fbpx SV-topp vil ha vaksineprogram for voksne Hopp til hovedinnhold

SV-topp vil ha vaksineprogram for voksne

Nicholas Wilkinson
TRENGER OPPFRISKING: I dag får voksne ikke noen informasjon om når vaksinene de fikk som barn, har gått ut. Nå foreslår SVs Nicholas Wilkinson (bildet) at det må opprettes et statlig finansiert vaksineprogram for voksne. Foto: Morten Brun / Sosialistisk Venstreparti

Voksne blir ikke innkalt når det er på tide å friske opp vaksinene de fikk som barn. Det er absurd, mener SVs stortingsrepresentant Nicholas Wilkinson.

Wilkinson, som er medlem i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, foreslår derfor et statlig finansiert vaksinasjonsprogram for voksne, skriver Aftenposten.

Han vil at alle skal få innkalling når det er på tide å få ny vaksine, og at det skal være frivillig og gratis, og gjerne skje hos fastlegen.

– Mennesker i risikogrupper, som eldre og mennesker med nedsatt immunforsvar, kan dø. Derfor er det viktig med flokkimmunitet, mener Wilkinson, som la frem et forslag i Stortinget i juni.

Han mener at flere vil ta vaksinen når de får informasjon om at det er på tide, og at det samtidig er gratis, ettersom han tror mange vil kvie seg for det når de må betale.

Wilkinson får støtte fra Norsk forening for allmennmedisin, der leder og fastlege Marte Kvittum Tangen tror at et statlig vaksinasjonsprogram for voksne vil styrke folkehelsen.

Folkehelseinstituttet leverte i 2018 en rapport om oppstart av et slikt vaksineprogram, men det er ennå ikke tatt noen politisk avgjørelse i saken.

Har Trump bedt vaksineskeptiker utrede vaksiner eller ikke?

Bildet viser Robert F. Kennedy Jr. som snakker med media.
I TRUMP TOWER: Robert F. Kennedy Jr. snakker med media i lobbyen tirsdag 10. januar. Foto: Rex/Shutterstock/NTBScanpix

Vaksineskeptiker Robert F. Kennedy Jr. sa at Donald Trump har bedt han lede et råd for vaksinesikkerhet. Så avviste Trumps administrasjon påstanden.

Robert F. Kennedy Jr. har flere ganger tatt til orde for at vaksiner kan føre til autisme. Dette er en sammenheng som er grundig tilbakevist av forskere. Det anerkjente legetidsskriftet The Lancet trakk i 2010 tilbake en tolv år gammel artikkel som mente å påvise en sammenheng mellom MMR-vaksinen (vaksine som beskytter mot meslinger, røde hunder og kusma) og autisme. Hovedforfatteren er også beskyldt for forskningssvindel.

Både Center for Disease Control (CDC) i USA Verdens helseorganisasjon slår fast at vaksiner ikke gir autisme. Likevel fortsetter vaksineskeptikere å påstå at de gjør det.

Ifølge The Washington Posthar Robert F. Kennedy tidligere sammenliknet vaksinering med Holocaust.

Barneleger reagerte

Det var etter et møte med Trump, at Robert F. Kennedy Jr. ifølge flere medier uttalte at Trump personlig hadde bedt han lede et utvalg som skal utrede vaksinesikkerhet.

Det fikk American Academy of Pediatrics til å reagere. Vaksiner er trygge. Vaksiner er effektive. Vaksiner sparer liv, uttalte lederne for de amerikanske barnelegene.

De tilbød myndighetene vitenskapelige bevis for at vaksinering er trygt.

Vaksineskeptiker Trump

Påtroppende presidentkandidat Donald Trump har selv koplet vaksiner til autisme. I en tweet fra 2014 skriver han Healthy young child goes to doctor, gets pumped with massive shot of many vaccines, doesn´t feel good and changes – AUTISM. Many such cases!

Trump-administrasjonen: Ikke riktig

Men så kom kontrabeskjeden fra Trumps administrasjon. Robert F. Kennedy Jr. hadde ikke blitt tilbudt en lederoppgave, og rådet skal ikke utrede vaksiner, bare autisme.

Kilder: NTB, The Lancet, The Washington Post