fbpx Jubler for budsjettmillioner til sårbare familier Hopp til hovedinnhold

Jubler for budsjettmillioner til sårbare familier

Oppfølgingsprogrammet Familie for første gang utvides og tilgodeses med 45,3 millioner i regjeringens forslag til statsbudsjett.

På Regionsenter for barn og unges psykiske helse, Helseregion Øst og Sør (RBUP Øst og Sør), flagges det denne uken.

– Og i dag skal vi ha kake, jubler nasjonal fagsjef for Familie for første gang, Tine Gammelgaard Aaserud.

– Slik politisk vilje til å satse på forebygging for de mest sårbare, er ikke noe vi er så vant til her.

– En stor anerkjennelse

I regjeringens forslag til statsbudsjett, som ble lagt frem denne uken, står følgende å lese om Familie for første gang:

«Programmet treffer ei sårbar målgruppe som ein elles slit med å hjelpe, og som det kan vere vanskeleg å nå med andre tiltak. På bakgrunn av dette føreslår regjeringa å løyve 45,3 mill. kroner til å styrkje og utvide programmet i 2021.»

– Vi ser på denne bevilgningen som en stor anerkjennelse for hele feltet som jobber med de minste barna, sier Aaserud.

LES OGSÅ: Alenemoren Mona har til nå fått 38 hjemmebesøk av samme sykepleier

Familie for første gang er den norske versjonen av Nurse Family Partnership (NFP), et oppfølgingsprogram rettet mot sårbare førstegangsforeldre.

Deltakerne gis ekstra støtte under graviditet og i barnets to første leveår, primært gjennom regelmessige hjemmebesøk fra en fast familiesykepleier.

Familiesykepleier er ingen formell tittel, og sykepleierne som jobber i programmet, er enten jordmødre eller helsesykepleiere med en viss fartstid i faget.

Siden 2015 er programmet blitt testet ut i rogalandskommunene Stavanger, Sandnes og Time, samt bydelene Gamle Oslo og Søndre Nordstrand i Oslo.

Inviterer flere kommuner

I februar fortalte Sykepleien om alenemoren Monas erfaringer med deltakelse i programmet.

– Allerede før fødselen kjente jeg meg veldig trygg, fortalte Mona den gangen.

– Når jeg har fortalt venner med barn om hvordan opplegget er, har de også fått lyst til å bli med.

Det er tydelig at man ute i kommunene etterspør et slik tiltak for de aller minste
Tine Gammelgaard Aaserud

Ifølge Aaserud betyr budsjettbevilgningen at det kan forskes mer på effektene og at flere kommuner snart vil bli invitert til å delta i programmet.

– Mange har allerede vist interesse, og det er tydelig at man ute i kommunene etterspør et slik tiltak for de aller minste. De har nok lest evalueringen og sett at her er det noe man ikke har hatt før.

Evalueringen Aaserud viser til, er en rapport som Arbeidsforskningsinstituttet ved Oslomet leverte i fjor høst, der de konkluderte med at det er «sannsynlig at programmet kan forebygge omsorgssvikt og omsorgsovertakelser».

Positive partier

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) var også full av lovord om programmet, da Sykepleien intervjuet ham om det i februar:

– Evalueringen er positiv, jeg er imponert over arbeidet som gjøres og jeg har tro på at dette er med på å bygge en veldig tillit.

Vi har hatt politikere fra de fleste partier på besøk, og alle har vært positive når de ser hva programmet har fått til
Tine Gammelgaard Aaserud

Ropstad kunne den gangen ikke love midler til utvidelse og videreføring, men viste til at regjeringen ville legge frem sitt forslag til statsbudsjett i oktober.

– Deretter blir det selvsagt forhandlinger, og det er stramme rammer, sa Ropstad den gangen.

Aaserud er derimot ikke engstelig for at opposisjonen vil stikke kjepper i hjulene for satsingen på Familie for første gang.

– Vi har hatt politikere fra de fleste partier på besøk, og alle har vært positive når de ser hva programmet har fått til, så jeg er ganske rolig når det gjelder budsjettforhandlingene.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse