fbpx Farmasigigant får milliardbot etter opioid-krisen i USA Hopp til hovedinnhold

Farmasigigant får milliardbot etter opioid-krisen i USA

Legemiddelselskapet Johnson & Johnson ble mandag dømt til å betale over 5,1 milliarder kroner i bot for å ha bidratt til opioid-krisen i USA.

Dommer Thad Balkman ved en domstol i Oklahoma i USA avsa sin dom mandag 26. august. Johnson & Johnson er et av selskapene som har produsert de sterke smertestillende pillene som har skapt en avhengighetskrise i USA de siste årene.

Johnson & Johnson er mest kjent for å selge helseprodukter som babysjampo, men er også eier av et farmasøytisk firma, Janssen, som selger to reseptbelagte medikamenter som inneholder opioider.

Inntil 2016 var Johnson & Johnson også eier av andre bedrifter som leverte råmaterialer til produksjon av opioider, ifølge Financial Times. Blant dem var produsenten Purdue Pharma, som produserer Oxycontin.

Må hjelpe ofrene

I dommen heter det at Johnson & Johnson og dets datterselskap Janssen skal finansiere en omsorgsplan for rusavhengige, familier og lokalsamfunn som er blitt rammet av avhengighetskrisen.

Vil anke

– Janssen og Johnson & Johnsons villedende markedsføring, og markedsføring av opioider, skapte en avhengighetskrise, sa dommer Balkman mandag.

Johnson & Johnsons advokat Sabrina Strong sier de kommer til å anke dommen. På en pressekonferanse etter at dommen ble kjent sier hun at avgjørelsen er «feil».

2000 saker

Selskapet er det første farmasiselskapet som har blitt stilt for retten som følge av opioidkrisen i USA, som i 2017 krevde 70 000 overdosedødsfall i USA.

Det er imidlertid over 2000 uavklarte saker i domstolene i USA mot legemiddelselskaper og distributører som er blitt saksøkt av lokale myndigheter og andre statlige etater.

Flesteparten av søksmålene kommer opp for retten i en domstol i Ohio i oktober.

Les også Sykepleiens artikler om angst og sovemedisiner

Forlik for Purdue Pharma

Før den seks uker lange rettssaken som startet i mai, inngikk Oklahoma et forlik med produsenten av Oxycontin, Purdue Pharma, til en verdi av 270 millioner dollar, og det israelskeide selskapet Teva, som må ut med 85 millioner.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse