– Vi må luke ut sykepleiere som seiler under falskt flagg
Geir Jørgen Bekkevold (KrF) er overrasket over å høre at falske sykepleiere ikke er fratatt sin norske autorisasjon.
I fjor avslørte fire svenske journalister fra SVTs Uppdrag granskning at det jobbet falske sykepleiere fra Romania i svensk helsevesen. Tre av dem hadde i tillegg norsk autorisasjon. Nå – ett år etter – viser det seg at verken norske eller svenske myndigheter har tilbakekalt autorisasjonen til de falske sykepleierne.
Les også:Jobber det falske sykepleiere ute i norsk helsevesen?
Overrasket
Geir Jørgen Bekkevold (KrF) er leder av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Han blir overrasket over å høre at de falske sykepleierne som de svenske journalistene avslørte i fjor, fremdeles har sine svenske og norske sykepleieautorisasjoner.
– Hvordan er det mulig? undrer han og legger til:
– Dette er svært alvorlig.
Svenskenes ansvar
Anne Farseth er direktør for avdeling autorisasjon. I et tidligere intervju med Sykepleien begrunner hun dette med at dokumentasjonen til sykepleierne er bekreftet både av rumenske myndigheter gjennom systemet Internal Market Information System (IMI), og gjennom den norske ambassaden i Romania.
– Siden det er i Sverige de jobber, er det også svenske myndigheter som må følge opp mistanken om juks. Svenske utdanningsmyndigheter har ikke konkludert med at utdanningsdokumentasjonen ikke er ekte. Siden den norske autorisasjonen deres er gitt på grunnlag av den svenske, har ikke Helsedirektoratet noe grunnlag for å tilbakekalle autorisasjonen eller å politianmelde dem i Norge, sier Farseth.
De tre sykepleierne som de svenske journalistene tipset norske myndigheter om, har altså ikke mistet sin autorisasjon, og de er heller ikke politianmeldt.
Svindel som nesten er umulig å oppdage
Geir Jørgen Bekkevold mener hele saken bare er trist.
– Ikke bare med tanke på pasientsikkerheten, men også på bakgrunn av tilliten til alle de dyktige rumenske sykepleierne som faktisk har tatt sykepleierutdanning. De få som har kjøpt seg papirer fra de rumenske skolene, ødelegger tilliten til alle de som er ekte sykepleiere, sier han.
Å avsløre slikt juks mener Bekkevold er en kinkig sak:
– Papirene er ekte. Det gjør det nærmest umulig å avsløre for norske helsemyndigheter. I tillegg må Norge forholde seg til EU-direktivet, som skal garantere en minstestandard på alle europeiske sykepleierutdanninger.
Poenget med direktivet var at det skulle bli lettere å få godkjent sin autorisasjon i alle EU-land. Direktivet skulle i tillegg sikre en minstestandard – altså å forsikre at sykepleiere i Europa holder en felles faglig minstestandard. I denne saken virker imidlertid regelverket mot sin hensikt: Personer kan kjøpe seg ekte papirer uten at de har gått en dag på sykepleierutdanning.
– Norge har begrensede muligheter til å lage egne kontroller på grunn av våre forpliktelser til EU-direktivet, sier Bekkevold.
Falske sykepleiere må lukes ut
At det skal lønne seg å svindle seg til en sykepleierutdanning, vil Bekkevold ha en slutt på.
– Vi må finne en måte å stoppe jukset på. Vi må luke ut sykepleiere som seiler under falskt flagg. Det tror jeg alle er interessert i.
Med «alle» mener han ikke bare norske og svenske myndigheter, men også helsemyndigheter i andre europeiske land.
– Falske sykepleiere som har kjøpt ekte papirer, kan i praksis jobbe hvor som helst i Europa – inkludert Norge. Derfor er det viktig for pasientsikkerheten i hele Europa at slike svindlere lukes ut.
Bekkevold legger til at det også burde være i rumenernes interesse å få bukt med slik svindel, slik at ikke alle rumenske sykepleiere blir satt i mistankens lys. Helsepolitikeren mener dette i siste instans er helseminister Bent Høies ansvar.
– Han må snakke med sine svenske kolleger, men også ta kontakt med EU-kommisjonen for å finne ut hva som kan gjøres i fellesskap, sier han.
Svindel lønner seg
– Er du enig med NSFs forbundsleder, som krever at de falske sykepleierne blir fratatt sin autorisasjon?
– Det de svenske journalistene har avslørt, er svært alvorlig. Denne saken viser at dagens system har store svakheter.
Mer vil han ikke si før han har snakket med Høie om saken.
Les også:NSF-leder krever at falske sykepleiere fratas norsk autorisasjon
– Jeg kan ikke nødvendigvis kreve at sykepleierne skal miste sin autorisasjon. Men … det er klart at vi ikke kan ha sykepleiere som seiler under falskt flagg gående ute i helsevesenet, sier han.
Siden ingen av de falske sykepleierne har mistet sin autorisasjon, ser det ut til at lønner seg å være svindler.
– Hva tenker du?
– Sånn skal det ikke være.
– Men de som er avslørt, kan fremdeles jobbe som sykepleiere. Det betyr jo at det lønner seg?
– Det er dette jeg vil snakke med helseministeren om – hvordan vi kan forhindre at utdanningsinstitusjoner i andre land selger ekte papirer. Det er dette vi må få luket ut. Alle må være trygge på at de som utgir seg for å være helsepersonell faktisk har de kvalifikasjonene de må ha. Det skjønner alle som er opptatt av pasientsikkerhet, sier Bekkevold.
Han har i et tidligere intervju med Sykepleien foreslått at det kanskje er mulig å gjennomføre ferdighetstester før man ansetter sykepleiere.
– Det kan være en mulighet, sier Bekkevold.
Her finner du alle sakene som de svenske journalistene fra Uppdrag granskning har publisert.
0 Kommentarer