fbpx Ny teknologi kan koste fire årsverk ved Lillehammer helsehus Hopp til hovedinnhold

Ny teknologi kan koste fire årsverk ved Lillehammer helsehus

Lillehammer helsehus skal ta i bruk et digitalt pasientvarslingssystem og spare inn 1,1 millioner i 2020. Norsk Sykepleierforbund frykter bemanningskutt.

Lillehammer kommune vil innføre ny teknologi på helsehuset over nyttår. Slik planen er nå, er det et krav at institusjonen sparer inn 1,1 millioner i budsjettet for 2020. I planene lå det også tidligere et krav om besparing på 1,5 millioner i 2019. Men innføringen av det nye systemet ble utsatt, og dette budsjettmålet tas med videre.

Det var avisen  Gudbrandsdølen Dagningen (GD) som først skrev om saken.

– I praksis vil vi redusere 2 nattevakter. Til sammen tilsvarer besparelsen 3,75 årsverk, det vil si 4 stillinger, forklarer kommunalsjef for helse og omsorg Bernt Tennstrand til Sykepleien.

Fellesorganisasjonen og Sykepleierforbundet ber nå kommunen om å droppe spareplanene. Den nye teknologien hilser de velkommen.

Hovedtillitsvalgt for NSF i Lillehammer kommune, Tonje Sneve Strandheim, sier at de ble forespeilet noe annet enn det de nå får.

– Dette strider mot det de ansatte har fått vite og det vi har hørt tidligere. Vi har fått beskjed om at det skal være et hjelpemiddel for de ansatte. Det skulle bli bedre kvalitet og mindre økning i bemanning i fremtiden, fremfor kutt i dagens bemanning.

Rekrutteringsproblemer

Lillehammer kommune har lenge slitt med å rekruttere folk til pleie- og omsorgstjenesten.

Tonje Sneve Strandheim har tidligere fortalt til GD at en sykepleier i noen tilfeller kan ha ansvaret for alle 190 pasienter ved Lillehammer helsehus.

Med det digitale systemet skal gamle varslingssystemer, som blant annet inkluderer snorer, byttes ut med elektroniske løsninger som gjør det lettere for den som er på vakt å få oversikt. Slik blir det enklere for én person å passe på mange beboere på en gang. Det vil ikke være nødvendig å gå så mange runder.

Ifølge forslaget som skal diskuteres i kommunestyret i midten av desember, skal systemet også

"…. fungere som plattform for videre utvikling med ulike typer sensorikk og digitalt tilsyn som vil påvirke hverdagen for både pasientene og de ansatte …»

Følger opp tidligere bestillinger 

Så langt er ikke det digitale pasientvarslingssystemet prøvd ut ved helsehuset.

– Det er vanskelig å fjerne stillinger før vi vet at dette virker. Hva om det blir færre folk og dette ikke fungerer, skal vi da ansatte nye? spør tillitsvalgt Tonje Sneve Strandheim.

– Jeg skjønner bekymringen, svarer kommunalsjef Bernt Tennstrand.

– Vi ser risikoen og tar høyde for å sette inn ekstra bemanning hvis dette ikke funker.

Han understreker at velferdsteknologien har en del innføringskostnader. Gevinsten kan først tas ut etter tid.

– Det er det også en politisk forventning til. Det er en kjent sak at eldrebølgen kommer. Tar vi i bruk hensiktsmessig velferdsteknologi, reduserer vi behovene for fremtidig bemanning, sier Tennstrand.

Ikke positivt for kolleger 

Tonje Sneve Strandheim er spent på hvordan det blir for de ansatte å sette seg inn i det nye systemet.

– Når du vet at teknologien skal bidra til å fjerne kollegene dine, er jo ikke det noe positivt.

I utgangspunktet er hun positiv til ny teknologi.

– Teknologi er et hjelpemiddel for fremtiden. Men det er en kjent sak at helse- og omsorgstjenesten trenger mange flere ansatte i tiden fremover, og teknologien skal ikke bidra til at vi fjerner folk, sier Strandheim til Sykepleien.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse