fbpx Meningene spriker om endret vaksinestrategi Hopp til hovedinnhold

Meningene spriker om endret vaksinestrategi

Bildet viser et skilt som det står covid-19 Vaksine på.

Ordførere advarer helseminister Bent Høie (H) mot å endre vaksinestrategi. Men et flertall i befolkningen mener det er riktig å prioritere områder med høy smitte.

I en spørreundersøkelse som Kantar har utført for TV 2, svarer 59 prosent at de mener de mest folkerike og smitteutsatte kommunene bør prioriteres i en ny vaksinestrategi.

I dag deles vaksinene ut til kommunene basert på folketall, uavhengig av smittenivå. Men det kan komme endringer tirsdag på regjeringens pressekonferanse om vaksinestrategien framover.

«Stor uro»

Samtidig har 26 ordførere fra Møre og Romsdal innstendig bedt helsemyndighetene om ikke å gå inn for en geografisk skjevfordeling.

– Vaksinestrategien må ikke endres, skriver ordførerne i et brev som ble sendt til blant annet Folkehelseinstituttet (FHI) i februar.

I brevet skriver ordførerne at de med stor uro har vært vitne til «det sterke presset sentrale, befolkningstette områder i Norge retter mot Storting, regjering og helsemyndigheter».

– Vi følte behov for å si ifra, sier Herøy-ordfører Bjørn-Halvor Prydz (Ap) til Klassekampen, som skrev om saken tirsdag.

NRK omtalte brevet 19. februar.

Bent Høie (H) leder av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Nye råd

Høie mottok før helgen nye råd fra FHI når det gjelder strategien. FHI har blant annet drøftet spørsmålet om geografisk skjevfordeling.

Debatten om tett befolkede byer eller steder med smitteutbrudd bør få en større andel av vaksinene, har tatt fyr etter at Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) gikk ut i VG og kritiserte Oslo-byrådet for dårlig håndtering av pandemien.

En statssekretær ved Statsministerens kontor (SMK) var involvert i utspillet.

Langt nede på lista

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har en rekke ganger bedt om flere vaksiner til Oslo.

Da den siste nedstengingen i hovedstaden ble kunngjort søndag, sa Johansen at Oslo ligger nede på 279. plass blant kommunene når det gjelder hvor mange vaksinedoser som er distribuert i forhold til folketall.

De første sju ukene i år har Oslo fått i alt 39 945 vaksinedoser, viser FHIs oversikt. Til sammenlikning har Bergen fått 15 372 doser og Trondheim 10 444.

Denne uka vil Oslo få i alt 788 hetteglass med vaksiner. Det utgjør rundt 4000 doser.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse