fbpx – Nei, sykepleiere er ikke vaksinemotstandere Hopp til hovedinnhold

– Nei, sykepleiere er ikke vaksinemotstandere

ÅPENHET: Sykepleiere og fastleger må involveres og ivaretas i vaksineringsprosessen, understreker NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen: – Det må være åpenhet, ikke minst om eventuelle bivirkninger.   Foto: Marit Fonn

Nesten halvparten av sykepleierne er usikre eller sier nei til å ta koronavaksine. – Sunn skepsis, mener NSFs leder Lill Sverresdatter Larsen.

Fem av ti sykepleierne sier ja til å ta koronavaksine. Fire av ti er usikre, og én av ti sier nei til å bli vaksinert.

I samarbeid med Norsk Sykepleierforbund (NSF) har NRK spurt 80 000 sykepleiere om deres syn på koronavaksinen. Nesten 23 000 har svart.

(Saken fortsetter under grafikken.)

Gravide sier nei

– Nei, sykepleiere er ikke vaksinemotstandere, sier NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen til Sykepleien.

Hun viser til at sykepleierne som har svart på undersøkelsen og som er skeptiske til vaksine, har nyansert svarene sine i fritekst.

Larsen påpeker at 90 prosent av sykepleierne er kvinner, mange i fertil alder.

– De som har svart, trekker frem særlig tre grunner til at er skeptiske eller ikke ønsker å ta denne vaksinen, sier NSF-lederen.

Dette er de tre grunnene:

  • De er gravide eller planlegger å bli det. (Gravide skal ikke ta vaksine.)
  • De har hatt covid-19 selv.
  • Vaksine mot covid-19 er bare betinget godkjent, det vil si ikke utprøvd over tid på samme måte som andre vaksiner.

– En sunn skepsis

Larsen utdyper:

– Som helsepersonell har flere enn gjennomsnittet hatt covid-19 selv. Sykepleiere som har vært syke, er usikre på om de da skal ha vaksine.

En av sykepleierne i undersøkelsen svarer slik:

«Når man ser tilbake på svineinfluensa og de utfordringene personene som fikk bivirkninger hadde både med å bli trodd og fysisk f.eks. narkolepsi. Tar gjerne vaksinen om 1 år om det viser seg at den er trygg.»

– Foreløpig har vi ikke oversikt over langtidseffekt og bivirkninger av en vaksine. Sånn sett er det en sunn skepsis. Vaksinering krever mer informasjon, og mer involvering, sier NSF-lederen.

– Hvilken involvering?

– Sykepleiere, særlig helsesykepleiere, skal være med på å gjøre arbeidet med å vaksinere, derfor trengs det aktiv involvering av dem, sier Larsen.

– Sykepleiere og fastleger må involveres

Folkehelseinstituttet må informere og involvere i vaksineringsprosessen, også for hvordan tjenestene skal registrere og følge opp bivirkninger, understreker Larsen.

– Det må være åpenhet om alt dette, ikke minst om eventuelle bivirkninger og langtidseffekter. Sykepleietjenesten og fastlegetjenesten må ivaretas, så de får informasjonen som trengs, og en plan for praktisk gjennomføring, sier Lill Sverresdatter Larsen.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.