fbpx Lav antibiotikabruk og resistens i Norge Hopp til hovedinnhold

Lav antibiotikabruk og resistens i Norge

Antibiotika
LAVE TALL: MRSA oppdages sjelden i sårprøver, og det påvises få alvorlige MRSA-infeksjoner, ifølge overlege Gunnar Skov Simonsen. Foto: Liv Bjørnhaug Johansen

Det var en liten økning i antibiotikabruken i Norge i 2019, men tallene er fortsatt lave, viser en ny rapport. Forekomsten av antibiotikaresistens var også lav.

– Siden 2012 har det vært nedgang i den totale antibiotikabruken med 22 prosent. Men i 2019 ble det observert en liten økning fra 2018, og vi er dermed på samme nivå som i 2017, sier seniorforsker Hege Salvesen Blix i Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Mest utenfor helseinstitusjonene

Ifølge Norm/Norm-Vet-rapporten brukes 84 prosent av antibakterielle midler utenfor helseinstitusjonene, og rundt 8 prosent av den resterende andelen brukes i sykehusene.

Lav residens

Videre konkluderer rapporten med at forekomsten av antibiotikaresistente bakterier fortsatt var lav i 2019 i Norge.

– MRSA utgjør fortsatt en svært liten andel av gule stafylokokker fra sårprøver, slik de har gjort i tidligere år, og det påvises svært få alvorlige MRSA-infeksjoner, sier overlege Gunnar Skov Simonsen som leder Norsk overvåkningssystem for antibiotikaresistens hos mikrober (NORM) og som har sammenfattet rapporten.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.