fbpx Nye retningslinjer: Leger bør ikke være Facebook-venn med pasienter Hopp til hovedinnhold

Nye retningslinjer: Leger bør ikke være Facebook-venn med pasienter

Bildet vise en person som holder en telefon

Rådet for legeetikk har kommet med nye retningslinjer for sosiale medier. Blant annet bør leger ikke bli Facebook-venn med pasienter.

Ifølge Dagens Medisin sier retningslinjene også at leger bør avstå fra diagnostiske vurderinger av offentlige personer.

Svein Aarseth, som er leder av Rådet for legeetikk, sier at de i utgangspunktet ønsker at leger skal være aktive i både medier og sosiale medier, men at de har sett eksempler på overtramp.

Ber om å være bevisst sin legerolle

– Når leger ytrer seg, også som privatpersoner, må de ha klart for seg sin rolle som lege. Både hva man legger ut om seg selv, og uttalelser i nettdebatter kan være av en slik karakter at det kan bidra til å svekke legers tillit eller påvirke lege-pasient-forholdet, sier Aarseth.

I retningslinjene heter det også følgende: «For å opprettholde profesjonell distanse, bør leger ikke være Facebook-venn med nåværende eller tidligere pasienter. Forespørsler bør høflig avslås, og med en begrunnelse».

Les også: Sykepleier ble venn med pasient, mistet autorisasjonen

Risikerer å sjekke opp pasient

Lederen av etikkrådet tror det er mer selvfølgelig for yngre enn eldre leger å bruke sosiale medier, men at han ikke har noen grunn til å tro at de er verre enn sine eldre kolleger.

– Fra yngre leger har det vært problematisert dette med Tinder og andre datingapper fordi man risikerer å sjekke opp en pasient, sier Svein Aarseth.

Sykepleiernes retningslinjer revidert

I dette innlegget skriver Kristin Haugen og Håkon Johansen at Rådet har tatt initiativ til at digital dømmekraft inkluderes i Norsk Sykepleierforbunds yrkesetiske retningslinjer. 

Rådet får inn en økende mengde saker som omhandler digitale medier.

Rådet for sykepleieetikk har nettopp vedtatt endringer i de yrkesetiske retningslinjene, og begrepet «digital dømmekraft» er tatt inn i punkt 1.10.

(NB: I en tidligere versjon av artikkelen skrev vi at retningslinjene skal vurderes og vedtas på NSFs landsmøte, dette viste seg å være feil og har blitt rettet.)

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse