fbpx Sykepleieren som fikk full militær begravelse Hopp til hovedinnhold

Sykepleieren som fikk full militær begravelse

Fotomontasje Anna Caroline Maxwell
Foto: CUMC Archives and Special Collections Montasje: Sykepleien

Hun sørget for sykepleiere til krigssoner.

«Da dere kom, visste vi ikke hva vi skulle gjøre med dere. Da dere dro, visste vi ikke hva skulle ha gjort uten dere.»

John Van Reneselear Hoff, oberst under den spansk-amerikanske krigen i 1898


Sommeren 1898 brøt det ut tyfus i leiren der 50 000 amerikanske soldater lå i trening til den spansk-amerikanske krigen. Anna Caroline Maxwell ledet sykepleierne som tok hånd om dem. 

Forferdelig forhold

De pleiet syke soldater på sykehuset som ble åpnet i leiren, og til de første 136 hadde de bare telt og senger å tilby. I tillegg til tyfus, herjet meslinger og malaria. Pasientene, som en gang hadde vært sterke, flotte menn, var nå avmagrede og deliriske. I munnen hadde de sår, fylt med døde fluer og på kroppen dype liggesår.

Men av 1000 innlagte pasienter, døde bare 67. Æren for det, fikk sykepleierne under ledelse av Maxwell.

Bildet viser Anna Caroline Maxwell.
PLEIET SOLDATER: Anna Caroline Maxwell er blitt omtalt som grunnleggeren av militær sykepleie. Foto: National League of Nursing Education

Forberedte sykepleiere til krig

Den spansk-amerikanske krigen endte i desember 1898. Men i dens kjølvann ble det opprettet en komité som skulle pleie soldater i tilfelle krig. Anna Elisabeth Maxwell var med i denne komiteen. Blant annet førte deres arbeid til at det i 1901 ble opprettet et «Army Nurse Corps», en egen sykepleierstyrke, i den amerikanske hæren.

Maxwell skal ha spilt en viktig rolle i å forberede sykepleiere til militær innsats, noe som kom til nytte under første verdenskrig. Mens det i 1914 var rundt 400 sykepleiere i aktiv tjeneste, var det i 1918 flere enn 21 000.

Hun reiste også selv ut til krigssonen for bedre å forstå hvordan sykepleiere jobber i en militær organisasjon.

Anna Caroline Maxwell spilte også en rolle i å etablere det amerikanske Røde Kors.

Illustrasjonen viser en sykepleier som steller en pasient.
LÆREBOK I SYKEPLEIE: Praktiske ferdigheter i boken Anna Caroline Maxwell skrev sammen med Amy E. Pope. Foto: U.S. National Library of Medicine

Kjærlighet og detaljer

Hun var 29 år da hun var ferdig utdannet sykepleier i 1880, og hun fikk raskt lederstillinger. Hun var i mange år leder for sykepleierskolen på Presbytarian Hospital i New York City og skrev sammen med Amy E. Pope i 1914 boken Practical Nursing: A textbook for nurses.

Blant hennes sterkeste sider skal ha vært en detaljert perfeksjon og en kjærlighet til pasientene. Hun skal selv ha blitt høyt elsket, men vært kjent for en bydende vilje.

Hun var vant til å ordne opp, noe som denne historien kan vitne om: Da hun skulle gå av med pensjon, ble det stelt i stand en storslagen avskjedsseremoni, med blant andre mange tidligere studenter. Det var taler og takksigelser. Og til slutt var orkesteret instruert i å spille opp til And she's a jolly good fellow. Hensikten var at studentene skulle synge, men bare musikerne var å høre. Studentene kunne ikke synge. Da tok Maxwell regi. Hun trampet takten med én fot, nikket med hodet på sin bydende måte, og reddet situasjonen.

Hedret av uniformerte

Maxwell pensjonerte seg i 1921, og døde i 1929.

Hun, som selv aldri skal ha båret uniform, fikk som en av de første kvinnene i USA full militær begravelse.

American Journal of Nursing

Famous Nurse: Anna Caroline Maxwell

Anna Maxwell – the American Florence Nightingale

It happened here - Anna Maxwell

Sykepleieråret 2020
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.