fbpx OUS: Mangel på vikarer gjør at det kan bli kritisk ved enkelte avdelinger Hopp til hovedinnhold

OUS: Mangel på vikarer gjør at det kan bli kritisk ved enkelte avdelinger

Bildet viser en gruppe sykepleiere og hvor noen av dem bare er silhuetter

Ifølge seksjonsleder ved Oslo universitetssykehus (OUS), Susanne Antonsen, sliter vikarbyråene med å dekke sykehusets bemanningsbehov.

Til enhver tid er det ansatte på OUS som sitter i karantene. Sykehuset har over 24 000 ansatte og er Norges største. Når det oppstår smitte, og ansatte ikke kan komme på jobb fordi de er i karantene, på toppen av normalt sykefravær, skaper det ekstra utfordringer.

Ifølge OUS's egen statistikk har de per 11. mars 54 ansatte med påvist smitte, 179 ansatte er i karantene, og 30 ansatte er unntatt karantene.

Vanskelig å få inn vikarer

– Når vi har utfordringer med å dekke bemanningsbehovet med våre egne sykepleiere, har vi problemer med å få inn vikarer, sier Nina Sofie Høyesveen.

Hun er enhetsleder for en av de gastrokirurgiske sengepostene på Oslo universitetssykehus, Ullevål. Hun sier sengeposten bruker vikarer fra byrå ved for eksempel sykdom.

– Men nå er det vanskelig å få noen inn.

– Har det vært problemer med å få vikarer tidligere?

– Ikke i den grad det er nå.

Stengte grenser utfordrer

Seksjonsleder ved seksjon for personalformidling ved OUS, Susanne Antonsen, bekrefter det Høyesveen sier.

– Ved enkelte avdelinger kan det bli kritisk om helsepersonell blir smittet eller satt i karantene fordi det er mangel på spesialkompetanse i sykehuset, sier hun.

Det er størst utfordringer med å skaffe vikarer til intensivavdelingene, inkludert nyfødtintensiv, og operasjonsavdelingene i sykehuset.

– Kan vikarbyråene levere det dere trenger per i dag, eller er de tomme for folk?

– Utfordringen er karantenereglene i både Norge og deres eget hjemland. På grunn av disse reglene sliter vikarbyråene med å levere det antallet vikarer sykehuset har behov for, sier Antonsen.

– Har dere en plan hvis en avdeling må stenge?

– Når avdelinger stenger helt ned på grunn av et smitteutbrudd, overfører vi pasientene til andre avdelinger ved sykehuset. Personalet som ikke er smittet eller satt i karantene, kan bli omdisponert til andre avdelinger, sier hun.

– Er situasjonen kritisk?

– Den blir ansett som utfordrende, men ikke kritisk, sier Antonsen.

Vikarbyråene opplever stor pågang

Bransjedirektør i NHO Even Hagelien sier til Sykepleien at vikarbyråene opplever en økt pågang fra helsevesenet for å skaffe sykepleiervikarer.

– I fjerde kvartal i fjor ble det levert 18,5 prosent flere arbeidstimer innen helse og omsorg enn året før fra vikarbyråer, sier han.

Han bekrefter at tilgangen på helsepersonell fra utlandet er mye vanskeligere.

– Det skyldes selvfølgelig stengte grenser, og det faktum at behovet for helsepersonell er stort også utenfor Norges grenser. Tilbakemeldingene jeg får fra vikarbyråene, er at det innen helse ofte er vanskeligere å skaffe personell enn oppdrag, sier Hagelien.

Mer sykdom fører til økt etterspørsel

Ifølge Hagelien er det tre hovedårsaker til det ekstra behovet for helsepersonell:

  • Høyere sykefravær og lav terskel for å holde seg hjemme fører til økt vikarbehov. Dette har vi sett både i kommuner og i spesialisthelsetjenesten.
  • Behov på ekstra personell til koronatesting.
  • Oppbygging av kapasitet på vaksinering.

– I tillegg er personellbehovet i helsevesenet fra tidligere stort, sier han.

– I deler av landet er det mangel på helsepersonell, og man må leie inn for å ivareta forsvarlige helsetjenester. I andre deler av landet er innleie først og fremst noe som bidrar til å få vaktlister til å gå opp, eller for å dekke mer tidsbegrensede behov som sykdom, permisjoner og ferie.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse