fbpx Sykepleieren som ble dømt til døden Hopp til hovedinnhold
Historiske sykepleiere

Sykepleieren som ble dømt til døden

Fotomontasje Edith Cavell

Edith Cavell brydde seg ikke om hvilken side av krigen hennes pasienter tilhørte. 

Did you hear about Edith Cavell

How on the firing line she fell?

In a Belgian night,

In a dress of white.

«Saint Stephen’s End» av The Felice Brothers


Tidlig om morgenen 12. oktober 1915 ble den britiske sykepleieren Edith Louisa Cavell henrettet på en militær skytebane i Brussel.

Fire år senere ble liket hennes fraktet hjem til England med store æresbevisninger. Selveste Kong Georg V deltok under minnegudstjenesten i Westminster Abby.

Musikk, film og skulpturer

Siden er Cavell blitt hyllet på mange vis, ikke minst musikalsk. Det er skrevet en rekke sanger om henne, et oratorium og til og med en egen opera av den maltesiske komponisten Paolino Vassallo bærer hennes navn.

Det står minnesmerker tilegnet henne i både BrusselLondon og Norwich, hennes liv er filmatisert flere ganger og under the Church of Englands helgenkalender står hun oppført på sin dødsdag.

Trailer for filmen «Nurse Edith Cavell» (1939)
«

 

Fra Swardeston til Brussel

Hvem var hun så?

Prestedatteren Edith Louisa Cavell ble født 49 år tidligere i den vesle landsbyen Swardeston sør for Norwich i England. Hun jobbet noen år som guvernante i Belgia, men dro hjem for å pleie faren da han ble syk. Faren kom seg, og erfaringen gjorde at Cavell fant ut hva hun skulle vie livet sitt til. 30 år gammel var hun ferdig utdannet sykepleier.

LES OGSÅ: I SKYGGEN AV FLORENCE

Cavell jobbet både på sykehus og som privatpraktiserende hjemmesykepleier, før hun i 1907 ble rekruttert til å lede den nyetablerte sykepleierskolen L'École Belge d'Infirmières Diplômées i Brussel. Under første verdenskrig ble skolen overtatt av Røde Kors og gjort om til lasarett.

Cavell pleiet briter, franskmenn, belgiere og tyskere, uten å bry seg om hvilken side av krigen de tilhørte. Det var derimot en annen side av hennes krigsinnsats som skulle bli hennes skjebne.

Edith Cavell

Ba om benådning

Etter tyskernes okkupasjon av Belgia i 1914, skal hun ha bidratt til å hjelpe rundt 200 allierte soldater og sivile med å flykte over grensen til det nøytrale Nederland og deretter til Storbritannia. For dette ble hun arrestert av tyskerne 3. august 1915.

Tyskernes sivile leder i det okkuperte Belgia skal uten hell ha bedt om at Cavell ble benådet fordi hun hadde reddet så mange liv, også tyske, gjennom sin sykepleiergjerning. Det var til ingen nytte. Dødsdommen falt 11. oktober. Klokken sju morgenen etter ble hun blitt stilt opp foran en eksekusjonspelotong på åtte tyske soldater. Så ble dommen fullbyrdet.

Natten mellom dommen og henrettelsen skal Edith Cavell ha uttalt ordene som siden er hogd i stein på hennes minnesmerke nær Trafalgar Square i London:

«Patriotism is not enough. I must have no hatred or bitterness towards anyone.»

Mer om Edith Cavell

Minneside og database

Wikipedia

Fakta
Sykepleieråret 2020

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse