fbpx FHI: Bør vente med graviditet til etter at koronavaksine er satt Hopp til hovedinnhold

FHI: Bør vente med graviditet til etter at koronavaksine er satt

VENTE: Kvinner anbefales å vente to uker etter siste koronavaksinedose med å bli gravide. Foto: Colourbox

Kritisk helsepersonell er flyttet frem i vaksinekøen, og i denne gruppen finnes det mange unge. Derfor er problemstillingen rundt kombinasjonen graviditet og vaksine blitt et spørsmål.

Folkehelseinstituttet (FHI) skriver på sine sider at de hittil har liten erfaring med vaksinasjon av gravide og ammende. Det er derfor foreløpig ikke aktuelt med en generell anbefaling om vaksinering av gravide. 

Tilgjengelige data tyder ikke på at vaksinasjon er skadelig for den gravide eller fosteret.

Vente to uker

Overlege Preben Aavitsland i FHI opplyser at instituttet anbefaler at kvinner venter to uker etter siste vaksinedose med å bli gravide.

Dette rådet sier FHI er basert på at enkelte kan ha bivirkninger i opptil 1–2 uker etter vaksinasjon.

Dersom en kvinne blir gravid i løpet av vaksinasjonsperioden, og ikke har kjent økt risiko for alvorlig forløp, bør den andre dosen utsettes til etter graviditet. Den andre dosen kan også gis i graviditet etter vurdering av nytte og mulig risiko, står det på FHIs sider.

Strengere regler

Oslo universitetssykehus ber sine ansatte vente ytterligere. Sykehusets retningslinjer er slik:

  • Det anbefales at kvinner unngår å bli gravide i løpet av vaksinasjonsperioden og til og med fire uker etter andre dose (manglende data). Hvis du erkjenner at du er gravid etter at dose 1 er gitt, bør du ikke få dose 2.

– Vi vet ikke hvorfor OUS har valgt strengere råd, sier overlege Preben Aavitsland i FHI. 

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.