fbpx Ved bruk av slagambulanse kan pasienter få raskere behandling Hopp til hovedinnhold

Ved bruk av slagambulanse kan pasienter få raskere behandling

Bildet viser et ambulansekjøretøy

Det kan være mye å hente ved å bruke ambulanse utstyrt med CT-skanner, såkalt slagambulanse, ifølge en metodevurdering gjort av Folkehelseinstituttet.

Tall fra Helsedirektoratet viser at anslagsvis 12 000 personer rammes av hjerneslag hvert år i Norge. Hjerneslag er den nest hyppigste dødsårsaken i de fleste vestlige land og en viktig årsak til funksjonshemning hos voksne.

Ved mistanke om slag er det viktig å komme til behandling så fort som mulig. For å diagnostisere hjerneslag utføres computertomografi (CT) av hodet. Trombolyse er en blodproppløsende behandling, som er vanlig ved hjerneslag.

– Hovedformålet med slagambulansen er å få avklart så fort som mulig om hjerneslaget skyldes blodpropp eller hjerneblødning, sier seniorrådgiver Sari Susanna Ormstad ved Folkehelseinstituttet.

Kan diagnostisere i bilen

I ambulanse utstyrt med CT-skanner kan ambulansepersonellet allerede i bilen diagnostisere hjerneslag. Dette vil trolig føre til at trombolysebehandling kan gis raskere og bidra til at flere slagpasienter får slik blodproppløsende behandling.

Ormestad forteller at trombolysebehandling, så raskt som mulig, er riktig hjelp ved hjerneslag forårsaket av blodpropp. Dersom hjerneslaget er forårsaket av en hjerneblødning, må trombolyse unngås, fordi det gir blødningsrisiko og kan gi livstruende komplikasjoner.

Det ser ut som pasienter har bedre funksjonalitet tre måneder etter hjerneslaget når de har fått behandling i slagambulanse.
Sari Susanna Ormstad, Folkehelseinstituttet

Funn i metodevurderingen

Metodevurderingen avdekket at tiden fra melding om mistanke om hjerneslag mottatt hos akuttmedisinsk kommunikasjonssentral til behandling med trombolyse ble redusert når pasienten fikk behandling i slagambulansen.

Slagambulanse førte til at flere fikk behandling med trombolyse.

Ormstad mener at bruk av slagambulanse kan gjøre at tiden som går fra mistanke om slag til CT er utført, blir redusert.

 – Det ser ut som pasienter har bedre funksjonalitet tre måneder etter hjerneslaget når de har fått behandling i slagambulanse, men dette resultatet er usikkert, fordi det er basert på en registerstudie, sier Ormstad.

Hun legger til at med CT-skanner i bilen vil ambulansepersonell raskere kunne avgjøre om pasienten skal fraktes til lokalsykehus eller universitetssykehus, som har kompetanse og utstyr til videre behandling.

Storbystudie

– Metodevurderingen var bestilt på oppdrag av Nye Metoder, og de inkluderte studiene fant sted i de to tyske byene Berlin og Homburg, sier Susanna Ormstad.

Forskergruppen ved Folkehelseinstituttet antar at resultatene til en viss grad vil være overførbare til storbyområder i Norge.

Pågående studie

Resultatene fra studiene er nå sendt til Beslutningsforum for nye metoder, og Ormstad håper at saken kommer opp på neste møte i slutten av august.

– Det pågår en studie med bruk av slagambulanse i Østfold som også vil gi resultater etter hvert, sier Ormstad.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse