hovedforhandlingene i sakene mellom Oslo kommune og Unio Oslo, samt KS og Unio kommune, satt.

Det opplyser Unio.

Fredag 4. juni i år ble det brukt tvungen lønnsnemnd mot de streikende i Unio kommune. Blant dem 1900 streikende sykepleiere. 

Mandag 7. juni ble streiken i Unio Oslo også underlagt tvungen lønnsnemnd av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (Høyre). Her streiket 249 sykepleiere.

Stortinget avgjorde

Stortinget fattet deretter vedtak om tvungen lønnsnemnd i begge streikene, og sakene skal derfor behandles i Rikslønnsnemnda.

Nå er datoene klare: 

– KS/Unio kommune er berammet til 16. september, mens Oslo kommune og Unio skal behandles i Rikslønnsnemnda 27. september, opplyser Klemet Rønning-Aaby, forhandlingssjef i Unio.

– I Rikslønnsnemnda kan partene komme med skriftlige innlegg, før det så er en muntlig forhandling, forklarer han om gangen i forhandlingene.

Følger nesten alltid riksmekleren

Rikslønnsnemnda bruker i 99 prosent av alle tilfeller den anbefalingen riksmekleren skisserer.

Men, for over 30 år siden skjedde det noe uvanlig.

Les mer om det her: Kan Rikslønnsnemnda gi de streikende mer?

Hovedoppgjør neste år

Frem til saken er ferdigbehandlet, gjelder lønns- og arbeidsvilkår for Unio-medlemmer slik de var per 30. april 2021.

Nemndas beslutning har bindende virkning for partene. Nye lønnsbestemmelser vil da gjelde frem til hovedlønnsoppgjøret våren 2022.

I sykehusstreiken ble Unio og Spekter enige om å løse tvisten ved frivillig nemnd, med en annen sammensetning enn Rikslønnsnemnda.

Dato for frivillig nemnd i Unios og Spekters lønnsoppgjør for spesialisthelsetjenesten kommer før kommuneoppgjøret: Den frivillige nemnda vil behandle arbeidstvisten 23. august.

Les også:

– Det er en unødvendig streik

Sara Trøftbråten
MÅ LOKKE MED LØNN: – Jeg får stadig høre at jeg er en engel i hvitt. Det er fint å høre, og jeg blir motivert til å fortsette å gjøre den jobben jeg gjør. Men det er lønn, arbeidstid, arbeidsforhold og jobbmuligheter som får folk til å velge verdens viktigste jobb, skriver sykepleieren (avbildet). Foto: Privat

– Er du redd for at sykepleiere streiker? Hvis svaret ditt er ja, så er vel strengt tatt streiken unødvendig. For streiken du er redd for i dag, omfatter færre sykepleiere enn vi vil mangle de neste årene hvis det ikke skjer en endring, skriver sykepleieren.

Jeg har i over et år fått høre hvor viktig jobben min er. Jeg har i over et år fått høre at jeg er uunnværlig. Jeg har fått applaus, og jeg har fått beskjed om at jeg – eller slike som meg – må unntas fra streiken fordi det er fare for liv og helse hvis jeg ikke er på jobb.

Liv og helse. Hvor mye tydeligere kan det poengteres – at det er viktig å ha slike som meg i jobb? Jeg kan utgjøre forskjellen på liv og død. Jeg støtter ikke streiken fordi jeg vil ha mer lønn. Jeg støtter den fordi jeg vil ha flere kolleger.

Jeg kan ikke stå som den eneste som kan utgjøre forskjellen på liv og død. Det trengs flere som meg. I dag mangler det 7000 sykepleiere, og tallet øker.

Vi trenger flere menn

Jeg er en av dem som omtaler meg selv som «søster» med stolthet. Dessverre. Jeg er ingen mannehater, og jeg er meget stolt over mine mannlige kolleger. De gjør en storveies jobb. Det er bare så synd det ikke er flere av dem.

Lars Berrum (som også kaller seg «søster», noe jeg håper og tror han gjør med stolthet) sier at han tror flere menn vil komme til sykepleieryrket hvis lønningene er høyere. Det tror jeg også. Og siden det er så få mannlige sykepleiere i min kommune, så kan jeg jo bare håpe at en real lønnsøkning gjør at vi får flere mannlige sykepleiere. For vi trenger flere.

Må lokke med lønn

For flere år siden kom jeg ut av tellingen på hvor mange ganger jeg har hørt at jeg er en engel i hvitt, eller at jeg burde vært forgylt i gull. Det er fint å høre, og jeg blir motivert til å fortsette å gjøre den jobben jeg gjør.

Problemet er, for noen, at når de står overfor valget å begynne på en bachelor i sykepleie, eller en bachelor i markedskommunikasjon så er det nok ikke englevinger som får folk til å velge verdens viktigste jobb. Det er lønn, arbeidstid, arbeidsforhold og jobbmuligheter.

Utsetter problemet

Jobbmuligheter har vi nå, men til hvilken pris? For prisen vi betaler i dag er så høy at grunnen til at vi har jobbmuligheter er fordi vi ikke orker mer. Vi orker ikke å være underbemannet. Vi orker ikke å gå enda en vakt med ansvar for fem sykehjemsavdelinger alene. Vi var slitne allerede før pandemien. Tenk deg hvordan vi har det i dag, over et år senere?

Er du redd for at sykepleiere streiker? Hvis svaret ditt er ja, så er vel strengt tatt streiken unødvendig. For streiken du er redd for i dag, omfatter færre sykepleiere enn vi vil mangle de neste årene hvis det ikke skjer en endring.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.