fbpx Vil ha vaksinasjonsprogram for voksne Hopp til hovedinnhold
Tuva Moflag (Ap):

Vil ha vaksinasjonsprogram for voksne

Det vil hjelpe mot vaksinemangel og minske belastningen på kommunale helsetjenester, mener Tuva Moflag i helsekomiteen på Stortinget.

– Vi prøver ikke å sende mange spørsmål til regjeringsmedlemmene i denne spesielt tiden, men dette mener jeg haster å få på plass, sier stortingspolitiker Tuva Moflag (Ap).

I et skriftlig spørsmål spør hun om helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) snarest mulig vil sørge for å få på plass et voksenvaksinasjonsprogram.

– Mange har resept de ikke får hentet ut

– Et vaksinasjonsprogram for voksne har vært diskutert å få på plass i flere år. Det er mange som venter på dette. I etterpåklokskapens navn kan man si at det hadde vært en fordel å få dette på plass før koronautbruddet. Da hadde risikogruppene fått for eksempel Pneumovax – slik de er anbefalt, mener hun.

Pneumovax er en vaksine mot flere pneumokokk-typer.

– Nå er det mangel, og mange sitter med en resept de ikke kan hente ut, sier hun.

Moflag mener at et vaksineprogram for voksne må på plass raskt: 

– Slik at vi kan sikre en løpende vaksinasjon av risikogruppene i månedene fremover. Det vil dessuten være en fordel å ha voksenvaksinasjonsprogrammet på plass når koronavaksinen blir tilgjengelig, mener hun.

MSD, som står for import av Pneumovax opplyser at neste forsending etter planen kommer første uke i mai, men at de jobber med å prøve å få det tidligere. 40 000 doser er i den ventede leveransen.

Vil unngå mangelsituasjoner

I det skriftlige spørsmålet til statsråden viser hun til vaksinemangelen som har oppstått:

«I forbindelse med den pågående korona-pandemien har det blant annet oppstått mangelsituasjon for vaksinen Pneumovax, som beskytter mot lungebetennelse. Et voksenvaksinasjonsprogram kan bidra til regelmessig og løpende forbruk av vaksinen, slik at mangelsituasjoner ikke oppstår når krisen inntreffer.
Folkehelseinstituttet har allerede, på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet, utredet ulike modeller for et voksenvaksinasjonsprogram. Rapporten ble levert 1. november 2018. Det anbefales blant annet å inkludere vaksinasjon mot pneumokokksykdom samt sikre grunnvaksinasjon og oppfriskningsvaksinasjon til dem som trenger det, gjennom voksenvaksinasjonsprogram.»

Lavere belastning på kommunal helsetjeneste

Moflag viser også til at når Folkehelsemeldingen ble behandlet, så sto en enstemmig helsekomité bak følgende merknad :

«Komiteen viser til at vaksiner er et viktig tiltak for å beskytte befolkningen mot spredning av smittsom sykdom. Komiteen viser til at i Folkehelseinstituttets innspill til Folkehelsemeldingen trekkes det frem at voksenvaksinasjonsprogram blant annet vil kunne bidra til bedre forebygging og forhindring av sykdom hos eldre, lavere belastning på kommunal helsetjeneste i mindre sentrale strøk og lavere belastning på spesialisthelsetjenesten, samt færre sykehusinnleggelser. Komiteen mener at det offentliges vaksinasjonsprogram må videreutvikles i takt med ny kunnskap, herunder tiltak for økt oppslutning.»

Her kan du se svaret fra helseministeren når det foreligger.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse