fbpx OUS-direktøren går av: – Ikke overrasket Hopp til hovedinnhold

OUS-direktøren går av: – Ikke overrasket

Bildet viser Ullevål sykehus, Oslo universitetssykehus OUS.
STRID OM ULLEVÅL: Den planlagte nedleggelsen av Ullevål sykehus har skapt brudulje i fagmiljøene på Oslo universitetssykehus. Foto: Erik M. Sundt

Administrerende direktør Bjørn Erikstein ved Oslo universitetssykehus får tillit fra styret, men han ønsker likevel å fratre sin stilling 1. juli.

Styret ved Oslo universitetssykehus (OUS) fattet mandag et vedtak der de uttrykker full tillit til administrerende direktør Bjørn Erikstein.

Dette kom frem etter et langt ekstraordinært styremøte der det også ble klart av Erikstein ønsker å fratre sin stilling 1. juli.

På møtet behandlet styret et brev der fagtillitsvalgte skriver at de ikke lenger har tillit til Erikstein.

Brevet er underskrevet av foretakstillitsvalgte fra blant andre NSF, Legeforeningen, Forskerforbundet, Fagforbundet og Psykologforeningen.

Ikke enstemming

Styreavgjørelsen om full tillit til Erikstein var derimot ikke enstemming.

Det forteller ansatterepresentant i styret og foretakstillitsvalgt for Norsk sykepleierforbund, Svein Erik Urstrømmen, som selv var til stede på møtet.

Sammen med de to andre ansatterepresentantene hadde han lagt frem følgende forslag til vedtak:  «Styret kan ikke akseptere en sykehusledelse som ikke har bred tillit hos de ansattes organisasjoner.»

Forslaget ble nedstemt med fem mot tre stemmer.

I stedet valgte altså styret, mot anstatterepresentantenes stemmer, å uttrykke sin fulle tillit til Erikstein.

I styrets vedtak heter det også: «Styret ser svært alvorlig på situasjonen som har oppstått og vil peke på at det er viktig med god og tillitsfull dialog mellom ledelsen, ansatte og brukerne i det arbeidet Oslo universitetssykehus står oppe i.»

Arbeidet med å konstituere en ny administrerende direktør og rekruttere en ny starter nå. De ansatte vil da ha én representant med i ansettelsesutvalget.

Visste ikke om avgang

Urstrømmen forteller at styremedlemmene først ble orientert om at Erikstein ønsket å fratre, under det ekstraordinære styremøtet.

– Dette er derfor veldig nytt, og vi kan foreløpig bare si at vi tar det til etterretning.

Det var Gunnar Bovim som orienterte om at Erikstein ønsket å fratre sin stilling. Direktøren var selv ikke til stede på møtet.

Savner reell involvering

– Organisasjonen har over tid påpekt manglende reell involvering og medvirkning i arbeidet med den fremtidige utviklingen av Oslo universitetssykehus (OUS), heter det blant annet i brevet fra foretakstillitsvalgte.

Sykehusaksjonister har i forbindelse med møtet markert utenfor Ullevål sykehus, og inne i møterommet før møtet ble lukket.

– Ikke veldig overrasket

– Når samtlige ansattorganisasjoner uttrykker mistillit, så er jeg ikke veldig overrasket over at direktøren må gå.

Det sier Line Orlund, leder i Norsk Sykepleierforbund (NSF) i Oslo.

– Jeg tenker at denne prosessen ikke har vært god.

Hun sier lite er endret med denne avgangen.

– Vedtaket om å legge ned Ullevål og bygge på Gaustad og Aker bygger på anbefalingene fra Oslo universitetssykehus med Bjørn Erikstein i spissen. Og det vedtaket står fortsatt.

Jobber videre

Orlund tror en ny direktør vil få en vanskelig jobb.

– Det er ikke lett å se for seg hvordan veien videre blir med et prosjekt hvor man ikke har løst de utfordringene som de ansattes representanter peker på, sier hun.

Men hun presiserer at NSF fortsatt er med på prosessen, slik de har vært hele veien.

– Da vedtaket om å legge ned Ullevål ble fattet, ble vi nedslåtte, men vi reiste oss fort og jobber videre, sier hun.

– Jeg tror ikke siste ord er sagt i denne saken.

Les også: Tillitskrise ved Oslo universitetssykehus: ekstraordinært styremøte mandag

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.