fbpx Norges første fellow i det amerikanske sykepleieakademiet Hopp til hovedinnhold

Norges første fellow i det amerikanske sykepleieakademiet

Sykepleier og førsteamunensis Wenche Karin Malmedal er den første, norske sykepleieren som har blitt fellow i The American Academy of Nursing. 

Fakta
Fellow

En fellow er et medlem av et akademi, som jobber med å dele kunnskap og praksis. Det er mange forskjellige typer fellowships som tildeles av forskjellige grunner i akademia. 

 – Det er ganske ærefullt og viktig for universitetene i USA å ha fellows som en del av staben, forteller Wenche Karin Malmedal til Sykepleien. 

En fellow er i akademiet et medlem av en gruppe utdannede mennesker. Sammen arbeider de med utveksling av kunnskap og praksis. 

 – Det finnes ikke noe tilsvarende for sykepleiere i Norge, sier Malmedal. 

I oktober ble Malmedal innlemmet i The American Academy of Nursing (AAN) sitt fellowship. AAN har som mål å fremme helsepolitikk, praksis og vitenskap. Akademiet har over 2700 medlemmer. Fellow-ene inkluderer blant annet foreningsledere, sykehussjefer, forskere, gründere og dekaner. 

I år var det fellows fra 17 forskjellige land, og 38 delstater som ble innlemmet som fellow-er i The American Academy of Nursing. I tillegg til Norge var det blant annet fellows fra Island, Tyskland og Finland. 

Ble nominert av amerikansk kollega 

I 2014 var Malmedal på et forskeropphold ved University of California, San Francisco, School of Nursing. Under oppholdet fikk hun god kontakt med en av kollegaene på universitetet. 

 – Hun lurte på om hun kunne foreslå meg som fellow. Det var også en annen kollega ved universitetet som gikk god for meg.

For å bli innlemmet må man blir nominert av to fellow-er. De fleste må selv oppsøke dem, men i dette tilfellet kom de til Malmedal. 

– Jeg måtte deretter skrive en søknad, og la ved CV-en min. Søknaden blir vurdert av en komité i akademiet som ser på det du har gjort tidligere, og på om det er tilstrekkelig, forteller hun. 

Malmedal har jobbet med undervisning og sykepleierutdanning i 30 år. Hun har i tillegg til sykepleierutdanningen en videreutdanning innen psykiatrisk sykepleie og master og doktorgrad i helsevitenskap. Akkurat nå er hun førsteamunensis ved institutt for samfunnsmedisin og sykepleie ved NTNU. 

Ønsker å åpne dører 

The American Academy of Nursing skriver på nettsiden at styrken ved et fellowship er deres delte kunnskap om sykepleie, noe som styrker deres innvirkning lokalt og globalt. 

Malmedal mener dette også er viktig. I tillegg til å dele kunnskap blir det også lettere å samarbeide på kryss og tvers av landegrenser, forteller hun. 

– Det finnes fellows rundt om i verden, om man ønsker å dra til Japan på en studietur, forskeropphold, eller ønsker samarbeid, så vet man at det er fellows der. Jeg tenker at vi kan støtte hverandre. 

Dette er også mye av grunnen til at hun ønsker å ta imot nominasjonen. Hun vil også at det nye nettverket skal kunne hjelpe andre. 

– Det å ha utvidet nettverket enda mer sånn at det kan være en døråpner for andre, er viktig for meg, sier Malmedal.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse