fbpx Høie: – Pasientene skal være trygge på at de får riktige medisiner Hopp til hovedinnhold

Høie: – Pasientene skal være trygge på at de får riktige medisiner

Helseminister Bent Høie
KRITISK: – Det er viktig at de involverte finner ut hva som har skjedd, sier helseminister Bent Høie. Foto: Marit Fonn

Legemiddelverket har kalt Norsk Medisinaldepot inn til møter om feilleveranser av tabletter. Helseministeren sier det er viktig å finne ut hva som har skjedd.

Møtet ble holdt mandag ettermiddag, og det er planlagt et nytt møte allerede tirsdag, opplyser Statens legemiddelverk til NTB.

– Vi vil vite hvor mange som er berørt og hvordan sørge for at dette ikke skjer igjen. Slike ting skal ikke skje, sa Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, til Rogalands Avis før møtet.

– Vi har gitt saken full prioritet i dag og ser svært alvorlig på situasjonen som har oppstått, la han til.

Les også: Flere feil oppdaget i multidoseruller

Til 72 kommuner

Norsk Medisinaldepot (NMD) leverer multidoseruller til blant annet kommunenes sykehjem og hjemmesykepleien. NMD eier apotekkjeden Vitus, som etter en anbudsrunde er leverandør av multidoseruller til 72 kommuner. Feilene kan dermed gjelde flere kommuner, ifølge Rogalands Avis [for abonnenter].

Avisa skriver at fastleger og sykehjemsleger i Stavanger har oppdaget flere alvorlige feil i pakker med ferdigdoserte tabletter. Blant annet er det avdekket at daglig medisin kun var å finne i én av sju ukedoser, samt at det i andre tilfeller var medisiner som manglet fullstendig eller hadde feil styrke.

Beklager hendelsen

NMD opplyser at alle feil har blitt rettet så snart de er oppdaget og beklager hendelsen.

– Vi erkjenner at leveransen de første to driftsmånedene ikke har vært på et tilfredsstillende nivå. Grunnet ekstraordinære problemer med legemiddelmangel i Norge har ikke alltid kommunene fått beskjed så tidlig som ønskelig. Her må vi jobbe med å bli bedre, sier strategidirektør Miriam Skåland.

NTB har stilt strategidirektøren et konkret spørsmål om hvor mange kommuner som er omfattet, men hun har ikke svart på dette – utover at det dreier seg om «enkelte feil i overføringen fra tidligere leverandør» i oppstartsfasen.

Videre opplyser Skåland at det, så langt selskapet kjenner til, ikke er annet enn multidoseleveranser som er omfattet.

Høie: Viktig å finne ut hva som har skjedd

Helseminister Bent Høie (H) understreker i en kommentar til NTB at pasientene skal være trygge på at de får riktige medisiner.

– Det er viktig at de involverte finner ut hva som har skjedd. Det er også viktig at de har gode systemer for å rapportere avvik, og at de lærer av feil, slik at dette ikke skjer igjen, sier helseministeren.

Flere feil oppdaget i multidoseruller

To tabletter i en hånd
FARLIGE FEIL: Både manglende medikamenter og feil doser er blitt oppdaget i multidoseruller fra Norsk Medisinaldepot. Foto: Mostphotos

I Stavanger, Kristiansand og Trondheim er det oppdaget flere alvorlige feil i pakker med ferdigdoserte tabletter fra Norsk Medisinaldepot, som fra nyttår av leverer til 72 norske kommuner.

Norsk Medisinaldepot (NMD) leverer multidoseruller blant annet til kommunenes sykehjem og hjemmesykepleien. NMD eier apotekkjeden Vitus, som etter en anbudsrunde har vært leverandør av multidoseruller til 72 kommuner siden nyttår.

Nå har det altså blitt oppdaget flere feil i de ferdigpakkede posene med medisiner, melder Rogalands Avis [for abonnenter].

– En skam og en skandale

– Det er en skam og en skandale at ikke leverandøren gjør den ene jobben den er satt til å gjøre, nemlig å pakke de rette pillene i rett pose, sier Høyres helsepolitiske talsperson, Sveinung Stensland til avisen.

– Svikt i medisinlevering skal ikke forekomme. Her virker det som om leverandøren har tatt på seg et altfor stort ansvar ved å levere til 72 kommuner, sier han.

– Situasjonen er bekymringsfull og potensielt ille, sier helsesjef Tord A. Haaland i Stavanger kommune.

Han vurderer sanksjoner mot leverandøren.

Feil styrker og manglende medisiner

Siden midten av januar har han mottatt en rekke avviksmeldinger fra fastleger og sykehjemsleger i Stavanger. De rapporterer blant annet om feil styrker på medisiner eller manglende medisiner.

Det skal ha blitt oppdaget multidoseruller hvor daglig medisin kun var å finne i én av syv ukedoser.

Det var visstnok en pasient som hadde fått ganske mye mer hjertemedisin enn vedkommende skulle ha

Susanne Borre, hovedtillitsvalgt for NSF i Stavanger

Ifølge helsesjef Haaland er det særlig legemidler som det er generell mangel på i Norge, som har vist seg å mangle i rullene.

Fikk for mye hjertemedisin

– Det var visstnok en pasient som hadde fått ganske mye mer hjertemedisin enn vedkommende skulle ha, så det er jo ganske alvorlig, sier hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund i Stavanger, Susanne Borre, til Sykepleien.

Hun forteller at innholdet i multidoserullene ikke alltid dobbeltsjekkes når de leveres til hjemmetjenesten.

– Rullene kontrolleres da som regel kun dersom det har vært endringer i foreskrivingen av medisiner, eller dersom vi tror det kan ha vært endringer etter besøk hos fastlegen.

– Ellers skal jo den som leverer rullene hjemme hos brukeren, sjekke og signere på at riktig medisin er gitt i riktig dose, sier hun.

Utfordrende å sjekke dose

Borre vedgår at det dog kan være utfordrende for ufaglærte å se at det er korrekt dose som ligger i posene, dersom man ikke kjenner godt til medisintypen fra før av.

– Hvilke typer medisiner pakkes i multidoseruller?

– Det er de fleste typer, også a- og b-preparater, med noen få unntak.

– Hvilke konsekvenser har oppdagelsen av feil fått for deres medlemmer?

– Det har ført til en del ekstraarbeid for å kvalitetssikre rullene før de går ut til brukerne, så besparelsen ved å bruke multidose blir mer eller mindre spist opp.

Alvorlig situasjon

Kommunaldirektør Helge Garåsen i Trondheim betegner situasjonen som alvorlig og sier kommunen må bruke mye tid og ressurser på å rette feilene.

Vi er bekymret og velger å dokumentere medisineringen fra dag til dag for å unngå å gi pasientene feildoseringer

Wenche Dehli, helse- og sosialdirektør i Kristiansand

Også helse- og sosialdirektøren i Kristiansand er bekymret.

– Vi er bekymret og velger å dokumentere medisineringen fra dag til dag for å unngå å gi pasientene feildoseringer. Denne typen kvalitetssikring mener jeg er den eneste måten å unngå fatale konsekvenser på, sier Wenche Dehli.

Tidligere var det Apotek 1 som leverte multidose til kommunene. Med dem opplevde de ikke feil i medikamentleveransene, forteller Dehli til Rogalands Avis.

Det skal så langt ikke ha vært registrert pasientskader som følge av feilene.

Retter feil

NMD opplyser at alle feil har blitt rettet så snart de er oppdaget og beklager hendelsen.

– Vi erkjenner at leveransen de første to driftsmånedene ikke har vært på et tilfredsstillende nivå, sier strategidirektør Miriam Skåland i NMD.

– Grunnet ekstraordinære problemer med legemiddelmangel i Norge har ikke alltid kommunene fått beskjed så tidlig som ønskelig. Her må vi jobbe med å bli bedre.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.